Jos didenybė KNYGA

Tarptautinę vaikų knygos dieną buvo apdovanoti iškiliausi 2015 m. vaikų knygų kūrėjai

Balandžio 2-oji – Tarptautinė vaikų knygos diena. Ši diena, sutampanti su žymaus danų pasakininko Hanso Kristiano Anderseno gimtadieniu, pasaulyje pradėta švęsti 1967 metais, o jos idėją iškėlė Tarptautinė vaikų knygos taryba (IBBY).

Dvidešimt ketvirtą kartą iš eilės Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas šią šventę mini ir Lietuvoje. Tai iš dalies ir kai kurių suaugusiųjų, kuriančių, leidžiančių knygas, diegiančių meilę joms ir išgyvenančių dėl jų likimo, profesinė šventė. Šią dieną vyksta pokalbiai, susitikimai su knygų kūrėjais, rengiamos parodos, akcijos, teikiami apdovanojimai vaikų knygų kūrėjams.

2015 metais buvo išleista 90 pavadinimų knygų vaikams.

Balandžio 2 d., tarptautinę vaikų knygos dieną Vilniaus „Lėlės” teatre vykusioje Tarptautinėje vaikų knygos dienos šventėje išdalinti geriausių 2015 metų vaikų ir paauglių knygų apdovanojimai. 2015-ieji metai – paauglių literatūros sprogimo metai. Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams įteikta rašytojai Rebekai Unai už knygą „Atjunk”. Buvo įteiktos premijos: už metų debiutą A. Jurašiui už knygą „Akmenukų pasakos”, už gražiausią knygą S. Masteikaitei ir S. Jakaitei už knygą „Lėti ir tylūs dalykėliai”, už reikšmingiausią vertimą T. Četrauskui už vertimą „Pasakininko istorija”, už literatūrinius tyrinėjimus L. Janonytei, už geriausią metų knygą mažiesiems skaitytojams E. Daciūtei ir I. Dagilei už knygą „Dramblai ėjo į svečius”. Švietimo ir mokslo viceministrė G. Krasauskienė įteikė Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtą Vaikų literatūros premiją už talentingą kūrybą vaikams rašytojui Selemonui Paltanavičiui ir už vaikų literatūros populiarinimą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro direktorei Aldonai Augustaitienei.

Konferencijoje dalyvavusios Molėtų Viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė J. Nariūnienė ir skyriaus vedėja J. Vyšniauskienė dar kartą įsitikino tiek vaikai, tiek suaugę atranda skaitymo džiaugsmą vaikų literatūroje.

J. Vyšniauskienė

Su gamtininku Selemonu Paltanavičiumi

Verified by MonsterInsights