2018 balandis

Sakaitė, Kristina. Rajonų ligoninės prieš pertvarkas – lyg ežiukas rūke // Utenos apskrities žinios. – 2018, bal. 14, p. 1-3
Molėtuose diskutavę Utenos apskrities merai ir mažesnių ligoninių vadovai priėjo vieningos nuomonės, kad stacionarios paslaugos ligoninėse turi išlikti. Savo siūlymus susitikimo dalyviai nusprendė išdėstyti rezoliucijoje ir įteikti ją Vyriausybei. Pasak straipsnio autorės, Molėtų rajono meras Stasys Žvinys, teigė, pasigendantis diskusijų iš reformos iniciatorių. „Viešoje erdvėje girdime ministro samprotavimus, kad mažose ligoninėse stacionarus gydymo neturi likti, bet su mumis niekas nediskutuoja. Bent Utenos regione su Sveikatos ministerijos atstovais jokios diskusijos nebuvo. Tai kelia atitinkamas grėsmes ir baimes.” Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas sakė, jog „eksperimentuoti galima su pelėm, o ne su žmogaus sveikata. Neturintjokio ekonominio pagrindimo atsisakyti paslaugų ir žiūrėti, kas įvyks – susidaro įspūdis, kad trūks plyš siekiama įvykdyti kažkokią reformą, kad atitiktume ES skaičius, ir, pasiėmę Danijos ar Suomijos modelį, bet turėdami ubagišką finansavimą, pritemptume tą sistemą prie mūsų.”

Abromavičius, Stanislovas. Skaudi šeimos istorija // Tremtinys. – 2018, bal. 13, p. 5
Laičių kaime, Alantos seniūnijoje gyvenusių Elenos ir Jono Juočių šeimos istorija, nukelianti į tolimąją tremtį Revučio ir kitus lagerius, papasakota Antano Jočio ir Joanos Juočytės. Straipsnyje pasakojama ir kaip susiklostė tolimesnis šios šeimos narių gyvenimas jau Lietuvoje. „Danutė Juočytė – Aleksiejūnienė prieš sugrįžtant į Lietuvą dirbo Kraslago geležinkelyje traukinio palydove. Ištekėjo už tremtinio Stasio Aleksiejūno, kurio broliai Antanas ir Stepas buvo Molėtų krašto partizanai. Į Lietuvą grįžo 1958 metais, apsigyveno su vyru Molėtuose, dirbo mokyklos valgykloje – virėja, vėliau – universalinėje parduotuvėje pardavėja. Užaugino sūnus Kęstutį ir Almantą, dukrą Gintarę. Yra aktyvi LPKTS Molėtų filialo narė.”

Čiuladaitė, Gintarė. Lietuviški pasakojimai Londone // Lietuvos žinios. – 2018, bal. 13, p. 13
Pasibaigusi Londono knygų mugė buvo orientuota į leidėjus ir autorių teisių pardavėjus, todėl tai buvo puiki proga užmegzti ryšį. Knygų mugės rengėjai ir diskusijų moderatoriai domėjosi Baltijos šalių istorija. Pamirštą „vilko vaikų” istoriją atgaivino Alvydas. Šlepikas , o jo romanas „Mano vardas – Marytė” kitąmet bus išleistas Didžiojoje Britanijoje. Leidėja Juliet Mabey sakė, kad užsienio autorių vertimus gana sunku parduoti anglakalbiams. „Tačiau tokios knygos atveria langą į kitas kultūras, rodo kitą, mums nepažįstamą, istorijos pusę. Nedaug žinome apie tai, kas vyko rusų okupuotose šalyse. Nebuvau girdėjusi apie „vilko vaikus”. Alvydas pasakojo, kad vaikams bažnyčiose būdavo išduodami suklastoti gimimo liudijimai. Tai – stulbinantis žmogiškumo, drąsos ir empatijos liudijimas.”

Markevičius, Gintaras. Kas taip sunervino Ramūną Karbauskį? // Tremtinys. – 2018, bal. 13, p. 3
Kaip teigia straipsnio autorius – jį sunervino TS-LKD nesibaigiantys bandymai atkreipti visuomenės dėmesį į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vado sąsajas su Rusija ir kitus neaiškius darbelius. Straipsnyje minima ir Kazimiera Prunskienė. „Ar pamenate, kad R. Karbauskis į politiką atėjo su antisąjūdiškomis jėgomis? K. Prunskienė po Sausio 13-osios išliko politikoje, ėmė kurti naujas partijas, o R. Karbauskis kurį laiką buvo K. Prunskienės dešinioji ranka. Paskui jis ėmėsi savarankiškos veiklos ir ne bet kokios: ėmė reikalauti referendumo prieš stojimą į NATO. Laimė, neišdegė sutrukdyti.”

Varnas, Mykolas. Bolševikus išspyręs kariuomenės vadas // Lietuvos žinios. – 2018, bal. 13, p. 10-11
1918 metais dar būta iliuzijų, kad Lietuvai gali neprireikti savos kariuomenės, nes nei žadama su kuo nors kariauti, nei mūsų valstybę kas nors turėtų pulti. Tačiau tikrovė, kaip teigia straipsnio autorius, buvo kitokia: netrukus prasidėjo kariniai konfliktai, į istoriją įėję kaip Nepriklausomybės kovos.. O straipsnis pasakoja apie pirmąjį Lietuvos kariuomenės vadą generolą Silvestrą Žukauską. Minimi ir garsieji Giedraičių ir Širvintų mūšiai. „Šiaip ar taip, S. Žukauskas buvo paverstas viena kultinių šios pergalės mito figūrų, o 1927 metais už kautynes gavo aukščiausią valstybinį apdovanojimą – I-ojo laipsnio Vyčio Kryžiaus ordiną.”

Baronienė, Daiva. Molėtiškių vaikai trumpai prižiūrimi nemokamai // Lietuvos žinios. – 2018, bal. 12, p. 5
Jau trečias mėnuo, kai Molėtų rajono šeimoms, auginančioms vaikus iki šešerių metų, sudaryta galimybė Vaikų savarankiško gyvenimo namų specialisto priežiūrai palikti savo atžalas ne ilgiau, kaip 4 valandoms. . O už šią paslaugą mokama iš savivaldybės biudžeto. Kas mėnesį kiekvieno vaiko priežiūrai skiriama 40 valandų. Pasak direktoriaus pavaduotojos Žydrūnės Vaidachovičienės, taikantis prie šeimų poreikių galimybė palikti mažylius Vaikų savarankiško gyvenimo namuose sudaryta darbo dienomis nuo 10 iki 20 valandos, pertrauka – nuo 14 iki 16 valandos. Vienu metu priimama ne daugiau penkių mažylių.

Lėka, Aušra. Kėdžių braškėjimo ypatumai // Lietuvos žinios. – 2018, bal. 12, p. 1-3
Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė per kiek ilgiau nei metus neteko dviejų narių, o dabar kliba į skandalą įklimpusio žemės ūkio ministro Broniaus Markausko kėdė. Straipsnyje minimas ir V. Mazuronis. „Po B. Vėsaitės, kuri poste išsilaikė vos pusmetį, skandalo A. Butkevičiaus Vyriausybės sudėtį pakoregavo Europos Parlamento ir prezidento rinkimai. Ligtolinis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis buvo išrinktas Europos Parlamento nariu.”

Turonis, Kęstutis. Everesto link – 39 paras! // Žaliasis pasaulis. – 2018, bal. 12, p. 1-2
Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje (LMA) atkurtos Lietuvos šimtmečiui ir kovo 11-osios datai pažymėti eksponuota unikali Vlado Vitkausko nuotraukų paroda „Lietuvos vėliava – aukščiausiose žemynų viršūnėse”. Keliautojas, alpinistas, fotomenininkas V. Vitkauskas pasakojo kelionių įspūdžius, komentavo nuotraukas, rodė filmuotą medžiagą. Straipsnyje atspindėta susitikimo nuotaika ir faktinė medžiaga. V. Vitkauskas ilgą laiką buvo pamėgęs ir Molėtų kraštą.

Žurnalo „Žmonės” inf. Iš asmeninės kolekcijos // žmonės. – 2018, Nr. 15, p. 104
Rubrikoje „Žmonės objektyve” informacija apie Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje atidarytą išskirtinę parodą – „Tyliosios kolekcijos”, kurioje pristatomos iki šiol menkai tyrinėtos privačios meno kolekcijos. „Žmonių” objektyvas užfiksavo ir menotyrininkę Auksę Žukienę, besišnekučiuojančią su etnomuzikologe Zita Kelmickaite.

Bruveris, Vytautas. Užknistieji ieškos dar labiau užknistų // Lietuvos rytas. – 2018, bal. 11, p. 2
Rubrikoje „Tarp kitko” tiesiai šviesiai su lengva ironija pasisakoma apie Valentino Mazuronio prezidentinę programą. O pradedama nuo eilėraštuko: „Valentiną Mazuronį myli žvėrys, myli žmonės, jis – geriausias prezidentas, o ne bankininkas ir ne „mentas” , jį užkniso jau blogybės, jis atneš tiktai gėrybes, galit būt dėl to tikri – ir maži, ir dideli.”

Čiuladaitė, Gintarė. Andriaus Bialobžeskio „kepėjo metodas” // Lietuvos žinios. – 2018, bal. 11, p. 13
Straipsnis apie aktorių A. Bialobžebskį, nenutolusį nuo poezijos, nes, anot jo, mūsų poezija – lobynas, kuriame nėra pabaigos. Straipsnyje minimas ir Alvydas Šlepikas, prisimenant vieną pirmųjų Gintaro Varno režisuotų spektaklių pagal lietuvių liausies pasakas „Karžygys karaliūnas” (1989),kuriam scenografė Vega Vaičiūnaitė sukūrė mitologines kaukes. „Evaldas Jaras, Dalia Michelevičiūtė, Šarūnas Puidokas, Alvydas Šlepikas – visi dar buvome studentai, kai vaidinome šiame spektaklyje, – vardijo A. Bialobžebskis, – O jis turėjo nelauktą efektą. Penktą minutę karalaičiui nusuko galvą, pradėjome ją spardyti kaip kamuolę ir verkiančius vaikus išvedė iš salės.”

Kazela, Vytautas. „Maisto bankas” Utenoje – patikimose rankose // Utenis. – 2018, bal. 11, p. 1-2
Pokalbis su „Maisto banko” Panevėžio regiono padalinio vadove Asta Čeponiene ir europinės paramos koordinatoriumi Utenoje Valdu Mintaučkiu.

Kazela, Vytautas. Viskas turi savo kainą // Utenis. – 2018, bal. 11, p. 3
Rubrikoje „Mūsų gyvenimo spalvos” apžvelgiama šiandienos aktualijos Lietuvoje. Anot redaktoriaus, šių dienų pasaulyje nemokamas yra tik sūris pelėkautuose. Visa kita kainuoja. Daugiau ar mažiau…

„Utenio” inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2018, bal. 11, p. 7
Iš vienuolikos įvykių tik vienas užfiksuotas Molėtų rajone, Čiulėnų seniūnijoje, kai buvęs sugyventinis smurtavo prieš moterį.

Verified by MonsterInsights