Bibliotekoje – 100-mečio „Vėrinys Lietuvai“

Kaip ir daugelis Molėtų įstaigų, Molėtų viešoji biblioteka taip pat pasipuošė artėjančios ir visų labai laukiamos Lietuvos 100-mečio šventės proga – bibliotekos fojė lankytojus pasitinka trispalvė šviesa bei trispalviai skėčiai, nes, visi žinome – „Čia Lietuva. Čia Lietūs lyja”.

Tačiau pasipuošė biblioteka ne tik savo fasadą, geriausiai lankytojui matomą dalį, bet ir vidų, kurį pastebi tik užėjęs, apsidairęs, kiek pabuvęs. Didžiausia puošmena, skirta Lietuvos 100-mečiui, galima laikyti Informacijos skyriuje atidarytą parodą „Vėrinys Lietuvai”. Tai kolektyvinė Molėtuose ar aplink juos gyvenančių darbščių žmonių, kūrėjų paroda. Tautodailininkė Jolanta Žalalienė prie jos prisidėjo savo tautinėmis juostomis, meno vadovė Rita Pelakauskienė – stilizuotomis riešinėmis, tautodailininkas Stanislovas Karanauskas medaliais, su įamžintais iškiliais rašytojais, o bendrijos „Edeno vaivorykštė” moterys suruošė megztų „vaišių” stalą.

Vasario 14 d. vykusio parodos atidarymo metu renginio dalyviai galėjo iš pirmų lūpų išgirsti šių kūrėjų istorijas, kaip jų gyvenime atsirado kūryba, noras puošniais ir vertingais daiktais ne tik grožėtis, bet ir pačiam išmokti juos pasidaryti. Būtent tokiu būdu juostų pynimą atrado Jolanta Žalalienė. Pasidalinusi informacija apie techninę juostų pynimo pusę (siūlų kiekis, spalvos, pynimo būdas ir t. t.) ji priminė žiūrovams apie simbolinę juostos reikšmę senovės lietuvių kasdienybėje ir šventėse.

Rita Pelakauskienė, geriau visiems žinoma kaip įvairių muzikinių ansamblių vadovė ir narė, atsiskleidė naujame amplua – riešinių mezgėjos. Kaip ji pati sakė susirinkusiems, pirmą kartą pamačiusi riešines nebegalėjo jų išmesti iš galvos ir vis kurpė planus, kaip jas gauti. Ilgainiui R. Pelakauskienė nutarė, jog riešines gali nusimegzti ir pati – tam ją įkvėpė nusipirkta knygą apie riešinių gamybą ir raštus.

Bendrijos „Edeno vaivorykštė” narės pristatė savo suruoštas 100-mečio „vaišes”. Kad ir kaip gražiai jos atrodė, nė vienas dalyvis nesužinojo, koks jų skonis, mat jos yra numegztos. Savo kantrybę bei kruopštumą šios moterys pailiustravo dar ir tuo, jog nusprendė sudalyvauti projekte „Antklodė Europai” ir prisidėti kuriant pačią didžiausią pasaulyje nertą antklodę. Tikimės, jog jų darbas neliks nepastebėtas ir Leeuwardene (Nyderlandai), kur visos tokios antklodės bus sujungtos į vieną.

Parodos atidarymo metu koncertavo moterų ir merginų folkloro ansamblis „Alsūnė”. Renginio dalyviai negailėjo aplodismentų ir komplimentų ne tik atlikėjų balsams, bet ir tautiniams kostiumams. Pasirodo, jog kiekvienai ansamblio narei juostas nupynė Jolanta Žalalienė, o riešines numezgė pati vadovė Rita Pelakauskienė.

Tą patį vakarą Lietuvos 100-mečio proga Molėtų viešąją biblioteką pasveikino Senjorų klubas. Daugelį dienų iki tol jie rinkosi Informacijos skyriuje ir užsiiminėjo rankdarbiais, o rezultatą išvydome tik dabar. Jie sukūrė 100-mečio medį, kurį įteikė bibliotekos direktorei Virginijai Raišienei.

Nedalyvavusius parodos atidaryme labai kviečiame aplankyti ją ir iš arčiau susipažinti su lietuviškų tradicijų tęsėjais ir jų darbais.

Austėja Jasaitienė

Nuotr. aut. Algimantas Pečiukaitis

Verified by MonsterInsights