Rajono biblioteka sulaukė aukšto įvertinimo savivaldybių viešųjų bibliotekų reitinge

2013-2014 metais Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Lietuvos apskričių viešosiomis bibliotekomis suorganizavo ir atliko tyrimą „BIX (Bibliotekų indeksas) metodikos tinkamumas vertinant Lietuvos viešųjų bibliotekų veiklą”. BIX programa, parengta Vokietijoje taikant lyginamosios analizės metodiką (angl. benchmarking), skirta viešosioms ir akademinėms bibliotekoms. Rengiant vertinimo programą dalyvavo Vokietijos ekspertų konsultacinė taryba, nuolat stebinti ir tikslinanti programos metodiką bei testuojanti vertinimo metodus.

BIX programos tikslas – naudojant bibliotekų statistinių duomenų analizę, skatinti bibliotekų, jų savininkų teises ir pareigas bei sudaryti galimybę bibliotekoms įvertinti savo stipriąsias ir silpnąsias puse ir tokiu būdu numatyti veiklos gerinimo priemones. Programos pritaikymo rezultatas – viešųjų ir akademinių bibliotekų reitingavimo sistema: BIX rezultatai parodo kiekvienos bibliotekos vietą lyginant ją su kitomis bibliotekomis kiekvienoje iš keturių duomenų grupių (dimensijų). Vertinimui naudojami 18 rodiklių, kurie suskirstyti į keturias duomenų grupes (dimensijas): paslaugos (ištekliai), naudojimasis biblioteka, veiksmingumas ir plėtra. Bibliotekos buvo grupuojamos pagal aptarnaujamų gyventojų skaičių , tad Molėtų rajono viešoji biblioteka pateko į antrą grupę, aptarnaujančią nuo 15 000 iki 30 000 gyventojų.

Suskirsčius bibliotekas į grupes, visi tolesni žingsniai yra susiję su skaičiavimais priskirtose grupėse. Kiekvienos bibliotekos kiekvienam rodikliui yra apskaičiuojamas procentilis. Procentilis parodo vienos bibliotekos poziciją priskirtos grupės bibliotekų atžvilgiu ir jis žymimas skaičiumi tarp 0 ir 1. Biblioteka, kurios reikšmė mažiausia gauna, gauna 0 procentilį, o didžiausią reikšmę turinti biblioteka – 1 procentilį. Reitingavimas vykdomas kiekvienai grupės bibliotekai skiriant žvaigždutes. Viena žvaigždutė pagal kiekvieną dimensiją skiriama aukščiausioje (auksinėje) grupėje esančioms bibliotekoms. Pusė žvaigždės pagal kiekvieną dimensiją skiriama vidurinėje (šviesiai mėlynoje grupėje) esančioms bibliotekoms. Daugiausia galima surinkti 4 žvaigždutes – jeigu pagal visas keturias dimensijas biblioteka yra aukščiausioje grupėje.

I dimensijoje Paslaugos (ištekliai) vertinami 6 rodikliai, atspindintys, kokius išteklius ir paslaugas biblioteka siūlo lankytojams. Molėtų viešoji biblioteka pateko į aukščiausią grupę ir gavo auksinę žvaigždę kartu su Zarasų, Lazdijų, Skuodo, Širvintų, Ignalinos, Pakruojo ir Pasvalio rajono savivaldybių bibliotekomis.

II dimensijoje Naudojimasis biblioteka vertinami 5 rodikliai, atspindintys, kaip gyventojai naudojasi ištekliais ir paslaugomis, kurie buvo įvertinti pirmoje dimensijoje. Į vidurinę grupę pateko Molėtų viešoji biblioteka kartu su Kupiškio, Prienų, Skuodo, Elektrėnų, Jurbarko ir Palangos bibliotekomis.

III dimensijoje Veiksmingumas 4 rodikliai parodo, kiek reikia lėšų ir kokios yra darbo laiko sąnaudos užtikrinant pagrindines bibliotekos paslaugas. Molėtų viešoji biblioteka kartu su Anykščių, Palangos, Skuodo, Biržų ir Pakruojo bibliotekomis pateko į vidurinę grupę ir įgijo po pusę žvaigždės.

IV dimensijoje vertinama bibliotekos Plėtra, kuri siejama su dokumentų fondo atnaujinimu, bibliotekos darbuotojų kompetencijų ugdymu ir bibliotekos infrastruktūros gerinimu. Į aukščiausią grupę pateko ir po žvaigždę gavo Molėtų, Zarasų, Joniškio, Jurbarko, Pasvalio, Anykščių, Elektrėnų ir Ignalinos viešosios bibliotekos. Molėtų VB rodiklių reikšmių įvertinimai svyravo nuo 0,55 procentilio (nepaprastosios išlaidos 1 gyventojui) iki 1,00 procentinio (mokymams skirtų valandų skaičius 1 darbuotojui).

Molėtų viešoji biblioteka iš viso gavo 3 žvaigždutes iš 4 galimų surinkti žvaigždučių ir aukščiausioje grupėje atsidūrė du kartus.

Apibendrinant tyrimo rezultatus galima teigti, kad BIX metodika ir naudojami rodikliai iš esmės tinka šalies viešųjų bibliotekų veiklai vertinti ir reitinguoti. Šia metodika paremtas bibliotekų įvertinimas išryškina kiekvienos iš jų stipriąsias ir silpnąsias puses, parodo, kurias veiklos sritis reikėtų tobulinti, ir numato veiklos gerinimo priemones. Bibliotekų vertinimas taikant BIX metodiką įtikinamai parodo, kad geriausi rezultatai ir didžiausias veiklos efektyvumas yra pasiekiamas tik bendromis bibliotekų ir jų savininkų pastangomis.

Parengta pagal LNB BC Bibliotekų vadybos skyriaus vyriaus. metodininkės Dalios Jaskonienės straipsnį „Savivaldybių pagrindinių viešųjų bibliotekų reitingas”, išspausdintą žurnale „Tarp knygų”, 2015 m. Nr. 7/8-9.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights