Molėtiškiai susidomėjo šiuolaikiniais lietuvių autoriais ir jų kūriniais

Pirmasis metų pusmetis, analizuojant, ką renkasi Molėtų viešosios bibliotekos skaitytojai, parodė, jog jie susidomėjo šiuolaikiniais lietuvių autoriais ir jų kūriniais.

Populiariausių knygų pusmečio dešimtukas Molėtų viešojoje bibliotekoje

1.Silva Rerum IV: romanas / Kristina Sabaliauskaitė.- Vilnius, 2016, – 397 p.;

2.Mūsų melas: romanas / Diane Chamberlain.- Vilnius, 2012.- 344 p.;

3.Didžiųjų geizerių slėnyje: romanas / Laura Walden.- Vilnius, 2011.- 400 p.;

4. Kūno kalba: mokykimės ją suprasti ir sėkmingai vartoti / Alfred Bierach.- Kaunas, 2000.;

5. Slapta duktė:[ romanas] / Shilpi Somaya Gowda, – Vilnius, 2012.- 325 p.;

6. Baltasis karštis: romanas / Sandra Brown.- Vilnius, [2006].-435 p.;

7. Ugnies liudininkas: romanas / Lars Kepler. – Kaunas, 2013. -586 p.;

8. Gyvulių ūkis; 1984-ieji: apysaka ir romanas / Džordžas Orvelas. – Vilnius, 1991. – 331 p.;

9. Paveldėjimas: romanas / Kathryn Taylor,- Vilnius, 2016. -261 p.;

10. Vidurnakčio užutėkis: [romanas] / Nora Roberts, – Kaunas, 2008.

Kas ta „Silva rerum” ir kodėl ją molėtiškiai išsirinko „aukso avele baltose lankose”?

Kaip skelbia leidyklą „Baltos lankos” reklamuojantis puslapis internete, „Silva rerum IV” tęsia Norvaišų giminės istoriją ir užbaigia didžiąją Vilniaus sagą. Tai pasakojimas apie XVIII amžiaus antrąją pusę – politinių, ekonominių ir kultūrinių pervartų laiką, Baroko ir Apšvietos epochų lūžio tašką, kai Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė patiria politinį dekadansą ir sykiu progresyvių idėjų proveržį, o jos bajorija pasidalija į dvi nesutaikomas puses – už senąją ir už naująją pasaulio tvarką, kurią pasiryžta įrodyti luomus griaunančiais gyvenimo pasirinkimais.

Matematikos profesorius jėzuitas Pranciškus Ksaveras iš Milkantų Norvaiša – ne tik LDK, bet ir pasaulio pilietis, masonas ir filosofas. Nancy, Viena, Krokuva, Varšuva, Amsterdamas, Paryžius, Londonas – tai jo kelionių trajektorijos, kuriose jis susipažįsta su pasaulio valdovais, skvarbiausiais mokslo protais ir intelektualiomis moterimis, stebi meno sampratą keičiančius muzikos ir teatro stebuklus, patiria uždraustą meilę, į Vilnių parveža naujausias mokslo žinias ir gaivius Apšvietos vėjus.

Tačiau kas iš tikrųjų jaudina profesoriaus sielą, kokių abejonių graužiamas jis žvelgia į juodą žvaigždėtą Vilniaus dangų, ką prisiminus jo širdis kaskart praleidžia vieną dūžį ir kodėl jam vis rodosi, kad seniai paskelbtas mirusiu Vilniaus baziliskas, mintantis fanatizmu, minčių tamsa bei sąžinės nešvara, atgijo ir prisitaikė prie pasikeitusios laiko dvasios?

Menotyros mokslų daktarės Kristinos Sabaliauskaitės istorinių romanų ciklas „Silva rerum” – neabejotinai vienas reikšmingiausių pastarojo dešimtmečio įvykių lietuvių literatūroje – vis daugiau dėmesio ir pripažinimo sulaukia užsienyje. Latvijoje 2014 m. „Silva rerum” romanai buvo išrinkti į visų laikų latvių mėgstamiausių knygų šimtuką. 2015 m., vos pasirodęs Lenkijoje, pirmasis „Silva rerum” romanas tapo bestseleriu, o 2016 m. pateko į prestižinės Vidurio Europos literatūros premijos „Angelus” finalą.

Pirmoji „Silva rerum” ciklo dalis 2008–aisiais pelnė Jurgos Ivanauskaitės premiją, buvo įtraukta į kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, 2009 m. skaitytojų išrinkta Metų knyga. Antrasis romanas, „Silva rerum II”, taip pat tapo Metų knyga, o autorė 2011 m. apdovanota Šv. Kristoforo statulėle už Vilniaus atspindžius literatūroje. Trečioji ciklo dalis, „Silva rerum III”, išleista 2014 m. Už šį romaną ir visą „Silva rerum” ciklą 2015 m. rašytoja apdovanota Liudo Dovydėno premija. Pagal „Silva rerum” ciklą rengiamos literatūrinės ekskursijos.”

Tai pakuždėjo mintį, jog pats metas pasidomėti naujausiomis knygomis, kurias Molėtų viešosios bibliotekos skaitytojai patalpino į pirmaujančių knygų šimtuką, perskaitytų per I-ąjį metų pusmetį.

Į antrąjį dešimtuką pateko pernai metais pasirodžiusios knygos: „Kūno kalba darbe” (Allan ir Barbara Pease) ir detektyvinis romanas „Nieko nebijok” (Lisa Gardner). Trečiame dešimtuke – romanas „Ledo dvynės” (S.K. Tremayne), ketvirtame – užburiantis romanas apie trapų it ažūras talentą ir aistrą šokiui „Nustebink mane” (Maggie Shipstead), penktame – romanai „50/50 žudikas” (Steve Mosby) ir „Kiekvieną dieną kaip maža mergaitė” (Michela Tili). Net pusę šeštojo dešimtuko sudaro pernai metais išleistos knygos: romanas „Juodųjų triušių dvaras” (Eve Chase), kriminalinis romanas „Sūnus” (Jo Nesbo), romanas „Stebuklų ateljė” (Valerie Tong Cuong), psichologinis trileris „Šarkos” (Mark Edwards) ir pasakojimas apie II Pasaulinį karą „Karas viską nurašys” (Leonid Rabičev). Septintasis dešimtukas prasideda romanais: detektyviniu – „Nebylus riksmas” (Angela Marsons) bei gyvenimišku, pasakojančiu apie JAV ir Indiją „Vyriausias sūnus” (Shilpi Somaya Gowda) ir baigiasi neįtikėtinos įtampos romanu „Mergina iš Bruklino” (Guilaume Musso). Aštuntame dešimtuke yra du pernykščiai romanai: geismų romanas „Hausfrau” (Jill Alexander Essbaum) ir bestselerio „Vongo ežeras” tęsinys romane „Likę gyvi” (Jana Vagner). Devintasis dešimtukas pranoksta visus lūkesčius, nes jo priekyje puikuojasi vienas naujausių šių metų romanų, įvardinamas šviesia, kupina moteriškos išminties ir gerumo knyga „Likimo apyrankė” (Viola Shipman). Toliau seka moteriškas romanas, arba karinė melodrama „Lakštingala” (Kristin Hannah), detektyvinis romanas „Nepažįstamasis” (Sandra Brown) ir pora lietuvių autorių. Tai – Aldonos Ruseckaitės, viešėjusios ir Molėtų viešojoje bibliotekoje, knyga „Šešėlis JJM”, pasakojanti apie Maironio gyvenimą – meniniai biografiniai etiudai. Kitas autorius, pasak Abonemento vedėjos Daivos Devicijonienės, populiarus tarp mediciną studijavusių ar studijuojančių molėtiškių šeimų – Andrius Černiauskas ir jo knyga „Pragaro anatomija”, atskleidžianti dienas ir naktis Skubios pagalbos skyriuje. Šimtuką užbaigia vienas populiariausių pernai metais išleistų romanų – bestseleris „Kalnas tarp mūsų” (Charles Martin).

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights