Bibliotekininkų seminaras

Bibliotekininkų seminaras ,,Šių dienų biblioteka. Kūrybiškumas ir bendruomenės telkimo galimybės” savo programa tik patvirtino, kad darbas bibliotekoje yra labai įvairus, reikalaujantis daug žinių, patirčių, bendravimo ir bendruomenės narių telkimo įgūdžių.

Dalyviai

Pirmoje seminaro dalyje vyko bibliotekininkų dirbančių bendrojo lavinimo mokyklose mokymai (įgyvendinant Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos projektą „Mokyklų bibliotekų darbuotojų kompetencijų tobulinimas, taikant šiuolaikines priemones”) Molėtų turizmo ir verslo informacijos centre. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios biblioteka pristatė projekto „ Žaisdami mokomės” tęsinį, kuriame dalyvaus Molėtų viešoji biblioteka ir 5 rajono bendrojo lavinimo mokyklos. Projekto tikslas – pakeisti požiūrį į bibliotekų, kaip neformaliojo švietimo įstaigų svarbą formaliojo švietimo sistemoje vykdant vaikų ir paauglių nenoro mokytis bei mokyklos nelankymo prevencijos ir popamokinio užimtumo programas. Įgyvendinant projektą sukurtas žaidimas 5-7 klasių mokiniams, kur atlikdami žaidimines ir kūrybines užduotis, susietas su pagrindinės mokyklos mokymo programa, vaikai gali įgyti žinių ir įgūdžių bei turėti papildomą galimybę pagerinti formalaus vertinimo rezultatus mokykloje.

Kokia bibliotekos veikla gali būti įvairialypė tiek savo turiniu, tiek forma, patvirtino Inturkės kaimo bibliotekininkė Ona Cesiulienė, pakvietusi rajono bibliotekininkes į Inturkę. Pirmiausia bibliotekininkės susipažino su Inturkės bendruomenės moterų Vaidos Bacenskaitės, Birutės Šapolienės, Onos Rameikienės darbų parodėle. Po to stebėjo Inturkės saviveiklininkų spektakliuką ,,Kepurė dega” (pagal to paties pavadinimo Kazio Sajos pjesę), kurį režisavo O. Cesiulienė. Po pietų pertraukos O. Cesiulienė skaitė pranešimą ,,Kūrybiškumas ir bendruomenės telkimo galimybės”, kuriame pasidalino naujienomis iš tęstinio lituanistų seminaro ,,Ugdymo turinio atnaujinimas”, pateikė įdomių pasiūlymų, pabuvojus etnokultūros seminare. O. Cesiulienė yra daugelio kaimo bendruomenės renginių iniciatorė ir sumanytoja, o jos nuolatinis ir stiprus ryšys su įvairiomis bendruomenės grupėmis, leidžia įgyvendinti gražias veiklas. O Cesiulienė pasakojo apie naujas kraštotyrinio darbo galimybes – pasidalino patirtimi organizuojant kompleksinį Inturkės bibliotekos 65-erių metų sukakties renginį.

Seminaro metu buvo aptarti ir kiti viešosios bibliotekos darbo reikalai: dalyvavimas Kultūros ministerijos skelbtuose konkursuose, penktajame Aukštaitijos bibliotekininkų kultūros ir sporto sąskrydyje ir kt.

Bibliotekininkes sveikino Inturkės pagrindinės mokyklos direktorė Nijolė Žemčiugovienė ir Inturkės seniūnė Almutė Navickienė. Viešosios bibliotekos direktorė Virginija Raišienė padėkojo visiems Inturkės bendruomenės nariams, kurie aktyviai dalyvauja puoselėjant Inturkės krašto kultūrinį paveldą ir 2012 metų bibliotekininkei O. Cesiulienei už įdomiai organizuotą seminarą, kaip įrodymą, kad kruopštaus ir nuoseklaus darbo dėka galima pasiekti puikių bibliotekos veiklos rezultatų.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights