Išsiilgę saulės, šilumos ir A. Čekuolio publicistikos

Nors Naujųjų metų sutikimas, pasak sinoptikų, buvo šilčiausias per visus aštuoniolika metų, Molėtų viešosios bibliotekos skaitytojai byloja ką kita. Pagal jų pasirinktas knygas šventiniu laikotarpiu, galima daryti išvadą, jog molėtiškiai yra išsiilgę saulės, šilumos, kelionių… ir publicistikos. Įspūdžiai, išgirsti pirmąją metų savaitę, byloja, jog didelė dalis vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonių, šventes praleido namuose, ir nebūtinai sulaukę metų virsmo. Tad buvo puiki proga šventiniam knygų skaitymui.

Tiesą sakant, jis maloniai nustebino bent jau tuo, kad pirmąsias vietas dešimtuke dalinosi du autoriai: Nicky Pellegrino ir Algimantas Čekuolis. Nicky 2017 m. romanas „Po Italijos padange”, anot knygų tinklaraštininkės Gabrielės, priminė tas saulėtas ir šiltas vasaros dienas ir dar labiau padidino norą aplankyti Italiją… O štai ir mūsų kraštiečio A. Čekuolio publicistika bei biografijos epizodai knygoje „Šešios progos numirti”(2011), regis, bus patraukusi dėl to didžiojo stebuklo Žemėje – žmogaus gyvenimo ir išgyvenimo bei lietuviško pavydo, kad Amerikoje šįmet privertė sniego tiek, kiek lietuviai matė tik prie Smetonos… Turbūt nesunkiai atpažinsite A. Čekuolio ištrauką apie nelietuvišką sniegą…

„Atsirado sniego aklumas. Čia ne tas akių nuovargis, kuris ima kamuoti, kai saulei spiginant slidinėji ar eini sniegu. Tais atvejais gali užsidėti tamsius akinius ar prisimerkti. O Šiaurėje, kai apsiniaukę, kai aplink vienoda pilkuma – šiek tiek melsva, šiek tiek balta, o žiūrėti privalai įtempęs akis, nes reikia tą plauko pločio įtrūkį ledo luite pastebėti, va tada ir atsiranda „sniego aklumas”. Į dienos pabaigą akis peršti, tarsi jos būtų smėlio pripiltos, mažai ką beįžiūri. Laive pažvelgiau į veidrodį – akys raudonos kaip triušio. Bet iki ryto beveik praeina.”

Mažiau populiarūs, bet lygiaverčiai tarp skaitytojų, besidalinantys trečiąja ir aštuntąja vietomis, buvo romanai: Mark Edwards – „Iš meilės”, Delia Ephron – „Sirakūzai”, Nicholas Sparks – „Dviese”, Kathleen Tessaro – „Mergina iš antikvariato”, Kristin Hannah – „Jonvabalių takas” (visi išleisti 2017 m.) ir Michael Robotham – „Amnezija” (2014). Devintoji vieta atitenka Danielle Steel romanui „Pagieža” (2010), o dešimtoji – Lisos Genovos romanui „Ta pati Alisa” (2014).

Reikia pasidžiaugti, jog dauguma minėtų knygų jau yra tapę bestseleriais ne tik savo šalyse, todėl molėtiškiai tikrai neatsilieka nuo pasaulio žmogiškosios tapatybės paieškų, nes ir jiems įdomu gyvenimiški romanai, pilni meilės ir aistros, mokantys susidoroti su nepalankiomis aplinkybėmis bei detektyvai.

Pagiriamąjį žodį dar verta tarti tiems, kurie skaitė Gasparo Aleksos esė „Žiogas žvirblį medžiojo; pakraščių kasdienybė” (2012) ir patalpino šį kūrinį į antrąjį dešimtuką, o su A. Čekuolio knyga „Mūsų slaptieji ir dramblys bute” (2013) pradėjo trečiąjį dešimtuką…

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights