Susitikimas su žymiausiu Lietuvos animatoriumi Ilja Bereznicku

Rugsėjo 22 d. 17 val. Molėtų bibliotekos konferencijų salėje vyko susitikimas su žymiausiu Lietuvos animatoriumi Ilja Bereznicku.

Seniai svajojau Europos žydų kultūros dienų proga pasikviest į Molėtus Lietuvos animacinio kino režisierių, dailininką, scenaristą I. Bereznicką. Pažintis turėtų būt jaudinanati, nes I. Bereznicko mama Presmanaitė kilusi iš Molėtų. Ji buvo finansų specialistė, prieš karą dirbo banko valdytojo pavaduotoja, o po karo buvo Vilniaus pramprekybos vyr. buchaltere. „Atvirai šnekant, mano mamytė nedaug man pasakojo apie save. Priežastis – nenoras grįžiti prie tragedijos, prie mano Molėtų šeimos istorijos. Sunku apie tai šnekėti, bet beveik visa jos šeima buvo nužudyta Molėtuose,”– atvirauja žymiausias Lietuvos animatorius. Šių metų Europos žydų kultūros dienos tema „Tiltai”siekiama atkreipti dėmesį į saitus tarp miestų, tarp žmonių, tarp laikmečių.

Ilja Bereznickas gimė Vilniuje 1948 m., yra įgijęs architekto specialybę, dalyvauja karikatūros parodose, iliustruoja knygas, 1985m. baigęs aukštuosius režisūros kursus Maskvoje, įgijo animacinių filmų režisieriaus specialybę. Dirbo Lietuvos Kino studijoje animacinių filmų režisieriumi ir dailininku, sukūrė apie 15 animacinių filmų. Filmai ir karikatūros buvo apdovanoti prizais tarptautiniuose kino festivaliuose ir parodose. Dirbo Norvegijoje gamybos režisieriumi studijoje „Filmcameratene” prie pilnametražio filmo „Giurinas su lapės uodega”. Šis filmas gavo daug apdovanojamų ir buvo pristatytas Kanų kino festivalyje. I. Berznickas 4 metus yra dirbęs Amerikoje, Zanderio legendinio animacinio filmo „Tomas ir Džeris” režisieriaus studijoje. 2002 m. būtent I.Bereznickas įkūrė animacijos specialybę Vilniaus dailės akademijos Medios meno katedroje, kurioje iki šiol dirba docentu. Per tą laikotarpį parengė vadovėlį „Animacijos menas”. Yra dėstęs animaciją Vizualiųjų menų mokykloje (School of Visual Art) Niujorke.

I. Bereznickas – aktyvus tarptautinių parodų dalyvis, yra pelnęs prizų ir apdovanojimų už karikatūras įvairiuose pasaulio miestuose: Foligno (Italija) – 1990; Marostikoje (Italija) – 1997, 1987; Skopje (Jugoslavija) – 1977, 1983; Gabrovo (Bulgarija) – 1979; Ankaroje (Turkija) – 1978; Vilniuje –1980,2005,2013,2014, Taline – 1976.

Už filmą „Baubas” yra laimėjęs I-ąjį prizą tarptautiniame kino festivalyje Portugalijoje, Tomar mieste. 1988 m. Filmas „ Bermudų žiedas ” yra pelnęs I-ąjį prizą tarptautiniame Sportinių filmų festivalyje Ispanijoje, Bilbao mieste 1990 m. ir gavęs dar vieną prizą tarptautiniame festivalyje „KROK” 1989 m. I. Bereznicko filmas „Atsargiai, vaikai” (1990) yra laimėjęs prizą tarptautiniame TV filmų festivalyje Brno (Čekoslovakija). Filmas „Elektroninis piratas” (2008) yra pelnęs diplomą tarptautiniame filmų festivalyje Tindi Rindi, Vilniuje 2008, filmas „Bumerangas” (2012) – Premio Cartoon Kids, Cartoon Club, Rimini-Italy, 2013.

Kūryba, pasiekimai byloja apie talentą, darbštumą. Šalia to, kaip spėjome pajust, I. Bereznickas ir labai malonus žmogus, sutikęs tiesti tiltus, mūsų link.

V. Kazlienė

Verified by MonsterInsights