„Žiemos teismas“ Kuolakasių kieme

Kuolakasių biblioteka, puoselėdama senas Užgavėnių tradicijas, jau trečią kartą rinkosi į bibliotekos kiemą „žiemą išvaryti.“

Linksmai klegėdami gausiai susirinko persirengėliai: lašininis, kanapinis, čigonai, raganos, velniai, ubagai ir kitokios neaiškios kilmės būtybės.

Iliustracuja prie straipsnio Iliustracija prie straipsnio

Čigonė-bibliotekininkė papasakojo apie Užgavėnių tradicijas ir papročius. Vėliau sekė persirengėlių pasirodymas. Kokių personažų čia tik nebuvo…  Ubagas ( V. Bacenskaitė) sakė, kad artinasi Gavėnia, kurios metu jokių linksmybių nebus, piršliai nevažiuos, vestuvės nebus keliamos. Kumpanosis (R.Kadonienė) „šeimininkėlių“ blyną nustvėręs dainuoti, kojales kilnoti, kvietė.

Iliustracija prie teksto Iliustracija prie teksto

Kanapinis (R.Kadonas) Lašininį (G.Dubauską) į dvikovą kvietė, Giltinė (K.Tamašauskienė) užgavėnių burtais jaunimą viliojo, o čigonas (E.Dirma) porino kaip pas ūkininkę košę iš kirvio virė. Užgrojus muzikai visi aplink laužą šoko, važinėjosi rogėmis su arkliu,  visokius juokus krėtė, gardžiais blynais ir karšta arbata vaišinosi.  Užtvirtinant “žiemos teismo“ nuosprendį, Morė buvo sudeginta negailėstingai.

Bibliotekininkė Nijolė Krivičienė

Verified by MonsterInsights