Bibliotekoje pristatyta ekspedicija „Misija Sibiras‘17“

Jau ne pirmus metus Molėtų viešoji biblioteka gali džiaugtis sulaukdama ypatingų svečių – žmonių, dalyvavusių „Misija Sibiras” ekspedicijose. Šiandien susitikome su praėjusios ekspedicijos „Misija Sibiras’17” dalyviu Laimiu Kasperavičiumi.

Į bibliotekos konferencijų salę susirinko itin daug molėtiškių: renginys sudomino tiek gimnazistus, tiek senjorus. Taip – ekspedicijose dalyvavę žmonės apie savo kelionę, jos prasmę bei patirtus nuotykius pasakoja ypač įdomiai, dėl to visai nekeista, jog taip gausiai renkamasi jų pasiklausyti. Nors pats renginio svečias į Molėtus atkeliavo su nuotykiais ir šiek tiek vėluodamas, jam pradėjus savo pasakojimą, visų dėmesys liko prikaustytas iki paskutinių renginio akimirkų.

2017 metų vasarą vykusios ekspedicijos „Misija Sibiras” metu, 16 dalyvių vyko į Irkutsko sritį, kurioje pagal plotą tilptų 12 Lietuvų. Jie tvarkė lietuvių amžino poilsio vietas Tulūno bei Nižneudinsko rajonuose, kuriuose sutvarkė 9 skirtingas kapines (Gadalėjaus, Tulūno, Javdokimovo, Algatujaus, Soloncų, Kamenkos, Bogotyriaus, Porogo bei Viesiolyj).

Kapinių buvo ieškoma vietovėse, kurių dalies žemėlapiuose jau nebėra, todėl dalyviai nemažai keliavo pėsčiomis – nužygiuota daugiau nei 100 kilometrų. Dvi savaites trukusioje ekspedicijoje į dangų iškilo 9 nauji lietuviškos kryždirbystės tradicijomis puošti kryžiai. Lietuvių tremtinių likimai išsaugoti susitinkant su Sibire tebegyvenančiais lietuviais ar jų artimaisiais – keliaudami iš vienos gyvenvietės į kitą dalyviai sutiko net 8 lietuviškų šaknų turinčius žmones.

Ir galiausiai visa tai tėra faktai, kurie byloja daug daugiau, jei yra papildomi dalyvio atsiminimais, emocijomis, išgyvenimais ir jausmais. Būtent tokią dovaną šiandien gavome iš Laimio Kasperavičiaus, kuris, atsiverdamas pats, visiems susirinkusiems atvėrė ir duris į praeitį bei duris į laukinį Sibirą ir ten gyvenusių mūsų tautiečių likimus. Bridimas iki krūtinės per pelkes, lietuvių liaudies dainų dainavimas stengiantis atbaidyti meškas, himno giedojimas lietuvių kapinaitėse, Sibire likusių tremtinių ir jų giminaičių pasakojimai – būtent tokie jautrūs, tačiau stiprūs išgyvenimai geriausiai iliustruoja ekspedicijos esmę.

Nuo šiandien bibliotekos konferencijų salėje eksponuojama „Misijai Sibiras’17” skirta fotoparoda, kurioje taip pat galėsite perskaityti taiklius ekspedicijos dalyvių pastebėjimus bei mintis. Kviečiame apsilankyti!

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights