Kelionė po literatūrinę Žemaitiją

„Literatūrinė Žemaitija” – taip vadinosi Molėtų rajono literatų brolijos ir Molėtų rajono plėtros sąjūdžio organizuota kelionė, nuvedusi rajono kūrybinio jaunimo ir žmonių, dirbančių su jaunimu, grupę iš Aukštaitijos į žemaičių žemę. Pirmasis „literatūrinis susitikimas” įvyko Papilėje su Simonu Daukantu – žymiausiu XIX a. tautinės lietuvių kultūros ideologu, pirmuoju profesionaliu Lietuvos istoriku, pirmuoju lietuviškai rašiusiu Lietuvos istorijos veikalus. Apsilankius Simono Daukanto memorialiniame muziejuje daugiau sužinota apie šį plataus užmojo švietėją, tautosakininką, kalbininką. S. Daukantas sukūrė nemažai naujadarų, kurie prigijo lietuvių kalbos vartosenoje: laikrodis, vietovė, prekyba, vaistininkas, būdvardis. Bet kai kurie naujadarai taip ir nepaplito, pavyzdžiui – vypsonė (spektaklis), svetlyčia (kambarys ar kita patalpa priimti svečius). Taip pat aplankytas S. Daukanto paminklas Papilės miestelio centre.

Trumpam molėtiškiai užsuko į Viekšnius ir stabtelėjo prie Biržiškų šeimai skirto paminklo. Tai vienas pirmųjų Lietuvoje paminklų ne atskiram asmeniui, o visai šeimai, kuri savo darbą, talentus paskyrė Lietuvai. Ant šešių paminklo šoninių plokščių — brolių profesorių ir jų tėvų bareljefai bei užrašai, trumpai minintys jų nuopelnus gimtajam kraštui.

Židikiuose įvyko kelionės dalyvių įdomi pažintis su žymia rašytoja, lyrinės psichologinės prozos pradininke lietuvių literatūroje, vertėja, pedagoge, labdare Marija Pečkauskaite – Šatrijos Ragana. Apsilankyta muziejuje, kur išsaugota labai daug autentiškų Šatrijos Raganai priklausiusių daiktų, klebonijoje, kur gyveno rašytoja, bažnyčioje ir koplyčioje, kur palaidota rašytoja. Buvo įdomu klausytis pasakojimų apie tai, kaip rašytoją vertino, gerbė Židikų žmonės. Čia Šatrijos Ragana praleido 15 paskutiniųjų savo metų.

Šarnelė – Vytauto Mačernio gimtinė. Čia jis parašė savo „Vizijas”, sonetus ir anksti „užkopęs kalną” išėjo „vienišas į amžinąją naktį”, kur „šviečia aukštas ramybės dangus”… Tądien molėtiškiai ėjo poeto gimtinės takais link jo kapo, skaitė jo eiles, kalbėjosi. Ir buvo taip gera…

Daugeliui nauja pažintis su lietuvių rašytoja Julija Beniuševičiūte – Žymantiene – Žemaite įvyko Bukantėje, Žemaitės gimtinėje. Čia įkurtas ir 2012 metais atnaujintas, bet vis dar dvelkianti praeitimi, rašytojos Žemaitės memorialinis muziejus.

Aukštaičių kelionę Žemaitijos keliais vainikavo apsilankymas Kretingoje – muziejuje, žiemos sode ir Kretingos Viešpaties Apreiškimo ŠVČ. Mergelei Marijai Bažnyčioje. Vakarop pasiektas Baltijos pajūris.

Po ilgos pertraukos ir kelionių po užsienio šalis svarbu atsigręžti į Lietuvos žemes – gamtos ir kultūros paveldą.

Nijolė Stančikienė

Prie S. Daukanto paminklo

Verified by MonsterInsights