2012 metų projektai

Projektas „Literatūriniai susitikimai. Pamilti literatūrą – pamilti gyvenimą”.

Tai tęstinis projektas, prasidėjęs 2009 metais ir skirtas kalbėti apie vertingą lietuvių literatūrą ir knygas, organizuojant įvairias priemones įvairioms bendruomenės grupėms, rajono bendruomenės nariams, domėjimąsi lietuvių literatūra, savo krašto literatūriniu palikimu.

Šių metų projekto savitumas – atskleisti savo krašto turtingą literatūrinį paveldą, kaip vieną iš pagrindinių priemonių lavinant šeimų ir įvairių bendruomenės grupių narių tautinį sąmoningumą.

Gegužės 8 d. pavakarę Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos abonemento skyriuje susirinko išskirtinai daug bibliotekos lankytojų ir draugų į susitikimą su kraštiečiu, poetu, dramaturgu, aktoriumi bei režisieriumi Alvydu Šlepiku. Renginio dalyviai neslėpė didelio susidomėjimo naujuoju Alvydo Šlepiko kūriniu – romanu „Mano vardas – Marytė”. Vyko šiltas pokalbis apie gyvenimą ir kūrybą, kiekvienas iš susitikimo dalyvių turėjo progą ne tik nusipirkti Alvydo Šlepiko naujausią romaną „Mano vardas – Marytė”, bet ir gauti autoriaus autografą.

Gegužės mėn. 26 d. vyko renginys Poezijos atlaidai Pagulby (Gaidamonių kaimas, Alantos seniūnija, Molėtų raj.). Jau septyni metai šioje vietoje vyksta įvairūs literatūriniai renginiai, kurių iniciatorius yra literatas bardas Kazimieras Jakutis ir Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir kuriuose dalyvauja Aukštaitijos regiono literatai, žymūs Lietuvos žodžio meistrai. Kadangi Alantos kraštas yra garsus literatūros veikėjais: poetu, vertėju Valerijonu Ažukalniu – Zagurskiu, rašytoju Petru Tarasenka, prozininku, publicistu, varpininku Jonu Gaidamavičiumi – Gaidžiu ir kitais žymiais literatais, todėl renginys buvo skirtas Molėtų krašto literatų kūrybos retrospektyvai ir populiarinimui, kaip Aukštaitijos regiono literatūrinių tradicijų tąsa. Renginyje dalyvavo kraštiečiai literatai, skaitovai, muzikantai.

Molėtų rajono viešosios bibliotekos vykdomas projektas „Literatūriniai susitikimai. Pamilti literatūrą – pamilti gyvenimą” suteikė galimybę viešosios bibliotekos skaitytojų klubo nariams rugsėjo pabaigoje apsilankyti Valstybiniame jaunimo teatre ir stebėti kraštiečio Rolando Kazlo režisuotą spektaklį „Raštininkas Bartlbis”, sukurtą remiantis amerikiečių rašytojo Hermano Melvilio (jo žymiausias kūrinys – „Mobi Dikas, arba banginis”) apysaka „Bartlbis”. Spektaklis molėtiškiams patiko, ypač mėgstantiems klasikinį teatrą, dažnai nagrinėjantiems gyvenimo prasmę.

Rolando Kazlo profesionaliai išpildytas Teisininko vaidmuo užpildė visą spektaklį. Pasak Rasos Gečaitės (Sustabdyti kopijų pasaulį, arba „Raštininkas B” pagal R. Kazlą. Bernardinai.lt) belieka padėkoti Rolandui Kazlui, kad jis yra. Kad jis ieško ir atranda. Kad kviečia ir kalbasi. Gal pasiilgome išmintingų ganytojų, kurie nėra abejingi? Ne tik gydo sielas, saugo jas, bet ir gina. Kovodami ne tik už save, bet ir už kitą.

Spalio 12 d. Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka poezijos mylėtojus pakvietė į literatūros ir muzikos šventę, skirtą Maironio metams (150-osioms gimimo metinėms) „Pavasaris. Anava. Maironis jau žydi”. Renginio pradžioje Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko, molėtiškio Valentino Stundžio tarti žodžiai apie Maironį kaip tikros lietuvių poezijos pradininką, visus susirinkusius įvedė į aktorės Dalios Jankauskaitės idėja sukurto teatralizuoto renginio stebėjimą, klausymą ir gilų išgyvenimą. Susirinkusieji išgirdo sumaniai aktorės atrinktas ir skaitomas Maironio, Just. Marcinkevičiaus, A. A. Jonyno, M. Martinaičio eiles, Maironio laiškus, V. Mykolaičio – Putino, K. Skebėros, J. Tumo – Vaižganto prisiminimus, o jai talkinę du talentingi muzikantai – kompozitorius Andrius Kulikauskas ir birbynininkas Kastytis Mikiška – posmus papuošė kerinčiomis V. Bagdono, V. Mikalausko, R. Žigaičio, A. Kulikausko muzikos melodijomis.

Spalio 19 d. viešojoje bibliotekoje susirinko literatūros mylėtojai, dalyvaujantys viešosios bibliotekos projekto „Pamilti literatūrą – pamilti gyvenimą“,  kurį rėmė Kultūros rėmimo fondas, į baigiamąjį renginį – pokalbį apie naujas poezijos knygas. Pirmoji – kraštiečio rašytojo, redaktoriaus Vytauto Kazielos lyrikos, knyga „Užklumpa šviesa“. Šio poeto kūryba lig šiol labiau buvo žinoma tik Aukštaitijos skaitytojams, šiame krašte išleista didžioji dalis jo poezijos rinkinių, tarp jų ir knyga lietuvių ir anglų kalba, knygos vaikams. Poezijos knyga „Užklumpa šviesa“ – tai jau aštuntoji poeto knyga,  ją išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. Renginyje dalyvavęs poetas Vyt. Kaziela kalbėjo apie knygos išleidimą, skaitė ištraukas iš naujos savo poezijos knygos. 

Daugiau dėmesio susilaukė Vytauto Kazielos sudarytas ir redaguotas  antrasis aukštaičių ir žemaičių poetų almanachas „Atokios stotys 2012“. Pirmasis almanachas išleistas 2011 metais, kuriame publikuotos 12-os  poetų eilės. Jo sumanytojai – uteniškis Vytautas Kaziela ir telšiškis poetas Vytautas Stulpinas. Almanacho tikslas – suvienyti Aukštaitijos ir Žemaitijos provincijos poetus. Šių metų almanache publikuota jau 22 poetų kūryba. Vyt. Kaziela išsakė provincijos poetų rūpesčius ir užsisenėjusius skaudulius, kada sunku poetams, ypač provincijoje, savo jėgomis išleisti atskirus savo kūrybos leidinius. Jis trumpai pristatė kiekvieną almanacho bendraautorių, skaitė eiles, kalbėjo ir apie provincijoje gyvenančių poetų kūrybinį bendradarbiavimą. Vienas tokių poetų yra molėtiškis Remigijus Gražys, kurio eilės publikuotos almanache. Susitikime daug gražių žodžių apie R. Gražio kūrybą išsakė LR Seimo narys Valentinas Stundys, tuo pačiu pabrėždamas, kad kiekvienas poetas turi turėti ambicijas, nesvarbu, kur jis gyventų, didmiestyje ar provincijoje.

Netruko prabėgti ne vienas pusvalandis, išsakant savo mintis apie kūrėjus, poeziją ir skaitant mėgstamų poetų eiles.

Projekto rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Molėtų rajono savivaldybė.

Verified by MonsterInsights