Apie Balninkų kraštą

Bene labiausiai mylintys savo kraštą yra Balninkų, Alantos, Giedraičių, Dubingių apylinkių žmonės. Jie patys rūpinasi tų vietovių išliekamąja verte, renka, sistemina medžiagą ir leidžia knygas.

Neseniai Molėtų viešoji biblioteka gavo dovanų iš Juliaus Aukštaičio (miškų inžinieriaus, žurnalisto, pedagogo ir kraštotyrininko) knygą apie Balninkus „Prie Piršeno ir Alaušų Balninkai”, išleistą pernai metais. Tai jau trečioji knyga apie Balninkus. Ankstesnes knygas biblioteka taip pat turi. Kaip rašo J. Aukštaitis, dviejų paskutiniųjų knygų fundatoriumi tapo Stasys Maslauskas – turizmo bendrovės „LITAMICUS” savininkas ir vadovas, kuriam svarbi tėvų ir protėvių tragiškai išgyventa istorinė patirtis. Ko gero, nė vienas kraštas neturi savo trilogijos, o Balninkai turi… Ir ta istorija apima septynis šimtmečius. Naujausioje knygoje „Prie Piršeno ir Alaušų Balninkai” (III d.) dėmesys skiriamas kaimams, Balninkų miesteliui ir apylinkėms, mokyklai, dvasininkams, partizanams, gamtai ir žmonėms. Autoriai savi, bet įvairūs amžiumi, profesija, veikla, supratimu ir stiliumi… O Julius Aukštaitis knygos įvade plunksnos nežada mesti ir toliau. „Lietuvos valstybės istorijos archyve dar nepaliesta Balninkų dvaro sena, turtinga ir įdomi istorija, kuriai prikelti reikia kvalifikuoto istoriko, nieko nežinome apie parapinę mokyklą, veikusią prie bažnyčios nuo XVII a., ir ją baigusius bajorų vaikus, jų tolesnį išsilavinimą. Ne viską surinkome ir apie iškilius mūsų kraštiečius. Todėl tikimės, kad jaunimas pratęs mūsų darbus, o mes jam talkininkausime.”

Dėkojame knygos sudarytojams ir leidėjams, o ypač Juliui Aukštaičiui, padovanojusiam dvi knygas ir Molėtų viešajai bibliotekai.

Balninkų krašto žmogus yra ir Algirdas Meilus, išleidęs beveik dvi dešimtis knygelių, tarp kurių didžiumą sudaro literatūrinė kūryba. Viena paskutinių knygų – „Motinos laiškai žuvusiems sūnums”, kurią autorius įvardina romanu, yra jo padovanota mūsų bibliotekai. Dėkojame autoriui ir kviečiame susipažinti su kūryba.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights