Pristatyta fotografo Juozo Kazlausko paroda

Vasario 2 d. bibliotekoje vyko parodos, kabančios bibliotekos parodų erdvėje, pristatymas. Čia eksponuojamos kraštiečio fotomenininko Juozo Kazlausko (1941-2002) fotografijos iš ciklo „Savaitgalis pragare“.

Renginyje dalyvavo šios parodos iniciatorė Dalia Kazlauskienė. Po vyro mirties būtent ji tvarko jo kūrybinį palikimą bei skleidžia žinią apie jį. Tad ir renginio metu daugiau išgirdome ne tik apie šį konkretų fotografijų ciklą, bet ir apie pačio menininko gyvenimą, kelią, atvedusį prie fotografijos. Pastarasis, beje, konkuravo su J. Kazlausko pomėgiu filmuoti. Pristatymo metu dalyviai išvydo ir daugiau menininko fotografijų, darytų šiaurės tatų gyvenamose vietovėse, taip pat Lietuvoje, Sąjūdžio judėjimo metu ir t. t.

Būtent su filmavimu susijusi ir bibliotekoje eksponuojama fotomenininko paroda. Šiose fotografijose yra užfiksuotos rež. Vytauto Žalakevičiaus kurto filmo „Savaitgalis pragare“ statymo akimirkos.

„Savaitgalis pragare” – tai 1987 m. režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus filmas, kurio centre – iš koncentracijos stovyklos pabėgę, nuo suėmimo bandantys slėptis kaliniai. Šioje J. Kazlausko kino aikštelės fotografijų serijoje filmo kūrimo procesas fiksuojamas nemechaniškai, teikiant dėmesį ne tik dokumentiniam lygmeniui (užfiksuoti), bet ir estetiniam, kuriame lengvai atpažįstamas fotografo autorinis dėmesys erdvei. Kazlauskas savo erdvine arka tarsi apgaubia kino aikštelės mizansceną ir jos dalyvius, skirdamas vaidmenį kiekvienam: režisieriui, operatoriui, apšvietėjui, kostiumų dailininkėms, grimerėms, aktoriams. Fotografijos dinamiškos, fiksuojančios judesį (ėjimą, grimavimą, repeticiją, pokalbį ir t.t.) – taip suteikiant ritmikos ir veiksmo lėtam, pauzėmis prisotintam filmavimo procesui. J. Kazlausko kino aikštelės fotografijos tarsi ragina atsigręžti ir naujai pažvelgti į mažai kieno matytus kino istorijos atvaizdus. /Kino istorikė dr. Lina Kaminskaitė-Jančorienė/


Renginyje taip pat vyko filmuko „Ant Žalalendo kranto“ peržiūra. Šis filmukas buvo sukurtas siekian įamžinti filmo „Savaitgalis pragare“ kūrimo procesą, filmo režisieriaus, aktorių mintis. Filmuko autorius – rež. Saulius Beržinis.


Kviečiame apsilankyti parodoje!

Nuotr. Algimanto Pečiukaičio

Verified by MonsterInsights