Bibliotekoje susitikome su Liudu Mažyliu

Pirmoji šio pavasario diena bibliotekoje buvo labai daug žadanti – svečiuose sulaukėme žmogaus, Berlyne suradusio Vasario 16-osios aktą, VDU profesoriaus Liudo Mažylio. Čia jis ne tik pristatė savo naują knygą „99 metai po įvykio”, bet ir pasidalino įspūdžiais apie Nepriklausomybės akto paieškas.

Gausiai į renginį susirinkusiems molėtiškiams svečią pristatė Valentinas Stundys – žmogus, kuriam ir turime būti dėkingi už tai, jog bibliotekoje galėjome suorganizuoti šį susitikimą. Pats Liudas Mažylis, pasidžiaugęs galimybe susitikti su molėtiškiais, ėmėsi pasakoti, kaip prieš šimtą metų buvo siekiama Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo: kokie žmonės tame aktyviai dalyvavo, kokie svarbūs dokumentai buvo pasirašyti dar iki vasario 16 d. ir t. t.

Žinoma, renginio žiūrovus labiausiai domino aplinkybės, kurioms susiklosčius Liudas Mažylis vis tik rado „prarastąjį” Vasario 16-osios aktą. Dėl to svečias sulaukė daug klausimų, į kuriuos džiaugėsi galėdamas atsakyti ir taip pasidalinti savo patirtimi. Taip išgirdome apie signataro Petro Klimo dienoraštį, apie dokumentų falsifikavimą, Vokietijos archyvų ypatumus ir dar daugiau.

Renginio žiūrovai itin susidomėjo Liudo Mažylio nauja knyga „99 metai po įvykio”, kurią taip pat buvo galima įsigyti renginio metu. Žinoma, visi knygas pirkusieji pasinaudojo galimybe gauti autoriaus autografą, nusifotografuoti drauge bei pabendrauti – to Liudas Mažylis neatsisako niekada.

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights