„Knygų Kalėdų” 2015 apžvalga

Akcijos rezultatai: kasmet – vis daugiau

Kaip teigiama Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Spaudos tarnybos pranešime, Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos” sutelkė visą šalį ir padėjo surinkti 50 tūkst. naujų knygų šalies viešosioms ir mokyklų bibliotekoms.

Jubiliejinė, penktoji akcija „Knygų Kalėdos”, kviečianti skaityti bei dovanoti vaikų ir jaunimo knygas, keliavo per visą Lietuvą. Akcijoje dalyvaujančios viešosios ir mokyklų bibliotekos surengė daugiau nei 1700 renginių. Pirmą kartą startavusi iniciatyva „Knygų Kalėdų savanoriai” suvienijo kelis tūkstančius knygų mylėtojų ir padėjo surengti knygų skaitymus vaikų ir senelių globos namuose, socializacijos centruose ir šeimynose.

„Akcija „Knygų Kalėdos” tapo visuotiniu, knygų bičiulius visoje šalyje sutelkiančiu judėjimu. – teigė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak jos, svarbu, kad knyga padeda mažinti socialinę atskirtį, paskatina bendrauti ir dalintis knygomis su tais, kuriems jų labai trūksta…

LR Prezidento kanceliarijos Spaudos tarnybos išplatintame pranešime teigiama, jog prekybos tinklas „IKI”, jau antrus metus dalyvaujantis akcijoje „Knygų Kalėdos”, bibliotekoms pažadėjo padovanoti antra tiek knygų, kiek paaukos pirkėjai. Iš viso šiemet bibliotekoms tinklas perduos net 2000 naujų knygų. Daugiau nei 1000 knygų padovanojo ir prekybos tinklo „Rimi Hypermarket” pirkėjai.

Akcijoje „Knygų Kalėdos” dalyvavo daugiau nei 2300 šalies viešųjų ir mokyklų bibliotekų. Knygas gausiai dovanojo šalies gyventojai, bendruomenės, verslo ir visuomeninės organizacijos, leidėjai ir rašytojai. Tradiciškai akciją parėmė užsienio šalių ambasados – Airijos, Azerbaidžano, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Norvegijos ir kitų.

Akcijos metu surinktos knygos bus išdalintos visoms šalies viešosioms ir mokyklų bibliotekoms. Naujos knygos taip pat pasieks lietuviškas mokyklas Baltarusijoje, Lenkijoje, Latvijoje ir Kaliningrado srityje, dovanos bus skirtos ir lietuvių bendruomenėms Škotijoje bei Australijoje.

Iš viso per penkerius akcijos „Knygų Kalėdos” metus šalies bibliotekoms padovanota per 172 tūkst. knygų. Pernai pavyko surinkti 40 tūkst. naujų knygų. Šįmet – 10 tūkst. knygų daugiau.

Nacionalinė akcija „Knygų Kalėdos” įgyvendinama kartu su bičiuliais: Bibliotekininkų draugija, Lietuvos leidėjų asociacija, Spaustuvininkų asociacija, Mažų ir vidutinių leidėjų asociacija, Rašytojų sąjungos leidykla ir Rašytojų klubu, Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Ugdymo plėtotės centru, knygynų tinklais „Vaga”, „Pegasas”, „Knygų namai” ir „Humanitas”, mažmeninės prekybos tinklais „IKI” ir „Rimi Lietuva”, leidyklomis „Alma Littera” ir „Nieko rimto”, Sigutės Chlebinskaitės studija „Tu gali sukurti knygą”, nacionaliniu transliuotoju LRT, „Penki TV”, naujienų portalu „15 min.lt” ir radiju „Laisvoji banga”.

Ar aukštaičiai nebuvo šykštuoliai, dovanodami knygas?

Iš „Knygų Kalėdų” rezultatų galima daryti tam tikras išvadas ir pastebėjimus. 67 didžiausioms Lietuvos bibliotekoms, kurias sudaro rajonų viešosios, miestų ir apskričių bibliotekos bei nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, aukštųjų mokyklų, Lietuvos technikos, LBD mokyklų bibliotekų skyrius ir Lietuvos aklųjų biblioteka – akcijos metu buvo padovanota 24410 knygų. Dovanas teikė 3560 žmonių ir 491 organizacija. Daugiausia knygų gavo LBD mokyklų bibliotekų skyrius (1914) bei Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (1854). Didžiųjų miestų bibliotekas smarkiai aplenkė Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka, gavusi dovanų 1067 knygas. Tarp pirmaujančiųjų būtų ir Molėtų viešoji biblioteka su 558 knygomis, o jei imti Utenos apskrities rezultatus, tai Molėtai būtų pirmoje vietoje. Antroje vietoje atsidurtų Anykščių rajono savivaldybės L. ir S, Didžiulių viešoji biblioteka su 400 dovanotų knygų, trečioje – Švenčionių rajono savivaldybės viešoji biblioteka (jei žiūrėti pagal naują teritorinį rinkimų planą) su 340 knygų arba Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka su 162 knygomis. Kaimynams iš aplinkinių rajonų bibliotekų šįkart sekėsi kur kas geriau, nei Utenos A. ir M. Miškinių viešajai bibliotekai. Ji tegavo tik 51 knygą, kai Širvintų bibliotekai teko 98, o Rokiškio J. Keliuočio bibliotekai – 422 knygos. Žmonių, dovanojusių knygas, skaičiumi (net 117) Utenos apskrityje pirmauja Molėtai. Daugiausia dovanotojų Lietuvoje (188) turi Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, gavusi 706 knygas bei Jonavos (165 žmonės, padovanota 323 knygas) ir Kupiškio (130 žmonės, padovanota 633 knygos).

Žemaičiai dosniausi buvo Šilutėje (156 žmonės, padovanota 691knyga) ir Šiauliuose (101 žmogus, padovanota 419 knygų).

Daugiausia dovanų iš organizacijų gavo Kauno apskrities viešoji biblioteka. Net 232 organizacijos ir tik 62 žmonės prisidėjo prie šios akcijos. Padovanota 294 knygos.

Kaip sekėsi Molėtų viešajai bibliotekai ir jos bičiuliams?

Daugiausia dovanotojų turi Giedraičiai (12), Molėtai (11), Bijutiškis (10). Knygų, kaip ir dera, daugiausia gavo Molėtų viešoji biblioteka, net 107. Antroje vietoje Videniškių biblioteka (77 knygos), trečioje Girsteitiškio (43 knygos) ir Dubingių biblioteka (42). Ketvirtoje vietoje Giedraičių (36 knygos), Inturkės (32 knygos) ir Suginčių (30 knygų) bibliotekos. Penktoje vietoje Bekupės (23 knygos) ir Kuolakasių (22 knygos) bibliotekos.

Daugiausia knygų Molėtų viešajai bibliotekai padovanojo Piotras Šanteriovas. Anot bibliotekininkės Aldonos Marčiulionytės, tai 50 knygų serija rusakalbiams fantastikos ir detektyvų mėgėjams. Ištikimas bibliotekos bičiulis yra LR Seimo narys Valentinas Stundys, padovanojęs labai įvairias lietuvių autorių (R. Gavelio, E. Malūko, J. Sajausko, E. Baranauskienės) knygas, tinkančias šio laikmečio vyksmui ir įvairaus amžiaus molėtiškių skoniui. Šįkart akcijos neaplenkė ir Molėtų rajono meras Stasys Žvinys su žmona Romualda – Molėtų Švietimo centro direktore. Ponia Romualda padovanojo vaikiškų knygų, o rajono meras – užsienio autorių knygas. Ugo Riccarelli gyvenimišką romaną, pasakojantį dviejų Italijos šeimų istoriją – „Tobulas skausmas”. Claudio M. Mancini detektyvinę istoriją Mala Vita „Mafijos romanas” bei mokslų daktaro, žinomo mitybos specialisto ir svorio metimo eksperto Jonny Bowdeno knygą „150 sveikiausių produktų Žemėje”.

LR Seimo narys Petras Čimbaras, kaip ir kasmet, dovanojo knygas Bijutiškio bibliotekai. Dauguma bibliotekininkių, kaip ir pati direktorė Virginija Raišienė, džiaugėsi, prisidėjusios prie šios akcijos ir padovanojusios knygų „savo” bibliotekoms. Tokiu elgesiu, tikriausiai, jos rodo pavyzdį rajono politikams, nerandantiems laiko nei paskaityti knygų, nei prisidėti prie Prezidentės inicijuotos akcijos…

Parengė Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights