2018 kovas

„Aukštaitiško formato” inf. Alantos akiračiai // Aukštaitiškas formatas. – 2018,Nr. 2, p. 34
Pirmoje informacijoje pasakojama, jog, minint Lietuvos atkūrimo šimtmetį, Alantos technologijos ir verslo mokyklos moksleiviai iškepė 100 pynių bei lankė įvairias rajono organizacijas, įmones ir įstaigas, dovanodami pynes. Antroje informacijoje sakoma, jog „artėja metas, kuomet mokiniai turės priimti sprendimą – kokią specialybę rinktis”, o ja galėtų būti ir kvalifikuoti technikos priežiūros darbuotojai, kurie bus reikalingi moderniuose ūkiuose.

„Aukštaitiško formato” inf. Klausk „Aukštaitiško formato” // Aukštaitiškas formatas. – 2018, Nr. 2, p. 38
Spausdinami atsakymai į įdomiausius, redakcijos nuomone, skaitytojų klausimus. Iš 5 klausimų net du yra susiję su Molėtais. „Pamenu, dar būdama vaikas, leidau vasaras pas močiutę Molėtų rajone. Vieną dieną nei iš šio, nei iš to pradėjo barškėti indaujoje sudėti puodeliai, o paveikslai kiek pakrypo…” Skaitytoja mano, jog tai buvo žemės drebėjimas ir klausia kiek tokių atvejų užfiksuota. Atsakymas gana ilgas, bet esmę galima pacituoti. „Nors Pabaltijo regionas ir aplinkinės teritorijos yra laikomos nedidelio seiminio aktyvumo zona, tačiau ir čia yra įvykę apie 40 vidutinio stiprumo žemės drebėjimų. Istoriniai šaltiniai, kuriuose randami seisminių įvykių aprašymai, siekia 1616 m.” Stipriausias žemės drebėjimas įvyko 2004 m. spalio 21 d. Kaliningrado srityje.
Kitas klausimas apie vandens malūnus Molėtų krašte: „ar Molėtuose galima pamatyti kokį nors vandens malūną, kuris būtų neaoleistas?” Atsakymui pasirinktas „Raudonų plytų Molėtūno vandens malūnas – Molėtų miesto puošmena, stovinti ant Siesarties upės kranto. 1914 m. statytas vandens malūnas yra paskelbtas kultūros paveldo objektu.”

„Aukštaitiško formato” inf. Gerai, kai kaimynas – ugniagesys // Aukštaitiškas formatas. – 2018, Nr. 2, p.6
Informacija apie tai, kad Molėtų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos skyrininkas Juozas Navikas ne tarnybos metu užgesino beprasidedantį gaisrą ir apsaugojo kaimynų namus, kuriuose gyvena dvi jaunos šeimos su mažamečiais vaikais, nuo didesnės nelaimės.

„Aukštaitiško formato” inf. Prospektas // Aukštaitiškas formatas. – 2018, Nr. 2, p. 3
Apklausa greta Erikos Sabalytės straipsnio „Trisdešimtmetė iš storulės virto gulbe” : „Ar jums teko laikytis dietos?” Tarp atsakančių į klausimą yra ir molėtiškė Daiva Šilinskaitė.

„Aukštaitiško formato” inf. Žurnalistas demonstruoja meilę Rusijai // Aukštaitiškas formatas. -2018, Nr. 2, p. 6
Trumpai pristatoma žurnalisto, mūsų kraštiečio Vidmanto Šmigelsko trečioji knyga „10 000 kilometrų po Rusiją”.

„Aukštaitiško formato” inf. Pliusai ir minusai // Aukštaitiškas formatas. – 2018, Nr. 2, p. 6
Pliusas Molėtų rajono merui Stasiui Žviniui – „už tai, kad išeis nenugalėtas”, nes nusprendė nedalyvauti 2019 metų tiesioginiuose Molėtų mero rinkimuose.

„Lietuvos ryto” inf. Tarp nuodėgulių rado kūno dalis // Lietuvos rytas. – 2018, kov. 30, p. 16
Molėtų rajone kilusiame gaisre žuvo 76 metų namo šeimininkas. Spėjama, kad namas galėjo užsidegti nuo deginamos pernykštės žolės. Papildomai pateikiami 5 faktai, kodėl pavojinga deginti žolę. Vienas jų teigia, jog moksliniai tyrimai parodė: tose vietose, kur dažnai kyla žolės gaisrai, padidėja apsigimimų.

Matkevičienė, Jolanta. Linas V. Medelis: avantiūristas Lietuvos laiku // Aukštaitiškas formatas. -2018, Nr. 2, p. 25-27
Pasakojimas apie įdomų žmogų, kraštietį, žurnalistą ir jo „avantiūras”. „Šiandien žiūrint į Lietuvą beveik kiekvienoje srityje reikalingos revoliucinės permainos: nuo švietimo iki mokesčių, ypač suvaldant grobuoniškumą ir savinaudą, reikėtų žmonių, kurie matytų toliau, negu sava kišenė, o tai, ko reikia tautai. Reikia tokių, kurie galėtų pasiaukoti Lietuvai ne mirdami, bet statydami ir kurdami.” – teigia Linas V. Medelis.

Ramelienė, Raimonda. Seimo „pravaikštininkai” liks be algos // Lietuvos žinios. – 2018, kov. 30, p. 2
Posėdžių nelankančius parlamentarus, anot straipsnio autorės, žadama auklėti „euro rimbu”. Etikos ir procedūrų komisijos duomenimis sausio mėnesį Seimo plenarinių posėdžių, kuriuose iš anksto buvo numatyti balsavimai, praleido ir nenurodė priežasties po viena kartą – Audronius Ažubalis, Petras Čimbaras ir kt.

„7 meno dienų” inf. Baletas „Barbora Radvilaitė” primins atgijusių paveikslų meistrę // 7 meno dienos.- 2018, kov. 30, p. 4
Rubrikoje „Anonsai” skelbiama, jog balandžio 2-ąją baleto primadonai Genovaitei Sabaliauskaitei, šiuo metu gyvenančiai viename iš Vokietijos pensionų, sukaks 95-eri. Ta proga Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras dedikuos balandžio 4 d. rodomą baleto spektaklį „Barbora Radvilaitė”, taip pat Raudonojoje fojė bus atidaryta primabalerinos kūrybinį kelią menanti paroda.

Šabasevičienė, Daiva. Kad mums lemties būtų leista // 7 meno dienos. – 2018, kov. 30, p.1-5
Straipsnis apie Rimo Tumino spektaklio „Edipas karalius” gastroles nuo 1998 metų iki šių dienų. „Šis „Edipo karaliaus” grįžimas „namo” daugiau atliepė ne tiek spektaklio dramaturgijos išaugintą kelionę, kiek teatro sampratą. Slinktis, įvykusi tarp dviejų kultūrų, akivaizdi, – teigia straipsnio autorė, –ją daugiausia brėžia aktorinė mokykla.”

Šmigelskas, Vidmantas. Kol pensininkai neemigruos, Utenos regionas išliks // Aukštaitiškas formatas. – 2018, Nr. 2, p. 8-10
Pasak straipsnio autoriaus, Utena, Molėtai ir Ignalina, prasidedant 2018-iesiems, pagal gyventojų skaičių buvo tokie pat kaip 1980-aisiais. Anykščiai ir Zarasai krito net į 1970-ųjų lygį. Tad lyg ir nėra ko pykti, jog viskas pas mus optimizuojama, reorganizuojama, likviduojama. Tačiau Molėtų rajono meras Stasys Žvinys mano, kad 2019-2024 metų rajono tarybos kadencijoje Molėtuose vyks nemažai skaudžių struktūrinių reformų.

„Žmonių” inf. Žmonės renkasi // Žmonės. – 2018, Nr. 13, p. 126
Rubrikoje „Kinas” pristatoma komedija, kurioje vaidina kraštietis aktorius Audrius Bružas, prieš pat Naujuosius metus prikvietusi žiūrovų per 25 tūkstančius – „Klasės susitikimas. Berniukai sugrįžta!”. Nuo šiol ją galima pažiūrėti ir namuose – klasessusitikimas.lt

Voveriūnaitė, Simona. R. Vilpišausko Lietuva. Kūčios ir žmonės, netapę įžymūs // Lietuvos rytas. – 2018, kov. 29, p. 4
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas, atsakydamas į projekto „Aš myliu Lietuvą” klausimus, mini ir Alantą. „Esu dėkingas Prezidentui Valdui Adamkui už galimybę kartu dirbti jo antrosios kadencijos metu., – sakė R. Vilpišauskas, o paklaustas apie gražiausią Lietuvos vietą, – „Jų yra daug, ne tik Vilniuje, bet ir mažuose miesteliuose – Alantoje, Ariogaloje.”

Žeimytė, Daiva. Įsivaizduoja partiją be parsidavėlių // Lietuvos rytas.- 2018, kov. 29, p. 3
Nors „darbiečiai” grimzta į reitingų dugną, byrančios Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas su šia realybe nelinkęs susitaikyti. Pacituosiu žurnalistės klausimus ir V. Uspaskicho atsakymus, susijusius su Molėtų rajonu.
„Kaip jūs vienas atkursite partiją? Su kuo? Visi žmonės, kurie buvo su jumis, išėjo. / Kas visi? Septyni žmonės išėjo. Pinskų šeima visą laiką gėdą darydavo Darbo partijai. Prezidentė dėl jų kreipėsi į Konstitucinį teismą.
Mums nuolat reikėjo juos ginti. Dabar, ačiū Dievui, baigėsi ta problema. / Du Darbo partijos nariai į Seimą išrinkti vienmandatėse apygardose – Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas – priklauso Socialdemokratų darbo frakcijai. O P. Čimbaras dar išrinktas LSDDP pirmininko pavaduotoju. / Tai viskas, jo nėra. / Bet šie parlamentarai yra deleguoti Darbo partijos, su ja pateko į Seimą. Ką ketinate daryti? / P. Čimbaras jau ne Darbo partijos narys. Jis išėjo.”

Kazela, Vytautas. Turėti savo dalį // Utenis. -2018, kov. 28, p. 3
Tradicinėje savaitės įvykių apžvalgoje „Mūsų gyvenimo spalvos” redaktorius prisipažįsta: „Kaip ir kiekvieną trečiadienį turėčiau apžvelgti praėjusios savaitės įvykius, padaryti tam tikras išvadas ir įžvalgas, bet kam kalbėti apie senąjį žmogų, kam kalbėti apie Kristaus nukryžiavimą ant mūsų visų nuodėmių kryžiaus, šėlstančią minią, kai po kelių dienų įvyks Didysis Prisikėlimas? Kai triumfuos gėris ir grožis, kai mūsų širdyse bus įžiebta Amžinojo gyvenimo viltis. Gal to ir nebuvome verti? Gal senasis pasaulis ir senasis žmogus turėjo nueiti į praeitį? Bet tai ir būtų buvęs Kristaus pralaimėjimas. Ir šėtono triumfas. Pagrindinis Atpirkėjo tikslas ir uždavinys – leisti mums turėti dalį jo Prisikėlime.”

Leišienė, Vaiva. Knyga, laukta ne tik Lietuvoje, bet ir išeivijoje // Utenis.- 2018, kov.28, p. 6
Straipsnis apie Utenos kraštotyros muziejuje vykusio tautodailininkės Odetos Tumėnaitės – Bražėnienės antrojo – papildyto „Margučių marginimas Aukštaitijoje” leidinio pristatymą, paremtą ir asmenine nuomone, ir renginio įvykių seka. „Kad knyga buvo laukiama, liudijo į knygos pristatymą susirinkęs gausus būrys ne tik uteniškių, bet ir tautodailininkų iš aplinkinių rajonų – Ignalinos, Molėtų, Kupiškio, Rokiškio.”

„Utenio” inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2018, kov. 28, p. 7
Iš šešiolikos įvykių – 3 iš Molėtų rajono. Čiulėnų seniūnijoje viena moteris kreipėsi pusę dviejų nakties į policiją, kad „būnant savo namų virtuvėje kartu su pažįstama moterimi ir vartojant alkoholinius gėrimus, pastaroji be jokios priežasties trenkė vieną sykį į veidą ir sulaužė nosį, sukeldama fizinį skausmą” Po poros dienų toje pačioje seniūnijoje, tame pačiame kaime, rastas moters kūnas, gimusios tais pačiais metais, kaip ir tos, kuri kreipėsi į policiją su pareiškimu dėl sulaužytos nosies.. Uteniškis, turintis sodybą Mindūnų seniūnijoje taip pat kreipėsi į policiją dėl iš sodybos pavogtų daiktų, priklausančių žentui: traktoriuko YANMAR su prikabinama žoliapjove, benzininio trimerio KAAZ, elektrinės plytelės viryklės, elektrinių žirklių žolei karpyti, elektrinio grąžto. Įvardijamas nuostolis – 7110 eurų.

„Utenos apskrities žinių” inf. Ministrė // Utenos apskrities žinios. – 2018, kov. 28, p. 1
Pirmojo puslapio trumposiose žiniose informuojama, jog kovo 23-iąją Molėtuose lankėsi LR Kultūros ministrė Liana Ruokytė – Jonsson. Savivaldybės vadovams ji pristatė šiuo metu rengiamą regionų kultūros finansavimo modelį, „kuris padės plėtoti kultūros prieinamumą regionuose ir mažins kultūrinę atskirtį. Ministrė papasakojo ir apie rengiamą kultūros pasą – nemokamą kultūrinių paslaugų paketą moksleiviams, kuris bus finansuojamas iš valstybės lėšų.”

Aukštaitis, Vytautas. Renovuotas daugiabučio namo šilumos punktas užtikrina ženklius sutaupymus // Utenos diena. – 2018, kov. 24 (kov.27), p. 3
Vienas svarbiausių sėkmingos renovacijos aspektų yra šilumos punkto atnaujinimas – teigia straipsnio autorius. „Lietuvoje dar prieš keletą metų dominavusias dujas šilumai ir karštam vandeniui ruošti šiuo metu pakeitė biokuras ir sudaro apie 69 proc. Atskiruose miestuose kuro struktūra yra skirtinga. Šiuo metu čia išsiskiria Utenos miestas, gaminantis pigiausią šilumos energiją visoje Lietuvoje. Vasario mėnesį 1 kWh su PVM uteniškiams kainavo 4,39 euro, kai molėtiškiams 5,38 euro, zarasiškiams, rokiškėnams, kupiškėnams („Panevėžio energija”) – 5,77 euro, visaginiečiams – 5,58 euro, anykštėnams – 6,77 euro, ignaliniečiams – 6,79 euro”.

Bruveris, Vytautas. Kairieji glausis arčiau valstiečių // Lietuvos rytas. – 2018, kov. 27, p. 3
Savaitgalį įkurtos naujos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas 66-erių Gediminas Kirkilas tikisi dar glaudžiau bendradarbiauti su valstiečiais, taip pat ir per būsimus rinkimus. Ar naujoji partija „politinių nuobirų sankaupa”? „Kalbant apie pačios LSDDP sudėtį norėčiau pabrėžti, kad buvusių Socialdemokratų ir Darbo partijos narių dabar yra maždaug po tūkstantį. Geras trečdalis – apskritai jokioje partijoje nebuvę žmonės” – teigė G. Kirkilas.
Greta interviu skelbiama ir informacija, jog pavaduotojai išrinkti bendru sutarimu. Tarp aštuoneto pavaduotojų yra Seimo narys Petras Čimbaras.

„Siliaus” inf. Jubiliejus – su džiazu // Stilius. – 2018, Nr. 11, p.41-43
Praėjusio ketvirtadienio vakarą nekilnojamojo turto plėtros įmonė „Eika” šventiniu koncertu minėjo 25-etį. Pasveikinti šios įmonės vadovų Roberto ir Domo Dargių susirinko Lietuvos verslo, kultūros, mokslo pasaulio žmonės. Kaip rašoma informacijoje, renginio nuotaiką kūrė Latvijos radijo bigbendas, latvių muzikos legenda Raimondas Paulas ir džiazo pianistas Dainius Pulauskas su grupe. Koncertu buvo paminėtas ir Baltijos šalių šimtmetis. Šventėje dalyvavo ir dainininkė Judita Leitaitė.

Augulytė, Milda. R. Adomaičio Lietuva. Mūša ir Mindaugas // Lietuvos rytas. – 2018, kov. 24, p. 8
„Juk mūsų tiek mažai ir vis tiek lenkiame prie žemės kitą, pilni pavydo, pykčio”,– apgailestavo garsus aktorius Remigijus Adomaitis atsakydamas į projekto „Aš myliu Lietuvą” klausimus. Gražiausia jam Lietuvos vieta yra vaikystės žemė – Pasvalio rajono Šimonių kaimas ant Mūšos kranto. „O dabar turiu namelį Suginčių apylinkėse, Molėtų rajone, – man ten gražiausia vieta.
Namas stovi ant kalvelės, apačioje teka upelis, Labanoro giria prasideda, kartais į kiemą ateina stirnos”.

Baškienė, Rasa. Mirties nugalėti nepavyko net Radviloms // Valstiečių laikraštis. – 2018, kov. 24, p. 20
Pristatoma naujausia istorikės, humanitarinių mokslų daktarės Raimondos Ragauskienės knyga „Mirties nugalėti nepavyko: Biržų ir Dubingių kunigaikščių Radvilų biologinė istorija (XV a. pab. – XVII a.)” Kaip vieną priežasčių, kodėl ėmėsi sudėtingos problematikos, istorikė, anot straipsnio autorės, įvardija savo tyrimą, kurio metu buvo identifikuoti Dubingiuose rasti Radvilų palaikai ir surinkti su sveikata susiję duomenys apie juos.

Verified by MonsterInsights