2012 metų projektai

Projektas „Kuriame visi”.

2012 m. Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka tęsė 2011 metais pradėtą vykdyti projektą „Kūryba – visiems”, kurio metu visiems rajono bendruomenės nariams suteikta galimybė realizuoti save ne tik profesinėje bet ir asmeninėje erdvėje. Pagrindinė renginio veikla – akcija, apimanti 5 rajono seniūnijas, kuriose įvairių kūrybos priemonių (atvirukų gaminimo, papuošalų, rankdarbių kūrimo, piešimo) metu siekiama parodyti, kad kūrybinė veikla naudinga visiems, ji padeda suartinti bendruomenes: įvairaus amžiaus nariai kartu mokosi kūrybos paslapčių, dalinasi tarpusavyje savo kūrybine patirtimi, džiaugiasi pasiekimais.

Kūrybos darbai, sukurti kūrybos dirbtuvėse bus nufotografuoti ir suskaitmeninti. Medžiaga bus panaudota sukuriant ir pagaminant knygų skirtukus.

Kūrybos dirbtuvėse sukurti darbai ir knygų skirtukai bibliotekos savanorių pagalba pasieks vyresnio amžiaus žmones 5 seniūnijose. Bus aplankyta 200 vienišų ir senyvo amžiaus bendruomenės narių. Taip pat kūrybos darbai bus eksponuojami Trijų kartų šventėje Molėtuose, taip pat seniūnijose, organizuojamose šventėse.

Projekto baigiamoji veikla – labdaros akcija „Šiluma iš tavo rankų ir širdies”, kurioje dalyvaus bibliotekos bendruomenė, jos partneriai, bus kviečiamos dalyvauti rajono organizacijos ir pavieniai gyventojai.

Balandžio 24 d. prasidėjo kūrybinių dirbtuvių veikla viešojoje bibliotekoje – buvusi Balninkų bibliotekininkė Irena Pusvaškienė visus norinčius mokė sukurti savo lėlę. Tą dieną buvo atidaryta Irenos Pusvaškienės lėlių paroda informacijos skyriuje.

Gegužės 2 d. į improvizuotas kūrybos ir saviraiškos dirbtuves informacijos skyriuje rinkosi įvairaus amžiaus bendruomenės nariai, kurie norėjo save išreikšti piešimo priemonių pagalba. Tą dieną senjorė Stasė Leišienė dalinosi savo, kaip mėgėjos dailininkės, patirtimi. Šiek tiek įgijusi piešimo pradmenų pas profesionalų dailininką, ji savo žinias tobulino informacijos priemonių, ypač interneto, pagalba. Vasario mėnesį Stasė Leišienė savo pirmąją tapybos parodą pristatė Molėtų viešojoje bibliotekoje, kuri buvo gausiai lankoma. Dabar ji mokė piešimo pradmenų kitus bendruomenės narius. Visi kūrėjai išsiskirstė gavę namų užduotis ir susitarę sekantį kartą susirinkti jau gegužės 16 d.

Gegužės 3 d. bendruomenės nariai informacijos skyriuje tęsė pradėtus lėlių kūrimo darbus. Jų metu lėlės buvo šlifuojamos, spalvinamos, dengiamos laku. Visai veiklai kantriai vadovavo, visiems padėjo Irena Pusvaškienė. Žingsnis po žingsnio lėlės pradėjo įgauti tikrąjį savo pavidalą. Pradėta bene pati svarbiausia lėlės kūrimo dalis – jos aprengimas, puošimas. Visoms „lėlininkėms” užduota namų užduotis – pabaigti rengti lėles. Po to seks sukurtų lėlių parodos organizavimas.

Birželio 12 d. abonemento skyriuje apžvelgtas vykusių užsiėmimų rezultatas – pagamintos lėlės ir nutapyti paveikslai buvo eksponuojami pirmoje naujųjų bibliotekos mokinių kūrybos parodoje. Į parodos atidarymą susirinko mokytojos Irena Pusvaškienė ir Stasė Leišienė, lėlių kūrėjos, bibliotekininkės. Viena iš mokytojų, Irena Pusvaškienė, prisipažino besidžiaugianti savo mokiniais. Pasak moters, projektas leido ne tik kartu kurti, bet ir susipažinti su įdomiais žmonėmis, pasisemti geros nuotaikos. Mokytoja Stasė Leišienė tik paantrino savo kolegei sakydama, kad žvelgiant į visus darbus stebina, iš jų sklindanti šiluma bei prisipažino, kad mielai bendradarbiautų ir toliau, nes kiekviena diena praleista piešiant, gali tapti maža švente. Mokinės, žvelgdamos į savo darbus, dėkojo mokytojoms ir bibliotekos darbuotojams, džiaugėsi suteikta galimybe mokytis kurti , linkėjo projektui tęstinumo.

Projektas tęsėsi toliau kaimo bendruomenėse. Birželio 11 d. ir 21 d. Inturkės ir Girsteitiškio kaimo bibliotekose Dapkūniškių kaimo bibliotekininkė Marija Ažubalienė,  įvaldžiusi atvirukų kūrimo meno paslaptis, inturkiškius ir girsteitiškius mokė kurti atvirukus.

Rudenį Molėtų viešoji biblioteka pakvietė kartu kurti ir bendrauti ir kitų kaimo bendruomenių narius. Jie mokėsi vėlimo, mezgimo, dekupažo ir pynimo paslapčių.

Pirmieji rudeniniai kūrybiniai mokymai vyko Dapkūniškių bibliotekoje. Balninkų kaimo bibliotekininkė Rūta Katinienė dalinosi savo kūrybine patirtimi su Dapkūniškių bendruomenės nariais, kurie dalyvavę mokymuose išmėgino vėlimo technikas, džiaugėsi savo pasiekimais – sukurtais papuošalais iš vilnos.

Spalio mėn. į Joniškio biblioteką susirinko Arnionių bendruomenės moterys. Bibliotekoje vyko mokymai “Mokomės dekupažo technikos” pagal Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektą “Kuriame visi”. Dekupažo meno mokė bibliotekininkė Virginija Kalinauskienė.

Moterys atidžiai klausėsi ir mokėsi dekupažo pradžiamokslio. Visoms buvo labai įdomu, o sulaukusios galutinio rezultato visos buvo labai patenkintos savo darbeliais.

Joniškiečiai taip pat džiaugėsi įvairiaspalviu rudeniu. Rinko visokius augalėlius ir iš jų pynė vainikus, gamino paveikslą. Joniškio bibliotekoje veikia floristikos darbų paroda „Rudens spalvos”. Floristinį pano darė Živilė Šulcienė ir Virginija Kalinauskienė. Vainikus pynė D. Steponavičienė, Ž. Šulcienė.

Spalio mėn. 24-25 d. Dubingių bibliotekoje rinkosi moterys, kurios norėjo pasimokyti raštuotų – kumštinių pirštinių mezgimo. Bibliotekos vedėja parinko literatūros šia tema ir nutarė pamokyti raštuotų mezginių technikos Dubingių bendruomenės moteris. Visos smagiai leisdamos laiką dalijosi patirtimi, viena kitai patardamos. Dabar, kada rudens darbai kaime pabaigti, susitarė moterys rinktis dažniau, kartu mokytis kūrybos paslapčių, dalintis tarpusavyje savo kūrybine patirtimi, džiaugtis pasiekimais, nes kartu yra smagiau.

Spalio mėn. 29-30 d. Dubingių bendruomenės gyventojams vyko mokymai „Mokomės pinti iš vytelių”. Mokymus organizavo bibliotekininkė V. Vaikutienė ir Dubingių pagrindinės mokyklos direktorė D. Telksnienė.

Kūrybos darbų katalogas

Projekto rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Molėtų rajono savivaldybė.

Verified by MonsterInsights