Kovo 16-oji – Knygnešio diena!

Knygnešystė – XIX amžiaus Lietuvos istorijos fenomenas, patriotinė veikla, nukreipta prieš carinės Rusijos vykdytą lietuviškos spaudos ir raidyno draudimo politiką, trukusią daugiau kaip 40 metų. Po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti ir platinti knygas lietuvių kalba, tiksliau, parašytas naudojantis lotyniško pagrindo abėcėle. Lietuviai šiam reikalavimui priešinosi. Lietuviški leidiniai buvo spausdinami užsienyje (tuometinėje Prūsijoje, Mažojoje Lietuvoje, Amerikoje), nelegaliai gabenami per sieną ir platinami Lietuvoje, kuri tuo metu buvo carinės Rusijos imperijos sudėtyje.

2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą, o kovo 16-oji oficialiai paskelbta Knygnešio diena. Šią dieną pagerbiami draudžiamų spaudinių platintojai – knygnešiai.

Šia proga Molėtų viešosios bibliotekos bibliotekininkės Auksuolė ir Neringa taip pat tapo knygnešėmis, nes dalyvavo akcijoje „Tapk knygnešiu, padovanok spaudinį…”. Jos aplankė Molėtų ligoninės Saugos ir palaikomojo gydymo skyriaus pacientus. Jiems buvo perduoti periodinės spaudos leidiniai ir knygos. Pačios knygnešės taip pat liko ne tuščiomis: pacientas Vilius Karvelis padovanojo savo rankų darbo medelį!

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights