2018 balandis

Klusas, Mindaugas. Jungtinėje karalystėje lietuviai konkuruos ir su Levu Tolstojumi // Lietuvos žinios. – 2018, bal. 6, p. 11
Londono mugės laukimo nuotaikomis besidalinantis straipsnio autorius rašo, jog ši mugė suteikia retą progą pristatyti savo literatūrą, o per ją – ir visą šalį. Viešnagės organizatoriai džiaugiasi iš anksto sukėlę nemažą britų žiniasklaidos dėmesį Lietuvos kultūrai, politikai, istorijai. „Didelių iliuzijų neturime, tačiau jei bent viena knyga ar autorius būtų pastebėti, tai atvertų duris visai šalies literatūrai.” Į mugę vyks ir prozos, poezijos, dramaturgijos kūrėjas Alvydas Šlepikas, dalyvausiantis diskusijoje „Istorijos vaikai”.

Bruveris, Vytautas. Peštynės – Molėtuose, guzai – Vilniuje // Lietuvos rytas. – 2018, bal. 5, p. 1-3
Nemalonumų su jaunaisiais partijos nariais ir pasivijusios „MG Baltic” galimos politinės korupcijos bylos užkluptus konservatorius ištiko naujos bėdos – ėmė garsiai sproginėti jų tvirtovė Molėtų rajone. Tokią įžangą straipsniui pasirinko LR korespondentas. Juk iš partijos pašalintas rajono meras Stasys Žvinys, dar anksčiau konservatorių gretas paliko vicemeras Mindaugas Kildišius ir maždaug dvi dešimtys vietos konservatorių. „Vienoje barikadų pusėje – meras S. Žvinys ir vicemeras M. Kildišius, kitoje – partijos skyriaus pirmininkas Saulius Jauneika, skyriaus vicepirmininkas, buvęs Molėtų meras ir Seimo narys Valentinas Stundys.
Trintis tarp jų vyko seniai, bet kulminaciją pasiekė prasidėjus kandidato į merus atrankos procedūroms.”

„Lietuvos ryto” inf. Į Londono mugę rašytojus lydi viltis prasimušti // Lietuvos rytas. – 2018, bal. 5, p. 12
Balandžio 10-12 dienomis vyks Londono knygų mugė, kurios specialioje mugės programoje, skirtoje pristatyti Baltijos šalių rinką ir leidybą, dalyvaus Lietuva, Latvija, Estija. Iš kiekvienos šalies vyks po 4 autorius. Lietuviai delegavo: rašytojus T. Venclovą, A. Šlepiką, U. Radzevičiūtę, K. Sabaliauskaitę. „Lietuvių literatūra anglakalbėse valstybėse – egzotika. Jose išleista tiek mažai mūsų šalies autorių kūrinių, kad kiekvienai išverstai knygai toje nežinomybėje gali pasisekti”, – sakė vertėjas Rimas Užgiris.

„Lietuvos žinių” inf. Konservatorių maištas Molėtuose // Lietuvos žinios. – 2018, bal. 5, p.5
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Molėtų skyrius pašalino iš partijos Molėtų rajono merą S. Žvinį, kuris per praėjusius tiesioginius merų rinkimus gavo daugiau kaip 61 proc. balsų ir buvo išrinktas per pirmąjį turą. „Pastaruoju metu S. Žvinys nuolat nepaisė mūsų kolegialių, ilgai ir atsakingai diskutuotų skyriaus sutarimų. Visa atsakomybė už keliamą sumaištį savivaldybėje tenka būtent jam”, – skelbiama TS- LKD skyriaus prieš pat Velykas priimtame sprendime.

Narčienė, Lina. Po jungtuvių – teigiami pokyčiai // Utenos diena. – 2018, bal.4 (bal.5), p.6
Straipsnis pasakoja apie teismų reformos naujienas, kurios buvo pristatytos spaudos konferencijoje. 2017 m. birželio mėn. buvo priimtas teismų reorganizavimo įstatymas bei nuspręsta prijungimo būdu reorganizuoti apylinkių teismus. „Prie Utenos apylinkės teismo prijungti Anykščių, Ignalinos, Visagino, Zarasų ir Molėtų rajonų teismai, todėl rajonuose veikia teismo rūmais pavadinti padaliniai. (…) Teismo bendruomenė turėjo išaugti nuo 33 iki 128 darbuotojų. (…) Kalbėdama apie teismų reformos naudą L. Dumskienė (Utenos apylinkės teismo Utenos rūmų teismo pirmininkė) akcentavo, kad gyventojams kreiptis į teismą bus paprasčiau: nuo šiol galės pasirinkti, kuriuose teismo rūmuose jie gali pateikti dokumentus, skirtus teismo procesui pradėti.(…)
Teismų reforma pakoregavo ir archyvo vietą: iš kuklių patalpų Utenoje jis perkeltas į Molėtus. Dabar ten dirba dvi archyvarės.”

Ridikas, Vytautas. Politikai tris valandas svarstė rajono vadovų ataskaitas // Utenos diena. – 2018, bal. 4 (bal.5), p. 6
Išplėstinė informacija apie Utenos rajono savivaldybės tarybos posėdį, kuriame svarstyti 47 klausimai ir buvo susirinkę 22 politikai. Kaip pranešė posėdžiui pirmininkavęs rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, dėl įvairių priežasčių nedalyvavo Vytautas Kazela ir dar du politikai.

Ruškienė, Danguolė. V. Karaciejaus „Požiūris”. Apie realybės suvokimą per fotoaparato ieškiklį ir kalbėjimą vaizdu // Durys.-2018, Nr.3, p. 29-36
Straipsnyje pasakojama apie Vytauto Karaciejaus jubiliejinę retrospektyvinę parodą „Požiūris”, veikusią Klaipėdos KKC Parodų rūmuose ir dedikuotą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.
„Parodoje eksponuojami darbai „kalbėjo” ne tik šiam fotomenininkui tapusiomis temomis – apie miestą, žmones, jūrą, bet ir apie tolimą praeitį, Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę (LDK), jos palikimą vakarų Baltarusijoje”. Straipsnis gausiai iliustruotas nuotraukomis, tarp kurių ir Didikų Radvilų nekropolis Nesvyžiuje. (Iš ciklo „LDK buvimo ženklai”, 2016).

„Tavo vaiko” inf. KidZ ONE naujos kolekcijos pavasaris – vasara 2018 // Tavo vaikas. – 2018, Nr. 4. p. 5
Žurnalo „Tavo vaikas” reklaminis priedas, kuriame stilistė Agnė Gilytė pristato kaip rengti vaikus, kad būtų gera auginti ir gera augti. Jaunaisiais „modeliais” dirba molėtiškės Ievos Nazarovaitės- Arnauskienės vaikai – du dvyniai ir dvi dvynės.

„Utenos dienos” inf. Akcija „Lydeka” // Utenos diena.- 2018, bal. 4 (bal.5), p. 1
Informuojama, jog iki balandžio 20 d. Utenos regione, akcijos „Lydeka” metu, aplinkosaugininkai organizuos reidus, norėdami apsaugoti lydekas jų nerštavietėse. „Aplinkosaugininkai primena, kad nurodytu laikotarpiu draudžiama ne tik gaudyti lydekas, bet ir žvejoti masalui naudojant gyvą žuvelę”.

Žurnalo „Žmonės” inf. Kinas nesibaigia // Žmonės.-2018, Nr. 14, p. 112-116
„Festivalis baigėsi. Bet geras kinas nesibaigė”, – neabejojo svečiai, susirinkę į „Forum Cinemas Vingis” surengtą 23-iojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris” uždarymo ceremoniją.” – teigiama informacijoje. Tarp svečių būta ir kraštiečio aktoriaus Rolando Kazlo su žmona Sigita.

„Justės” inf. Idėja fix // Justė. -2018, Nr.4, p.34
Žurnalas siūlo savo skaitytojoms parašyti fix idėją ir laimėti to mėnesio prizą. Tarp 12 mergaičių, besidalinančių „gyvenimiška patirtimi”, yra ir Emilija Januškevičiūtė iš Molėtų rajono. Ji pataria, ką daryti, jei nulūžo nagas. „Išsikirpk iš arbatos pakelio kvadratėlį, uždėk ant nago ir užpilk superklijų. Palauk, kol išdžius, padailink su dilde ir nulakuok nagų laku. Nagas augs toliau ir tu nukirpsi jį pataisyta dalimi.”

Jasaitienė, Austėja. Pristatyta „Misija Sibiras” 17″ // Tarp knygų. – 2018, Nr.3, p. 39
Informacijoje pasakojama apie Molėtų viešojoje bibliotekoje vykusį renginį, kuriame įspūdžiais ir nuveiktais darbais dalinosi 2017 metų vasaros ekspedicijos „Misija Sibiras” dalyvis Laimis Kasperavičius bei buvo pristatyta fotografijų paroda.

Jucevičienė, Neringa. Nepriklausomybės šaukliai ir kalviai // Kardas. – 2018, Nr. 1, p. 20-25
Intriguojantys faktai apie Lietuvos valstybės kūrėjus (tarp jų ir brolius Vileišius) ir jų nuotykius Vilniuje prieš daugiau nei 100 metų arba kvietimas pasidomėti ekskursija „Patriotiškasis Vilnius”. „Ir jei po šios ekskursijos nors vienam žmogui kyla noras, kaip sakė broliai Vileišiai, „gyventi Lietuvai, o ne iš Lietuvos”, tai tik patvirtinimas, kad mes visi einame viena kryptimi.”

Kazela, Vytautas. Kai reikia tiek nedaug // Utenis. -2018, bal. 4, p. 3
Rubrikoje „Mūsų gyvenimo spalvos” redaktorius kalba apie gyvenimo realijas: susirgusią mamą ir ją pagydžiusią Utenos gydytoją Reginą Kajutienę,, apie kaimynus ir kaimyniškus santykius Lietuvoje, Utenoje ir viename Šveicarijos kaimelyje. „Ne veltui tėvai mokė – sugyvenk su kaimynais!Jie ir bėdoje ir džiaugsme kartu. Giminės atvažiuoja ir išvažiuoja, o kaimynai visada šalia. Viskas pas mus gerai, tik reikia išmokti gerbti save. O kai gerbsi save, gerbsi ir kitus, o jie atsakys tuo pačiu.”

Kaziela, Vytautas. Jis atveža dalelę Lietuvos // Utenis. – 2018, bal. 4, p. 3
Kolegiškas kvietimas į Sigito Birgelio knygos „Ožkiniai linų mėlynų” pristatymą, kuris vyks balandžio 6 d. 16.30 Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekoje. „Kada atvažiuoju į Punską ir bendrauju su Sigitu ir kitais čia gyvenančiais žmonėmis, visada pajuntu, kad čia Lietuvos daugiau negu Lietuvoje. Kai vieną kartą tai suprasime, važiuosime į Punską pasimokyti Lietuvos. Tai etninės mūsų žemės.. Tai lietuvių krauju aplaistytas kraštas. Sigitas gali valandų valandas vedžioti po šią žemę, pasakoti apie mūsų istorijai tokį svarbų Kreivėnų akmenį.” Sigitas Birgelis yra dalyvavęs ir Molėtuose, kai vykdavo „Poezijos pavasariai.

Leišienė, Vaiva. Eilėraščiai, gimę iš šviesos // Utenis. – 2018, bal. 4, p.6
Kovo 20 d. Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos konferencijų salėje buvo pristatyta Gražinos Kavoliūnienės sakralinės poezijos knyga „Palaimintas laikas”. „Rankraščius norėjau nunešti tokiam žmogui, kuris labai kritiškai įvertintų mano poeziją, kad nebūtų leidyba dėl leidybos. Ir labai nudžiugino mintis, kad galiu nunešti Vytautui Kazielai. Jis sutiko būti mano knygos redaktoriumi.”

„Utenio” inf. Utenos apskrities policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2018, bal.4, p. 7
Iš 14 įvykių – 3 iš Molėtų rajono. Balninkų ir Joniškio seniūnijose užfiksuoti smurtavimo atvejai artimoje aplinkoje prieš moteris, Molėtų mieste buvo patekta į butą pro langą, namai suversti, pasak pranešimo, bet niekas nepavogta.

„Utenos apskrities žinių” inf. Atliekos // Utenos apskrities žinios. -2018,bal. 4, p.1
UAB „Utenos regiono atliekų tvarkymo centras” organizuoja akciją, kurios metu nuo 2018 m. balandžio 1 d. iki spalio 31 d. kviečia gyventojus atvežti „pilnos komplektacijos stambius (nuo 40x40x60 cm) namų apyvokos elektros prietaisus”, elektrines virykles, skalbimo mašinas, šaldytuvus, indaploves į Sąvartyno g. 5, Mockėnų k., Utenos r. tel. 838969001, darbo laikas pirmadieniais – šeštadieniais nuo 7.00 – 19.00.

„Utenos apskrities žinių” inf. Gaisre žuvo žmogus // Utenos apskrities žinios. – 2018, bal. 4, p. 4
Informacijoje, parengtoje pagal Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pranešimą, konstatuojama, jog kovo 28 d. 14.09 val. gavus pranešimą, kad Molėtų rajono Dubingių seniūnijoje Kužų kaime dega žolė, atvykus ugniagesiams gelbėtojams į įvykio vietą, buvo rastas baigiantis degti gyvenamasis namas ir aplinkui deganti žolė, o namo viduje rastos stipriai apdegusio žmogaus kūno dalys.

Babkauskienė, Irena. Sėkmę lėmė blaiviai įvertintas istorinis šansas // Respublika.- 2018, kov. 31, p. 5
2018-ieji metai paskelbti Sąjūdžio metais. „Respublikoje” kalbinamas Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys akademikas Antanas Buračas. Į klausimą, kas jį atvedė įSąjūdį– atsako:” Mano asmeninis kelias į Sąjūdį nebuvo susijęs su disidentine veikla ar pažiūromis. Dėdės kun. Česlovo Kavaliausko uždegantys pasakojimai grįžus iš Sibiro tremties apie nepalaužtų politkalinių laisvės idealus ir asmeninis dalyvavimas dainuojančios Čekoslovakijos revoliucijos mitinguose (ten pakliuvau dėl savo pirmos mokslinės komandiruotės į Slovakijos MA ir Prahos aukštąją ekonominę mokyklą 1967 m. gruodį) vedė link Sąjūdžio, o tai, kad buvau įtrauktas į Lietuvos Mokslų akademijos grupę, rengusią naujos konstitucijos projektą, tiesiogiai atvedė į steigiamąjį LPS susirinkimą ir palengvino apsispręsti dėl programinių siekių.”

Kazela, Vytautas. Kaip teisingai išsirinkti betono maišyklę // Utenis. – 2018, kov. 31, p.10
Straipsnio pavadinimas ir pasako jo esmę, tačiau siūloma pirkti dabar – balandžio mėnesį, nes visose „Bikuvos” tinklo parduotuvėse (Utenoje, Anykščiuose, Rokiškyje, Visagine) vyksta akcija.

Lėka, Aušra. Į dangų stiebiasi modernūs Dievo namai // Lietuvos žinios, – 2018, kov. 31, p. 10-11
Per kitų metų Velykas virš sostinės Pilaitės daugiabučių jau bus iškilęs, net 51 metro šiuolaikiškos Šv. Juozapo bažnyčios bokštas su kryžiumi. Tačiau kada šie maldos namai bus pašventinti, priklausys nuo aukotojų dosnumo. – teigia straipsnio autorė. Pasak jos, po 1990-ųjų Lietuvoje suprojektuota ir pastatyta daugiau kaip pusšimtis naujų bažnyčių ir kelios dešimtys koplyčių. Kas iš naujųjų sakralinių pastatų įeis į XX a. pabaigos – XXI a. pradžios architektūros istoriją? – į žurnalistės klausimą atsako Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė menotyrininkė dr. Sigita Maslauskaitė – Mažylienė. „Tikrai bus minima Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčia Vilniuje. Juktai pirmoji šventovė, pastatyta atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. Ji pradėta statyti dar sovietmečiu, gavus KGB leidimą. Toks atvejis – vienetinis. (…) Dar vienas giriamas pavyzdys – bene daugiausia panašių objektų suprojektavusio Kęstučio Pempės sakralinės arkos formos Dubingių bažnyčia, kurioje labai jautriai atsižvelgta į vietos dvasią.” Straipsnyje minima ir Lietuvoje atgimstanti mecenatystė bažnyčių statyboms, „Unikalus Dubingių bažnyčios Molėtų rajone atvejis: jos statybų rėmėjai ir statytojai – įmonių grupės „Topo grupė” valdybos pirmininkas Aurelijus Rusteika su žmona Aurelija. Verslininkų šeima tapo Bažnyčios įgaliotuoju atstovu, t.y. realiu projekto vykdytoju.”

Nenėnienė, Birutė. Genys – margas, bet aukštaitiški margučiai – dar margesni // Indraja. -2018, Nr. 1, 50-51
Vargu ar kas gali suskaičiuoti margojo genelio plunksnų spalvas ir atspalvius, tačiau pavarčius naujausią tautodailininkės Odetos Tumėnaitės – Bražėnienės knygą „Margučių marginimas Aukštaitijoje” nesunku įsitikinti, kad margajam mūsų miškų sanitarui toli iki aukštaitiškų margučių spalvų, raštų įmantrumo – teigia straipsnio autorė. Knygoje – Utenos, Anykščių, Ignalinos, Kupiškio, Molėtų, Rokiškio ir Zarasų margučių margintojų darbai

Nenėnienė, Birutė. Užpaliečiai nepamiršta kraštiečio Prano Raščiaus // Indraja. – 2018, Nr.1, p. 40-42
Gruodžio mėnesį Užpalių gimnazijoje buvo prisimintas ir pagerbtas šio krašto poeto Prano Raščiaus atminimas (1932 09 24 – 1987 07 21). Ilgametė Vyžuonų bibliotekininkė prisiminė 1983 metų „Poezijos pavasario” renginį su poetais Vytautu Rudoku, Vytautu Skripka, Remigijumi Gražiu, Albinu Bernotu ir pacitavo P. Raščiaus žodžius kraštiečiams, kad ne viena eilutė išrauta iš šitų dirvų.

Šmigelskas, Vidmantas. 10 000 kilometrų per Rusiją nuo Maskvos iki Vladivostoko // Indraja. – 2018, Nr.1, p.52-55
Kraštietis Vidmantas Šmigelskas pasakoja apie savo ir dviejų bičiulių kelionę per Rusiją, praėjus aštuoneriems metams nuo pirmosios kelionės į Sibirą. Knygos ištraukas parengė Vytautas Ridikas.

Ulkienė, Jurgita. Alaušo bangomis nuvilnijo „Lietuviško žodžio spalvos” // Indraja. – 2018, Nr. 1, p. 26-29
Kovo 11-oji Sudeikiuose nuskambėjo visomis lietuviško žodžio spalvomis, nes tądien Utenos kultūros centro Sudeikių skyriuje aidėjo poetų eilės, pasakos, pamąstymai, buvo skaitomi epistoliniai kūriniai. Savo kūrybą tarmiškai skaitė ir Regina Abukauskienė.

„Utenio” inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. -2018, kov. 31, p. 11
Iš 15 pranešimų – 3 įvykiai užfiksuoti mūsų rajone. Du dėl gaisro, vienas dėl smurtavimo prieš brolį.

„Utenos apskrities žinių” inf. Renginiai apskrityje // Utenos apskrities žinios. – 2018, kov. 31, p. 10
Renginių anonsas skelbia, kad Molėtų bibliotekoje – spaudinių paroda „Pasaulinė poezijos diena”, o Molėtų kultūros centre balandžio 5 d. 18 val. ketvirtadieniai su kultūros centru: vakaras su daina, o užsiėmimo kaina – 1 euras.

Vaitasiūtė- Keizikienė, Agnė. Kunigas Algirdas Toliatas: vertingiausias Velykų džiaugsmas // Laisvalaikis. -2018, kov. 31, p. 1-3
„Noriu palinkėti, kad įvyktų tikrosios Velykos, kad būtume ne tik stebėtojai, bet ir dalyviai savo kasdienybėje” – sakė kraštietis kunigas. Apskritai, šiame interviu daug prasmingų klausimų ir dar daugiau atsakymų, pavyzdžiui, tokių: „Kodėl nedaugėja jaunimo – klausimas ne tik bažnyčiai, bet ir visai valstybei.”

Verified by MonsterInsights