Išvyka į Estiją

Grupė Utenos apskrities kultūros įstaigų darbuotojų dalyvavo išvykoje į Estiją,

Molėtų bibliotekininkės Estijoje

kurią organizavo Utenos A. ir M. Miškinių biblioteka, vykdant projektą „Utenos regiono kultūros darbuotojų jaunimo kultūrinei ir socialinei įtraukčiai didinti stiprinimas”. Kelionėje dalyvavo ir Molėtų bibliotekos bei muziejaus darbuotojos. Pasak Molėtų viešosios bibliotekos direktorės Virginijos Raišienės, kelionė buvusi įdomi ir turininga, nes pamatyta, kaip Estijoje kultūros įstaigos dirba žmogui…

Pateikiame kelionės aprašymą, parengtą kolegės Stasės Bikulčiūtės iš Zarasų viešosios bibliotekos.

„Lankėmės Estijos kultūros centruose, bibliotekose. Pirmą kelionės dieną apsilankėme Vihtra (Vändra savivaldybė) kultūros centre, kur yra ir biblioteka bei Võidulos kaime, kur dvaro pastate (statytas 1872 m.) veikia muziejus, biblioteka ir kultūros centras. Kadangi šiuose kaimuose gyventojų nedaug, kultūros įstaigų darbuotojams priskiriamos ir papildomos funkcijos: pašto paslaugos, pirtis, salių nuoma. Türi miestas – Estijos pavasario sostinė, tuo metų laiku jame vyksta daugybė kultūrinių renginių. Kultūros centras sujungtas su muzikos mokykla. Tai šiuolaikiniai renovuoti kultūros namai bei naujai pastatyta muzikos mokykla aprūpinta aukščiausios kokybės garso, vaizdo technika. Marjamaa – didžiausias miestas, aplankytas pirmąją kelionės dieną. Šiame mieste aplankėme moderniai įrengtus biblioteką ir kultūros centrą.

Antrąją kelionės dieną dalyvavome ekskursijoje po Estijos sostinę – Taliną. Ekskursiją vedusi gidė supažindino su Estijos, Talino istorija, dabartimi ir perspektyvomis, parodė svarbiausias miesto įžymybes. Pasigrožėję Estijos sostine vykome į Viimsi kultūros centrą. Prie pat Talino esančiame mieste per keletą metų daugiau nei tris kartus išaugo gyventojų skaičius. Kultūros centre veikia įvairiausi (net 43 būreliai) užsiėmimai. Nors pastatas statytas jau seniai, tačiau jis atnaujintas, perdažytas, lankytojai maloniai šiame centre lankosi. Apžiūrėjome modernius Talino centrinės bibliotekos padalinius Nurmenuku ir Paaskula, maloniai bendravome su bibliotekininkėmis. Pavakarę savarankiškai grožėjomės rudeniniu Talinu.

Paskutinę dieną atsisveikinome su Talinu ir išvykome į Pärnu. Lankėmės originalios architektūros, moderniai įrengtoje Pärnu bibliotekoje. Šioje bibliotekoje visas aukštas skirtas muzikos skyriui, kuriame yra per 17 000 dokumentų (knygos, natos, CD ir kt.). Šiame skyriuje galima klausytis muzikos, skaityti literatūrą, kurti muziką. Bibliotekos darbuotojos pristatė Lietuvos rašytojų knygų parodėlę. Čia nuolat veikia meno paroda. Pärnu – pagrindinis Estijos kurortas, vasaros sostinė…

Šį išvyka buvo puiki galimybė susipažinti su Estijos kultūros įstaigų veikla ir sąlygomis, įgyti naujos, geros patirties.”

Verified by MonsterInsights