2018 kovas

Čekutis, Ričardas. Neliečiamųjų kasta KGB šabakštyne // Respublika. – 2018, kov. 10, p. 9
Liustracijos. proceso eiga ir faktai Lietuvoje. 1999 m. lapkričio 23 d. LR Seimas priėmė įstatymą „Dėl asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos”, įslaptinusį visus prisipažinusius „stukačius” 15 metų. Tarp „Už” balsavusiųjų buvo ir Petras Šakalinis. 2015 m. birželio 30 d. Seimas nusprendė, kad duomenys apie prisipažinusius buvusius KGB bendradarbius bus slapta saugomi 75 metus, nors Algirdo Butkevičiaus vyriausybė siūlė juos įslaptinti visam gyvenimui. Už tokį įstatymą balsavo 80 parlamentarų, prieš buvo 12, susilaikė 17 Seimo narių. Tarp balsavusiųjų „Už” buvo Petras Čimbaras, Arminas Lydeka, Valentinas Stundys.

Jakavonis, Gediminas. Ar reikia Lietuvai dvigubos pilietybės įstatymo? // Respublika. – 2018, kov. 10, p. 14-15
Žalgirio nacionalinio pasipriešinimo judėjimo „Apskritojo stalo” diskusija apie dvigubą pilietybę. Dalyvauja ir buvęs Seimo narys, užsienio reikalų ministras, socialinių mokslų daktaras ir ekonomistas, kraštietis Povilas Gylys.

Bražėnas, Petras. Prisiminti Justiną… // Santara.- 2018, 145/146, p. 28-39
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla 2018 m. išleido prisiminimų knygą „Justinas Marcinkevičius: kokį jį prisimename”. Mūsų kraštietis, literatūros kritikas Petras Bražėnas ir imasi savo darbo. „Pirmasis šio rašinio pavadinimo variantas buvo Nežinau, ar tai recenzija. Tie, kas jau perskaitė prisiminimų apie Justiną Marcinkevičių tomą, iš karto supras, kad tris tokio pavadinimo žodžius – nežinau, ar tai – pasiskolinau iš dviejų šios knygos autorių – Viktorijos Daujotytės ir Valentino Sventicko. Nuo jų ir pradėsiu. Net prisimindamas keletą iškiliausių mūsų literatūrologų, dešimtis jų knygų ir publikacijų, paklaustas, kieno žodis Poeto byloje šiandien yra patikimaisuais ir reikšmingiausias, pirmiausia ištarčiau jų vardus – Viktorijos Daujotytės ir Valentino Sventicko.”

Jakimauskienė, Rūta. Mantas Vaitiekūnas: visi turime ambicijų sukurti savo Hamletus… // Santara. – 2018, 145/146, p. 22-27
Interviu su aktoriumi, vaidinusiu legendines asmenybes, tarp kurių buvo ir dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus pjesių personažai: Oskaras Milašius („Madagaskaras”), Frederikas Šopenas („Mistras”). Pats brangiausias mano vaidmuo, yra ir tikriausiai visada bus – teigia aktorius, – Oskaras spektaklyje „Madagaskaras”. Ano jo, visos įkūnytos asmenybės gyvenime balansavo ant beprotybės ribos, o gal ir daugiau. Šie vaidmenys leido suprasti, kaip arti gali būti beprotybė šalia kuriančio žmogaus. Aktorius vaidino ir Rimo Tumino dukters – režisierės G. Tuminaitės spektaklyje „Fantazijus” ir jo mokinio Ulanbeko Baialievo režisuotame spektaklyje „Dviese sūpuoklėse”.

Klimka, Libertas. Dvylika Vilniaus „apštalų” // Santara. – 2018, 145/146, p. 76-81
Prof. Liberto Klimkos žiemos dienoraščiuose pasakojama apie grupelę vyrų, sutarusių vienyti savo pastangas žadinant vilniečių tautinę savimonę. Tarp jų buvo ir trys broliai Vileišiai: gydytojas Antanas (1856-1919), teisininkas Jonas (1872-1942) ir inžinierius Petras (1851-1926).

Paulauskas, Vacys. Kasmet – išskirtinis įspūdis iš Žiemos šventės Mindūnuose // Žaliasis pasaulis. – 2018, kov. 8, p. 1-5-10
Mėgėjų žvejybos tarybos narys Vacys Paulauskas pasakoja savo įspūdį iš vasario 24 d. dvidešimt trečiąjį kartą vykusios Žiemos žūklės šventės Mindūnuose. Pasak mero S. Žvinio, – Lietuvoje milijonu gyventojų yra mažiau. „Mes traukiamės. Tas pats ir kaimuose. Dėl tam tikrų priežasčių žmonės netenka darbo ir patenka į sunkią situaciją. Tam ir yra valstybė, kad jiems pagelbėtų. Taėiau ten, kur yra kultūra, kur savos tradicijos, kur vieta turi tam tikrą trauką, ten kaimas gyvasir į jį verta investuoti. Tai rodo Mindūnų bendruomenės susitelkimas ir ši gerai organizuota šventė.”.

„Santaros” inf. Bičiulių darbai ir dienos // Santara. – 2018, 145/146, p. 127
Žinutė apie Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę” 2017 metų Tolerancijos žmogumi išrinktą rašytoją Marių Ivaškevičių.

„Santaros” inf. Bičiulių darbai ir dienos // Santara. – 2018, 145/146, p. 129
Žinutė apie vasario 16-ąją Molėtų žmonių atidengtą atminimo lentą šio krašto 1918-1920 m. savanoriams, Vyties Kryžiaus kavalieriams.

„Santaros” inf. Neseniai dailininkas Adomas Jacovskis atšventė gyvenimo septyniasdešimtmetį // Santara. – 2018, 145/146, p. 41-47
Iliustratyvi informacija, kurioje į klausimą; „Ko reikia gerai scenografijai?” dailininkas A. Jacovskis atsako: „Išmintingo režisieriaus”. Tarp išmintingųjų yra Eimuntas Nekrošius ir Rimas Tuminas. A. Jacovskis kūrė scenografiją ir M. Ivaškevičiaus „Mistrui”.

„Santaros” inf. Mums – nuo Vileišių… // Santara. – 2018, 145/146, p. 80-81
Pasakojama apie paminklo broliams Vileišiams atsiradimo ištakas ir jo įgyvendinimą. „Apie brolius Vileišius kalbėsim jų amžininkų žodžiais, vadinsim Atgimimo tėvais, didžiaisiais Lietuvos kėlėjais, gražiai surikiavusiais visus tautos ir valstybės atgimimo darbus… Ir vis klausim savęs: kuo jie yra buvę?.. Ar prasitarsime, kad jie ir dabar yra ir tas paminklas ne jiems, o mums nuo jų…”

„Utenos dienos” inf. Apskrities naujienos. Molėtuose // Utenos diena. – 2018, kov. 7, (kov. 8), p. 7
Pateikiama išplėstinė informacija, parengta pagal savivaldybės tinklalapio žinias. Įdomu tai, kad ant Baltųjų Lakajų ežero tarptautinėse poledinės žūklės varžybose „Mindūnai 2018″, kurias rengė 2015 m. Pasaulio spiningavimo iš valčių čempionas ir sportinės žūklės klubo „Ešerys” vadovas Sigitas Lukšta, varžėsi aštuonios dešimtys žvejų ne tik iš Molėtų, bet ir Ignalinos, Anykščių, Ukmergės, Elektėnų, Utenos ir netgi Ludzos (Latvija) rajonų.

„Utenos dienos” inf. Dienos ir naktys Utenos krašte // Utenos diena. – 2018, kov. 7, (kov. 8), p. 13
Žinutėse, parengtose pagal Utenos AVPK duomenis, minima ir Suginčių seniūnijoje, Skudutiškio kaime užfiksuotas grasinimas nužudyti savo dukrą.

Gritėnas, Paulius. Turime suvokti istorijos dramatizmą // Valstiečių laikraštis. – 2018, kov. 7, p. 18
Interviu su dokumentinių filmų kūrėja Agne Zalanskaite, pristatančia istorinį dokumentinį filmą „Nenugalimas”, atskleidžiantį neįtikėtinai įdomios asmenybės – partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago bruožus. Ir tuo pačiu anonsuojančią kito kūrinio seką apie mūsų kraštietį Lietuvos arkivyskupą, kankinį, palaimintąjį Teofilių Matulionį.

Kazela, Vytautas. Kai vaikai pasmerkti kartoti tėvų klaidas // Utenis. – 2018, kov. 7, p. 7
Laikraščio redaktoriaus, kraštiečio Vytauto Kazelos šių dienų aktualijos rubrikoje „Mūsų gyvenimo spalvos”.

Navikienė, Nijolė. Stabtelėjimai // Utenis. – 2018, kov. 7, p. 7
Kraštietės, Levaniškių bibliotekininkės gyvenimiškos miniatiūros.

Šnurova, Genovaitė. Kukutis – retas paukštis, bet dar retesnė tokia pavardė // Utenis. – 2018, kov. 7, p. 5
Pasakojimas apie Utenos rajono Kuktiškių seniūnijos vyriausiąjį specialistą Aistį Kukutį, norėjusį mokytis Karo akademijoje, bet nepavykus šiai svajonei, Alantos žemės ūkio mokykloje įgijusį buhalterio profesiją, gyvenusį pas ekologinės žemdirbystės propaguotoją Eleną Grajauskienę.

Tracevičiūtė, Roberta. Žvėryniečiai skambina pavojaus varpais: nyksta unikalus paveldas // Lietuvos žinios. – 2018, kov. 7, p. 7
Probleminis pasakojimas apie Žvėryno vietovę, kurioje yra 128 pavieniai bei kompleksiniai objektai, registruoti Kultūros vertybių registre, tačiau unikalus paveldas nyksta, o valstybės institucijos, pasak Žvėryno bendruomenės, tam abejingos. Straipsnyje aprašoma ir Žvėryno istorija, kai XIV- XIX amžiais Žvėrynas priklausė kunigaikščiams Radviloms.

Utenos apskrities policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – kov. 7, p. 7
Minima Molėtų mieste ir Dubingių seniūnijos Drąsių kaime užfiksuoti įvykiai.

„Valstiečių laikraščio” inf. Poilsis sodybose populiarėja // Valstiečių laikraštis. – kov.7, p. 5
Informacijoje, parengtoje pagal Eltą, išankstiniais Statistikos departamento duomenimis skelbiama, jog praėjusiais metais kaimo turizmo sodybose apsilankė 324,7 tūkst. turistų, iš jų – 31,8 tūkst., arba 9,8 proc. užsieniečių. Daugiausia kaimo turizmo sodybų buvo Trakų, Molėtų, Zarasų, Lazdijų, Ignalinos, Utenos rajonų savivaldybėse. Apgyvendinimo paslaugas Molėtų rajono savivaldybėje teikė 39 kaimo turizmo sodybos.

Rafanavičienė, Genovaitė. Statybas išgelbėjo geradarių parama // Lietuvos rytas. – 2018, kov. 6, p. 22
Balbieriškio miestelyje (Prienų r.) savaitgalyje buvo pašventinta nauja bažnyčia, pastatyta vietoj 2013 m. rugpjūčio 8-osios naktį sudegusios medinės. Statybas, pasak autorės, būtų tekę įšaldyti, jei ne geradariai iš Vilniuje įsikūrusios informacinių technologijų bendrovės „Teltonika”. Jos savininkas Arvydas Paukštys ,beje, kilęs iš Molėtų, su žmona Gražina už finansinę paramą bažnyčios šventinimo iškilmėse sulaukė popiežiaus Pranciškaus perduoto apaštališkojo palaiminimo ir padėkos.

Stiliaus inf. Filmas Auksinei Žuvelei // Stilius. – 2018, kov. 6, p. 44-46
Rubrikoje „Šventė” pasakojama apie dokumentinio kino filmo „Rūta” pristatymą, kai vos penkiolikos metų mergaitė tampa olimpine čempione. Ji – Lietuvos plaukikė Rūta Meilutytė, vadinama Auksine Žuvele. Šventėje dalyvavo Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, kultūros, meno ir sporto žmonės, tarp kurių buvo ir mūsų kraštietis dramaturgas Marius Ivaškevičius su žmona Gražina Michnevičiūte.

Utenos dienos inf. Leidyklos ALMA LITTERA knygų naujienos // Utenos diena. – 2018, kov. 3 (kov. 6), p. 7
Anonsuojama Algimanto Čekuolio knyga „Teisuolių vakarienė”, kuria jis grįžta į grožinę literatūrą.

Utenos dienos inf. IN MEMORIAM: Marijona Savickienė (1941- 2018) // Utenos diena. – 2018, kov. 3 (kov. 6), p. 2
Gydytojai Marijonai Savickienei atsisveikinimo žodžius taria uteniškiai: bičiuliai, kolegos, meno ir kultūros sričių atstovai ir jos pacientai, švelniai vadinę ją šypsenų kūrėja. 40 metų ji paskyrė šiam Aukštaitijos kampeliui. Pirmoji jos darbo vieta buvo Molėtų rajono Joniškio medicinos punktas.

Verified by MonsterInsights