Jaunimo kūrybinė stovykla Klaipėdoje

Šiųmetinė Molėtų rajono literatų brolijos ir Molėtų viešosios bibliotekos vykdomo projekto „Kūrybinio jaunimo sambūris” jaunimo kūrybinė stovykla vyko Klaipėdoje.

Stovyklos dalyviai

Kartu su Molėtų kuriančiu jaunimu į Klaipėdą vyko ir Molėtų rajono plėtros sąjūdžio globojami jaunieji lyderiai.

Pagrindinis šios kelionės tikslas buvo susipažinti su Vakarų Europoje populiariu, o Lietuvoje dar gana nauju reiškiniu – jaunimo centrais, kuriuose jaunimui suteikta erdvė kurti, bendrauti.

Pirmasis centras, kuriame aplankėme, buvo Klaipėdos jaunimo centras. Jo direktorius, mokytojas metodininkas – Aleksas Bagdonavičius, kuruojantis literatūrinės kūrybos ir žurnalistikos pagrindų būrelį, mus įtraukė į nuoširdų pokalbį apie kūrybą ir literatūrą. Vadovas pasakojo, kad būrelį lanko 9-12 kl. mokiniai, norintys save išreikšti kūryboje (proza, poezija, publicistika). Būrelyje sudarytos sąlygos tenkinti saviraiškos poreikius per kūrybą, dalyvauti kūrybinėje veikloje su bendraminčiais. Mokiniai susipažįsta su renginių organizavimu, jų režisūra, literatūros bei žurnalistikos žanrais, papildo žinias lietuvių ir pasaulietinėje literatūroje, dalyvauja jaunimo projektuose. Taip pat vyksta literatūriniai vakarai, susitikimai su rašytojais, literatūrinės ekskursijos, medžiagos spaudai ruošimas. Daugelis Alekso Bagdonavičiaus mokinių – daugkartiniai respublikinio jaunųjų filologų konkurso laureatai.

Toliau sekė kelionė, kurią organizavo savanorė gidė Ilona, po Klaipėdos jaunimo pamėgtas vietas. Vėliau ji palydėjo mus į Atviros erdvės jaunimo centrą. Tai vieta Klaipėdoje, kur jaunimas gali dalyvauti išreikšdami save įvairiose veiklose. Čia nuolat vyksta įvairūs užsiėmimai, netradiciniai laisvalaikio leidimo būdai. Mus pasitikusi viena iš vadovių Zigmantė optimistiškai sakė, kad čia reikia tik užeiti ir rasi sau artimų asmenų, susidraugausi ir niekada nenorėsi iš čia išeiti. Ši vieta taps tavo antrais namais. Visa tai nemokamai ir niekas neprivalo nieko daryti, gali tik dairytis arba gerti arbatą kurią pats turi atsinešti. Jeigu kas turi idėjų, pasiūlymų, bus išklausytas ir jam visi padės išpildyti norus, jeigu tie norai gražūs ir spalvoti. Atviros erdvės jaunimo centro darbuotojai padeda jaunimui realizuoti save, konsultuoja visais klausimais kas susiję su renginiais, jaunimu, darbais, veiklomis, laisvalaikiu ir viskuo kas dedasi šiame “kosmose”.

Kiekvienas šioje erdvėje gali bendrauti su draugais, klausytis muzikos, mokytis groti muzikos instrumentais vieni iš kitų, gerti nealkoholinius gėrimus, mėgautis aplinka, svajoti. Bet kokiu atveju, visi turi laikytis tam tikrų draugiškumo taisyklių, toleruoti visus, aplinką, būti ištikimiems švarai.

Antrąją kelionės dieną Molėtų jaunimas lankėsi Nidoje. Gido Aurelijaus Armonavičiaus lydimi molėtiškiai ne tik aplankė miestą, gintaro muziejų-galeriją, V. Kernagiui skirtą paminklą, Parnidžio kopą, T. Mano namelį, grožėjosi įspūdinga šio unikalaus Lietuvos kampelio gamta, bet ir sužinojo apie krašto kultūrą, istoriją, amatus bei vietai nusipelniusius žmones.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights