2012 metų projektai

Projektas „Smulkiosios tautosakos ekspedicija. Už centą ir blusą iš Molėtų nuvarytų į Vilnių”.

Šio projekto tikslas – sudominti rajono bendruomenę, o ypač jaunimą Molėtų krašto smulkiosios tautosakos lobiais, skatinti skaityti, siekiant dvasinio tobulėjimo bei išprusimo. Kviesdami visus molėtiškius aktyviai dalyvauti renkant Molėtų krašto smulkiąją tautosaką, projekto vykdytojai organizavo pirmąją ekspediciją po Dubingių ir Giedraičių apylinkes. Šios apylinkės garsios savo praeitimi, tai ir pradėta ekspedicija nuo šio karšto. Birželio 13 dieną senjorų klubo nariai apsilankė Dubingiuose, kur susitiko su Dubingių bibliotekininke Vanda Vaikutiene, seniūnu Kęstučiu Kaminsku bei Asvejos regioninio parko vyr. kultūrologe Rima Bareikiene. Vėliau aplankė Giedraičius. Giedraičių A. Jaroševičiaus vidurinės mokyklos istorijos mokytoja Donata išsamiai ir įdomiai papasakojo apie ši miestelį, jo lankytinas vietas. Kelionė tęsėsi Žalvarių parke. Džiugu, kad po šios ekspedicijos mūsų bibliotekos kraštotyros fondas pasipildė pasakojimais, padavimais, lietuvių liaudies dainomis, mįslėmis bei patarlėmis. Kitos kelionės metu  bus lankomos kitos Molėtų krašto apylinkės.

Antrosios ekspedicijos Alantoje data sutapo su šiame krašte gyvenusio ir mokytojavusio Petro Tarasenkos – archeologo ir rašytojo 120-osiomis gimimo metinėms skirta konferencija, kurioje pranešimus skaitė archeologai: dr. Vykintas Vaitkevičius, doc. Rimvydas Laužikas.

Po šių ekspedicijų bibliotekos kraštotyros fondas pasipildė aukštaitiškais pasakojimais, padavimais, lietuvių liaudies dainomis, mįslėmis bei patarlėmis.

Molėtų viešosios bibliotekos projektas „Už centą ir blusą iš Molėtų į Vilnių nuvarytų” spalio 2 d. suteikė galimybę kalbėtis kelių kartų žmonėms. Projekto vadovė Auksuolė Nazarovienė sukvietė į Informacijos skyrių, įsikūrusį dėl bibliotekos renovacijos Molėtų gimnazijoje, ir gimnazistus, ir senjorus. Gimnazistai atliko darbus – užrašė pasakojimus Molėtų krašto tarme. Daugelio knygų bendraautorė, žurnalistė, etnologė, tautosakininkė Gražina Kadžytė parengė literatūrinę kompoziciją, panaudodama smulkiosios tautosakos ir aukštaičių tarme parašytus kūrinius, kurią atliko Molėtų gimnazijos moksleiviai. Ši kompozicija pristatyta moksleivių susitikimo su rajono senjorais Molėtų gimnazijoje metu.

Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Molėtų rajono savivaldybė.

Verified by MonsterInsights