Išsaugoti krašto paveldą su šimtmečio seniūnais – misija įmanoma

Kasmet rugsėjo vidury Lietuva pristato Europos paveldo dienas. Šįmet jos buvo skirtos kultūriniam kraštovaizdžiui: nuo piliakalnių iki miesto bokštų. Molėtų rajone šių  dienų  tematika pirmąkart buvo pristatoma bibliotekoje.

„Laiptų galerijoje“ susibūrę bibliotekos lankytojai susipažino su fotografijų paroda „Lietuvos piliakalniai“ ir vienu iš autorių – Zenonu Bauboniu, kuris pasakojo, jog ši paroda atsirado Kultūros vertybių apsaugos departamentui pasirašius bendradarbiavimo sutartį su Krašto apsaugos ministerija. Tuomet dar neskraidė dronai, bet kariškiai talkino sraigtasparniais ir mažąja aviacija. O fotografuojant piliakalnius iš paukščio skrydžio atsiveria ne tik jų grožis, bet galima stebėti ir šių paminklų būklę. Paroda yra vienas iš būdų, kaip tam tikra prasme išsaugoti ir pristatyti savo krašto paveldą visuomenei. Juk dar P. Tarasenka yra sakęs, jog Lietuva – Piliakalnių šalis, o šie yra vartai į praeitį…

Kopdami į simbolinį piliakalnį per bibliotekos aukštus, dairydamiesi į fotografijas, o laiptų aikštelėse aptardami piliakalnius – rekordininkus iš Vytauto Navaičio „Lietuvos rekordų knygos“, renginio dalyviai galėjo nusiplėšti atvirlaiškių nuo šioms dienos skirtų plakatų.

Europos paveldo dienoms skirtame renginyje Molėtų viešojoje bibliotekoje dalyvavo įvairaus amžiaus grupių ir profesijų atstovai, neabejingi Lietuvos paveldui, todėl  archeologijos istorikui, humanitarinių mokslų daktarui Gintautui Zabielai ir archeologui, VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ direktoriui Zenonui Bauboniui teko priimti „iššūkį“  – persiorientuoti, kaip kalbėti apie mūsų protėvių paliktą mums palikimą – Lietuvos piliakalnius, visiems suprantama kalba. Regis, išeitis buvo surasta: mokinių žinios patikrintos, nerašant jiems pažymių, o tiems, kurie teisingai atsakė, kiek Lietuvoje yra piliakalnių, ir kelintoje vietoje yra Molėtų rajonas pagal piliakalnių skaičių –  buvo padovanota  po knygą. Išklausę  doc. dr.  G. Zabielos pranešimą, aktualizuojantį Molėtų krašto piliakalnius ir tuo pačiu pristatantį II-ąjį atlaso „Lietuvos piliakalniai“ tomą, taip pat mintis apie piliakalnių išsaugojimą ir jų pritraukimą visuomenei, išsakytas  archeologo Zenono Baubonio, kuris  jau keletą dešimtmečių darbuojasi ir kaip paveldosaugininkas, renginio dalyviai turėjo klausimų, į kuriuos buvo pakankamai išsamiai atsakyta.

Džiugu, kad į renginį buvo atvykę ir rajono savivaldybės seniūnijų seniūnai, nusiteikę įvykdyti šimtmečio misiją – tapti šimtmečio seniūnais. Kadangi knygos gyvena ilgiau, nei žmonės, tai, padovanodami knygą  – atlaso „Lietuvos piliakalniai“ II tomą Molėtų viešajai bibliotekai  su vardiniais įrašais – jie  tapo ne tik Europos paveldo dienų dalyviais, saugančiais savo krašto piliakalnius, bet ir šimtmečio seniūnais.

Dėkojame Molėtų krašto seniūnijų seniūnams: Alantos –  Aidonui Užubaliui, Mindūnų – Virginijai Salapėtienei, Videniškių – Genovaitei Mozūrienei, Inturkės – Almutei Navickienei, Suginčių – Nijolei Jauneikienei, Balninkų – Virginijai Pusvaškienei, Giedraičių – Vytautui Valansevičiui, Čiulėnų – Danguolei Telksnienei, Dubingių – Kęstučiui Kaminskui, Joniškio – Rimantui Verbaičiui.

Šimtmečio seniūnai ir renginio svečiai bibliotekos direktorės Virginijos Raišienės buvo pakviesti popiečio kavos, o po jos laukė virtualios pramogos „Molėtai  kitaip“ Turizmo ir verslo informacijos centre.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights