Antroji ekspedicija

Rugsėjo 14 d. Molėtų viešosios bibliotekos informacijos skyrius ir aktyviausi savanoriai – senjorai lankėsi Alantos krašte.

Lauko konferencija

Kelionės data sutapo su šiame krašte gyvenusio ir mokytojavusio Petro Tarasenkos – archeologo ir rašytojo 120 – osioms gimimo metinėms skirta konferencija bei projekto numatyta smulkiosios tautosakos ekspedicija „Už centą ir blusą iš Molėtų į Vilnių nuvarytų”. Taupiai ir apdairiai (pagal projekto pavadinimą) sugalvoję kelionę, bibliotekininkai ir savanoriai pagerbė ne tik kraštietį, bet ir dalyvavo lauko konferencijoje, kurioje vedliais buvo archeologai: dr. Vykintas Vaitkevičius, doc. Rimvydas Laužikas bei Molėtų krašto muziejaus direktorė Viktorija Kazlienė.

Alanta – graži ne tik savo gamta, istorinėmis vietomis, bet ir P. Tarasenkos „Užburtais lobiais”, kuriuos dar mena senieji alantiškiai, ir kurių apstu jų pasakojimuose. Posakių apie Alantos vietas bei padavimų užrašė ir ekspedicijos dalyviai.

Ateinantys metai bus dėmesingi lietuvių tarmėms. Todėl šie užrašai nebus pamiršti. O apie tarmes ir mūsų krašto tautosaką kitame susitikime jau spalio pradžioje kalbėsis šio projekto dalyviai su etnologe Gražina Kadžyte.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights