Adventinis vakaras su šventinės virtuvės tradicijomis

Ketvirtadienio vakarą, vieną iš paskutinių Advento vakarų, bibliotekoje praleidome kartu su prof. dr. Rimvydu Laužiku.

Gausiai susirinkę renginio žiūrovai turėjo galimybę iš senąją Lietuvos virtuvę tyrinėjančio specialisto išgirsti apie tradicinius lietuviškus Kūčių bei Kalėdų patiekalus bei pasninko tradicijas. Pastarosios istrijos bėgyje buvo itin įvairios, netgi neįprastos ir netikėtos. Pavyzdžiui, pasninko metu žuvimi vadinti visi vandens gyvūnai – ne tik žuvys, bet ir ruoniai, bebrai… Sužinojome ir tai, jog silkė, produktas, be kurio šiomis dienomis neįsivaizduojame Kūčių stalo, šios šventės metu Lietuvoje pradėtas tiekti palyginus ne taip ir seniai – tarpukariu.

Po itin informatyvaus ir įdomaus R. Laužiko pranešimo renginio dalyviai galėjo paragauti patiekalų, pagamintų pagal senovinius bei šiandienius receptus. Pasikonsultavus su R. Laužiku, buvo paruošta tradicinė kūčia bei pasninko bandelės pagal Janą Szyttlerį (XIX a. I pus.). Savo ruožtu biblioteka patiekė savo tradicinį patiekalą – buvusios darbuotojos Janinos Leišienės silkę su cinamonu. Pasirinkti degustuotojams tikrai buvo iš ko. Daugelis tarpusavyje rinko jiems labiausiai patikusį patiekalą, dalijosi savo receptais ar ragaujamų patiekalų interpretacijomis. Taigi, vakarus buvo užpildytas jaukiu ir šiltu bendravimu.

Dėkojame R. Laužikui už žinias bei išplėstą akiratį, Janinai Leišienei už bibliotekos garsinimą savo firminiu patiekalu. Taip pat tariame ačiū kavinės „Zodiakas +“ kolektyvui, kuris priėmė kulinarinį iššūkį ir pradžiugino renginio dalyvius senoviniais patiekalais, pagamintais konsultuojantis su R. Laužiku.

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights