Etnografinė popietė Toliejuose

Toliejų biblioteka spalio 17 d. popietę pakvietė toliejiškius į renginį, skirtą Lietuvos Etnografinių regionų metams. Popietės pradžioje bibliotekininkė pasakojo apie Aukštaitijos regiono savitumą, čia gimusias unikalias sutartines, tautosaką, folklorą, išskirtinę etnoarchitektūrą, margiausius tautinius drabužius ir „šnekiausią” alutį. Perfrazuodama M. Daukšos žodžius, kad „ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalių gražumu gyvuoja tautos, o išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą”, pakvietė visus pabūti vienybės, pilietiškumo ir valstybės sargais, o taip pat prisiminti ir pagerbti Čiulėnų seniūnijos kultūrinio paveldo kūrėjus ir puoselėtojus.

Tarmiška šnekta renginį vedusi Laima Vaičienė pirmiausia pasiūlė susipažinti su garsios purvėniškės audėjos Aldonos Kraujelienės darbais. Salėje buvo eksponuojama gražiausių, margiausių raštų lovatiesių paroda. Apie mamą, garsiąją audėją, savo vaikystę praleistą prie dūzgiančių staklių šiltai pasakojo dukra Laima Kraujelytė. Jos prisiminimuose ir pažinojusiųjų atmintyje atgijo visas šios talentingos moters gyvenimas. Aldonos Kraujelienės darbai buvo eksponuoti įvairiose parodose ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje.

Po to buvo prisiminta ir pagerbta šviesaus atminimo toliejiškė liaudies dainų atlikėja Elžbieta Židonienė. Tai buvusi Čiulėnų etnografinio ansamblio dalyvė, vyriausia amžiumi, tačiau mokėjusi daugiausia lietuvių liaudies dainų, žaidimų, pasakojimų. Žymus tautosakos rinkėjas J. Dovydaitis apie ją rašė: „Jūs mane nustebinote pateikusi 250 dainų, žaidimų, atsiminimų, pasakų. Šia savo medžiaga Jūs jau įėjote į lietuvių kultūros istoriją, į tautosakos mokslą…”. O pati dainininkė sakydavo, kad „tegu mano dainos moko žmones, ypač jaunus, gražiausių jausmų – pagarbos tėveliams, atjautos moteriai”. Elžbietos Židonienės gyvenimo akimirkos atgijo senų nuotraukų parodėlėje.

Popietėje svečiavosi Utenos krašto aukštaitiško žodžio ir tautosakos puoselėtoja kuktiškietė Dalia Rauktienė su dukra Malvina. Jos atliko nuotaikingą programą „Kožna pušela savam šilui ošia…”. Visus šiltai nuteikė aukštaitiškos liaudies dainos, sekamos pasakos, jumoristiški pasakojimai. Ypač žiūrovus sujudino mįslių mynimas ir gauti malonūs prizai – arbatų rinkinukai žiemai.

Toliejų biblioteka dėkoja renginio sumanytojai Laimai Vaičienei, talkininkėms Danguolei, Irminai, Ramintai ir kitiems toliejiškiams, kurie prisidėjo prie renginio organizavimo.

Bibliotekininkė Aldona

Renginyje

Verified by MonsterInsights