Biblioteka gręžiasi į knygą

Prieš prasidėsiantį atostogų maratoną Molėtų viešosios bibliotekos bibliotekininkės buvo susirinkusios į konferencijų salę ir išklausė kolegių atliktų tyrimų rezultatus.

Vaikų literatūros skyriaus vedėja Janina Vyšniauskienė apžvelgė bendrąsias 2015 metų vaikų ir paauglių knygų leidybos tendencijas, juolab, kad praėję metai buvo įvardyti paauglių literatūros sprogimo metais, supažindino su nominuotomis knygomis ir tomis, kurias iš paminėtųjų turi Molėtų viešoji biblioteka. Žinant, kad Lietuvos vaikai ir paaugliai, jei ir skaito, tai pirmiausia – užsienio autorių kūrinius, o tik paskui saviškius, tai leidyklos turėjo išsikelti sau didelę iššūkį, per pernai metus išleisdamos 520 pavadinimų knygų, iš kurių 90 buvo lietuvių autorių kūriniai.

Pasidžiaugusi, jog dalyvavo LR Seime, kur buvo apdovanoti geriausi respublikos bibliotekų skaitytojai, tarp kurių buvo ir Vaikų literatūros skyriaus geriausias skaitytojas J. Tumosa, vedėja J. Vyšniauskienė žodį perleido kitai savo skyriaus darbuotojai Janinai Nariūnienei. Ji supažindino su Molėtų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus atliktu tyrimu, mėginusiu nustatyti vaikų ir paauglių lankymosi tikslus, bibliotekos teikiamas paslaugas, skaitymo poreikius ir kt.

Pasak J. Nariūnienės, Vaikų literatūros skyriaus paslaugomis naudojasi 701 vartotojas, iš jų – 459 vaikai iki 14 metų, todėl ir buvo pasirinkta apklausti 10 -14 metų vaikus ir paauglius. Apklausoje dalyvavo 41 vartotojas, turėjęs atsakyti po 23 klausimus. Apžvelgusi tyrimo rezultatus, bibliotekininkė pateikė bene svarbiausią išvadą, kad šio amžiaus grupėje paaugliai yra neabejingi knygų skaitymui, suvokiantys skaitymo reikšmę, patenkinti aptarnavimu bibliotekoje…

Nepaisant teigiamų rezultatų, bibliotekininkės numatė ir rekomendacijas, kurios atitinka bendrąsias respublikos tendencijas.

Spaudinių komplektavimo ir tvarkymo skyriaus vedėja Nijolė Liutkevičienė pristatė kaimo bibliotekų skaitytojų poreikius, kuriuos apibendrinti jai padėjo skyriaus darbuotojos Danutė Rinkūnienė ir Rita Kairytė. Mat buvo išdalinta 240 anketų arba po 10 į 24 kaimo filialus, iš kurių yra 6 sujungti su mokyklų bibliotekomis.

Pasak N. Liutkevičienės, išanalizavus kaimo bibliotekų skaitytojų aptarnavimo įpročius bei poreikius, paaiškėjo, kad aktyviausi bibliotekų lankytojai yra moterys nuo 50 metų ir vyresnės. Į biblioteką skaitytojai užsuka pasikeisti knygų, pasinaudoti internetu, paskaityti spaudos. Kaimo bibliotekose skaito grožinę literatūrą. Populiariausi yra meilės romanai, istoriniai bei detektyvai ir trileriai. Bibliotekose, sujungtose su mokyklų bibliotekomis, skaitomiausia – vaikiškos (klasika, literatūra mažiesiems, veiklos knygelės), jaunimo (romantinės, istorinės, fantastinės istorijos) knygos. Periodiniai leidiniai taip pat populiarūs. Ypač žurnalai: „Edita”. „Prie kavos”, „Moters savaitė”, „Moters savaitgalis” ir kt. Laikraščiai dominuoja trijų pavadinimų: „Lietuvos rytas”, „Valstiečių laikraštis”, „Vilnis”.

Tiriant lietuvių autorių kūrinių poreikį, dauguma respondentų atsakė, kad jų pakanka arba iš dalies pakanka, tačiau paminėjo, kad pasigenda kraštiečių knygų: Alvydo Šlepiko, Mariaus Ivaškevičiaus, Algimanto Čekuolio. Taip pat kitų populiarių autorių kūrybos: R. Granausko, E, Kalėdos, E. Malūko, F. Taunytės, J. Ivanauskaitės, K. Sabaliauskaitės, E. Buivydaitės.

Čia taip pat buvo pagarsintos bendrosios rekomendacijos, siekiančios tikslingai komplektuoti kaimo bibliotekų fondus, orientuojantis į skaitytojų poreikius. Kaip teisingai pastebėjo N. Liutkevičienė, šis bandymas įvertinti kaimo bibliotekų skaitytojų poreikius, o aš pridurčiau ir viešosios bibliotekos skyrių skaitytojų poreikius, formuojant knygų fondą, galėtų būti vykdomas periodiškai, kad leistų geriau įvertinti, ištirti šiuo metu pastebimas tendencijas bei išsiaiškinti vartotojų poreikių kaitą.

Molėtų viešosios bibliotekos direktorė Virginija Raišienė, tęsdama skaitytojų ir bibliotekininkų suformuotą tendenciją – grįžimą prie knygos – pratęsė šią mintį, pristatydama projektą „Vasara su knyga” bei iškeldama naujus iššūkius ir galimybes bibliotekoms.

Bibliotekininkų suėjime buvo sudainuota gimtadienio proga „Ilgiausių metų” kolegei iš Žalvarių bibliotekos Nastei Purvienei bei įteikta padėka, pasirašyta UAB „Asseco Lietuva” ir Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos vadovų, Dubingių bibliotekininkei Vandai Vaikutienei už dalyvavimą 2016 metų viešųjų bibliotekų ir jų filialų Metų nominacijos skyrimo konkurse.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights