Kraštiečio V. Kezio knygos – Molėtams

Neseniai Molėtų viešąją biblioteką pasiekė pora lagaminų, pilnų knygų, atkeliavusių net iš Kanados. Tai buvo beveik prieš pora metų mirusio mūsų kraštiečio Vlado Kezio literatūrinis palikimas, kurį Molėtams padovanojo jo dukra Aida Sullivan (Kezytė). Maža to, ji parengė fotografinį pasakojimą apie savo tėvą, kurį taip pat padovanojo bibliotekai.

Vladas Kezys gimė 1919 metų kovo 16 dieną Kaniūkų kaime, Alantos valsčiuje, Antaninos ir Boleslovo Kezių šeimoje. Iš nuotraukų galima spėti, kad mokėsi Alantoje, o jo mokytojais buvo Mykolas Šeduikis ir Sergejus Tauraitis.

Vladui tikriausiai patiko mokytojo profesija, nes 1943 metais jis dirbo mokytoju Gaigalų mokykloje Alantos krašte. 1944 metų vasarą dėl Lietuvos okupacijos išvyko į Vokietiją, gyveno lietuvių stovykloje ir mokė lietuvių jaunimą. 1947 metų pavasarį išplaukė Amerikos kariniu laivu į Kanadą dirbti, anot dukters, sunkių darbų. V. Keziui teko dirbti miške. Po šio darbo jis atvyko į Hamiltoną (netoli Toronto Ontario) ir gyveno iki pat mirties – 2014 metų gegužės 4 dienos.

1950 metais į šį miestą atvyko daug lietuvių. Kaip rašo ponia Aida, jie norėjo būti arčiau vieni kitų, išlaikyti lietuvybę, todėl kūrėsi ateitininkų, skautų, dainų ir šokių būreliai, radosi poreikis šeštadieninei lietuviškai mokyklai. Toje mokykloje (Vyskupo Motiejaus Valančiaus lituanistinėje mokykloje Hamiltone) visą savo gyvenimą svetur gimusius lietuvių vaikus lietuvybės mokė ir Vladas Kezys, o meldėsi Aušros Vartų parapijos bažnyčioje.

Mirus V. Keziui, net nekrologe buvo parašyta jog jis didžiavosi lietuviškomis šaknimis ir lietuviškuoju paveldu. Neveltui jo bibliotekoje apstu lietuviškų kūrinių, išleistų anapus Atlanto ir jau Nepriklausomoje šių dienų Lietuvoje.

Molėtų viešosios bibliotekos darbuotojos, atsižvelgdamos į Vlado Kezio asmenybę ir gimimo dieną, buvo surengusios specialią parodą, pristatančią šį žmogų kaip lietuvybės simbolį iš už Atlanto, sugrįžusį į savo gimtąjį kraštą savotišku knygnešiu…

Susipažinti su Vlado Kezio dovanotomis knygomis galima Molėtų viešosios bibliotekos Kraštotyros fonde.

Jolanta Matkevičienė

Paroda

Verified by MonsterInsights