Draugystė su knyga ir Šiaurės šalimis

Kasmet, tamsiuoju metų laiku, lapkričio mėnesį, vyksta Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, kai norima visą dėmesį skirti šviesos prišaukimui ir skaitymui balsu. Tokiu būdu jau devynioliktąjį kartą vyksta šiaurietiškų tradicijų sklaida, skatinanti knygos skaitymą, pažintį su Šiaurės šalių literatūra, jos autoriais ir, apskritai, šalių kultūra. Šios savaitės tema yra labai aktuali žmogiškajam bendravimui – draugystė Šiaurės šalyse, o išskirtinis dėmesys šįmet yra skiriamas Norvegijai.

Ištikimų draugų šiauriečiai turi ir mūsų bibliotekoje. Kasmet Šiaurės šalių bibliotekų savaitė prasideda Molėtų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje. Pirmadienio rytą, pasidabinusi šiaurietiškais motyvais, skyriaus vedėja Janina Vyšniauskienė pasitiko jaunuosius bičiulius iš „Vyturėlio” lopšelio – darželio. Larisos Stankevičienės auklėtiniai, galima sakyti, ir atidarė Šiaurės šalių bibliotekų savaitę, kantriai klausydami pasakojimo apie valstybes, esančias palei Baltijos jūrą, apie šios savaitės idėją ir temą, kurią supranta net patys mažiausieji… Juk draugystė neturi sienų, o vaizduotė gali nupiešti pačius geriausius draugus… Vaikams buvo perskaityta jaunos vaikų rašytojos iš Norvegijos Marios Parr knygos „Vaflinė širdelė” ištrauka.

Bibliotekininkės Janina Nariūnienė ir Daiva Gaivelienė buvo parengusios viktoriną apie Šiaurės šalis, kuri parodė ir socialinę molėtiškių pusę, mat, daugumos vaikų tėveliai dirba šiose šalyse ir ne vienas vaikas jose yra lankęsis… Natūralu, kad vaikų domėjimasis šiomis šalimis nėra atsitiktinis, todėl ir žinios, anot bibliotekininkių, buvo puikios. Geriausiai viktorinoje dalyvavo Jokūbas Bučinskas, Elada Narsevičiūtė ir Joris Lukošiūnas. Jie gavo dovanų po knygą, o visi kiti taip pat neliko be dovanėlių. Jiems buvo padovanoti knygų skirtukai su prasmingais Astridos Lindgren žodžiais, kad niekas taip neišjudina ir neugdo vaiko fantazijos kaip knyga…

Jolanta Matkevičienė

Renginyje

Verified by MonsterInsights