Kelionė sujungianti vietas, laikotarpius ir asmenybes

Su Vėjūne Verpeto kalno sūkuriais, Užburtų lobių pėdsakais, verčiant galvas į aukštaūgių bažnyčių skliautus ir bokštus, atvėsinant kojas gaiviose ežerų bangose, minant žingsnius rajono miestelių gatvėse ar užmirštuose vienkiemiuose… Einant, važiuojant, bendraujant, ieškant ir visų svarbiausia atrandant – taip po Molėtų kraštą keliauti kvietė Molėtų viešosios bibliotekos ir Vilniaus universiteto absolventės, molėtiškės Akvilės Stančikaitės bendras kūrybinis projektas – fotografijų paroda „Molėtų rajono literatūriniai tiltai”, visuomenei pristatytas 2017 metų pavasarį.

Šį rudenį Molėtų viešoji biblioteka verčia naują projekto įgyvendinimo puslapį ir visuomenei pristato naują paslaugą – interaktyvų Molėtų rajono žemėlapį. Pasak projekto idėjos autorės Akvilės Stančikaitės, projektas „Molėtų rajono literatūriniai tiltai” šiandiena gali būti įvardijamas kaip nesibaigiantis mūsų krašto istorijos išsaugojimo maratonas – kiekviena įamžinta rajono vieta ar objektas tampa liudijimu apie Molėtų rajone gimusius, gyvenusius, dirbusius literatūros žmones. Interaktyviame žemėlapyje pristatoma 16 Molėtų rajono objektų ir su jais susijusių krašto literatūros asmenybių.

Projektą, kurį remia Lietuvos Respublikos ministerija ir Lietuvos kultūros taryba, lydės renginių ciklas – susitikimai su kraštiečiais, diskusijos, kūrybos vakarai, kūrybinės dirbtuvės bei kelionės literatūriniais keliais, bus tęsiamas projekto fotografijų parodos eksponavimas. Rugsėjo 29 d. įvyko pirmoji projekto kelionė, į kurią išvyko Molėtų viešosios bibliotekos darbuotojai ir aktyviausi skaitytojai. Kelionėje „Kun. Česlovo Kavaliausko keliais” aplankytas Dubingių miestelis Molėtų rajone, kur ilgą laiką su pertraukomis (1961-1966 m., 1973-1974 m., 1989-1990 m.) kunigavo Šv. Rašto vertėjas ir poetas Č. Kavaliauskas. Čia pristatyti jo asmeniniai daiktai, saugomi Dubingių bibliotekininkės Vandos Vaikutienės. Kelionė tęsėsi Vievyje ir Kaišiadoryse.

Artimiausi renginiai, kuriais Viešoji biblioteka kviečia pasitikti naują projekto etapą: spalio 19 d. vyks prozininko ir dramaturgo, teatro režisieriaus ir aktoriaus, dainuojamosios poezijos atstovo Mindaugo Valiuko kūrybos vakaras, spalio 20 d. poeto Vytauto Kazielos kūrybos vakaras Suginčiuose. Lapkričio mėnesį prof. dr. Rimvydas Laužikas viešojoje bibliotekoje skaitys paskaitą „Kultūros paveldo komunikacija: iššūkiai ir galimybės”, o rašytojas Alvydas Šlepikas susitiks su Giedraičių bendruomene.

Pastarieji metai Molėtuose išsiskiria jubiliejų virtine – minimo miesto 630, Viešosios bibliotekos – 80 ir rajono literatų brolijos – 20 metų sukaktys. Turbūt geresnio laiko ir negali atrasti kelionei, sujungiančiai vietas, laikotarpius ir asmenybes.

Projekto vykdytojai: Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir skaitmeninės komunikacijos kompanija „Multimedia Mark”.

Projekto partneris: Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras.

Verified by MonsterInsights