2018 gegužė

Jasiūnienė, Gabrielė. Herbas Žemaitijos bajoro gyvenime XVI– XVIII // Padubysio kronikos. – 2018, Nr. 1, p. 58-64
Kaip teigia straipsnio autorė, LDK kilmingųjų herbams ir heraldikos tradicijoms susiformuoti didžiausią įtaką turėjo senieji vietinės kilmės ženklai ir lenkų herbai. Mokslininkų dėmesys ilgainiui krypo į politiniam, valdžios ar ekonominiam elitui priklausiusių giminių heraldiką. Šiuo straipsniu autorė siekia į Žemaitijos bajorų heraldiką, pažiūrėti giliau ir aptarti, kokią reikšmę herbas turėjo Žemaitijos bajoro gyvenime XVI – XVIII a. Straipsnyje minimas ir žemaičių vyskupo Merkelio Giedraičio herbas, kurį galima pamatyti XVI a. pabaigoje išleistoje Mikalojaus Daukšos „Postilėje”. „E. Ulčinaitė išskyrė Daukšos ir žemaičių vyskupo Merkelio Giedraičio ryšį. Turbūt vyskupo įtaka ir veikla, stiprinant lietuvybę Žemaitijoje, greičiausiai ne tik paspartino, bet ir paskatino išleisti Daukšos „Postilę”. Būtent kaip padėką savo globėjui Mikalojus Daukša leidinio antraštinio lapo antrojoje pusėje įkomponavo Giedraičio herbą.”

Ališauskas, Vytautas. In memoriam Petrui Kimbriui (1948-2018) // Naujasis židinys-Aidai. – 2018, Nr. 3, p. 1-2
Šiltas ir pagarbus žodis apie buvusį leidinio redaktorių, Amžinybėn iškeliavusį Petrą Kimbrį, su kuriuo autoriui yra tekę bendrauti, dirbti, svajoti ir pramogauti… „Nepriklausomybės meto Petro darbai ir vargai gerai žinomi ir įvertinti – Gedimino ordinas, „Auksinė lupa”, Bronio Savukyno premija, tačiau stebėtinai neatsimenama, kad jis iš esmės tą patį darė ir iki Nepriklausomybės: vertė, redagavo nepriklausomos kultūros tekstus, tyrinėjo krikščionybės istorijos epizodus, ypač Šv. Kazimiero ir palaimintojo Mykolo Giedraičio gyvenimus, be jo neapsieidavo nė viena rimtesnė ano meto Kauno rezistencinės kultūros iniciatyva.”

Bražėnas, Petras. Visas gyvenimas – Vydūnui ar Vydūnas visam gyvenimui // Santara. – 2018, Nr. 147/148, p. 122-125
„Taip ir neapsisprendžiau, – sako mūsų kraštietis literatūrologas Petras Bražėnas, – kurį pavadinimą pasirinkti informacijai apie tai, kad iš visų reikšmingų ir turiningų renginių, skirtų Vydūno metams, jo šimto penkiasdešimties metų jubiliejui, reikšmingiausiu laikytinas filosofijos istorijos ir literatūrologijos veikalas VYDŪNAS, kurį parašė du iškilūs mokslo žmonės – Vaclovas Bagdonavičius ir Aušra Martišiūtė- Linartienė.” Mintys apie šį veikalą sušildytos asmenine prof. P. Bražėno patirtimi ir pažintimi su vienu iš autorių – Vaclovu Bagdonavičiumi, tačiau, anot jo, „du iškilūs mokslininkai, į vieną monografiją sudėję savo dešimtmečių kūrybos vaisius, sukūrė ne tik įspūdingą paminklą rašytojui ir filosofui Vydūnui, bet ir patikimiausią vadovą į plačiašakę jo kūrybą šiandieniniams skaitytojams ir būsimoms jų kartoms.”

Kazela, Vytautas. Ir Utenoje moka gerą muziką groti // Utenis. – 2018, geg. 23, p. 3-7
Rubrikoje „Iš arti” V. Kazela pristato Arūną Katiną – Utenos meno mokyklos direktorių. Į klausimą apie Euroviziją ir Ievą Zasimauskaitę, direktorius atsakė taip: „Tokių dainininkų Lietuvoje yra nemažai. Tik prasimuša vienetai. Daina graži, jausminga. Tokių mes jau turėjome . Prisimenate „Strazdą”? Tada Europa tokiai dainai dar nebuvo pribrendusi, bet, kaip parodė praėjusių metų portugalų dainininko sėkmė, ne visada laimi atlikėjai, kurie renkasi švedišką stilių. Ievos pasirodymas man patiko, bet vietos pirmajame dešimtuke jai neprognozuočiau. Bet rezultatas pasiektas – Lietuvos atlikėja jau pastebėta, apie ją jau kalbama.”

Kazela, Vytautas. Mama, nupirk šuniuką // Utenis. – 2018, geg. 23, p. 3
Tradicinėje rubrikoje „Mūsų gyvenimo spalvos” – tradicinė įvykių apžvalga. Šįkart jie iš Utenos – iš Kaimynų šventės. O ten, kur susitinka kaimynai, ten gimsta visokių šnekų ir darbų… „Žmogus žmogui nelygu, kaimynas, kaimynui. Vienas diena iš dienos eina pas kaimynus, o kitas po sunkios darbo dienos nori tiesiog pabūti, pailsėti. Ne veltui sakoma, kad žmogų bėdoje pažinsi. Kaimyną irgi.”

Laužikienė, Anželika. Inturkės ir Suginčių mokyklų mokinių komandos – istorijos patirčių konkurso LT1918 finalininkės // Utenos apskrities žinios. – 2018, geg. 23, p. 6
Istorijos ir pilietinio ugdymo mokytoja A. Laužikienė džiaugiasi savo mokinių, dalyvavusių Lietuvos šimtmečio konkurse LT1918 ir atlikusius tiriamuosius darbus iš nurodyto laikotarpio, laimėjimais, paviešindama regioninėje spaudoje. „Inturkės 9-10 kl. Mokiniai Greta Gataveckaitė, Agnė Verikaitė, Egidijus Masevičius, Ugnė Liubertaitė ir Dovilė Urbanavičiūtė Parengė drabą „Reklama lietuviškoje spaudoje 1914-1918 m.”, o Suginčių mokiniai Samanta Varnaitė, Laurynas Januškevičius, Akvilė Vilčinskaitė ir Egidijus Sugintas – „Darbo skelbimai ir paslaugos lietuviškoje spaudoje 1914-1918 m.” Paaiškėjo, kad istorikų komisija šiuos darbus atrinko į geriausių respublikoje dešimtuką.”

„Naujojo židinio-Aidų” inf. Teofilius prabilo ir lenkiškai! // Naujasis židinys-Aidai. – 2018, Nr. 3, p. 15
Žurnalas pristato leidyklos „Artuma” išleistą monsinjoro Algirdo Jurevičiaus knygą „Susipažinkime – esu Teofilius” – apie palaimintąjį arkivyskupą Matulionį. “Ar tai tikrai paskutinės Teofiliaus Matulionio gyvenimo vietos – Šeduvos – namelio palėpėje netikėtai rasta autobiografija? Viskas atrodo taip autentiška ir tikra, tarsi jis pats kalbėtų…” – teigia Paulius Subačius.

Stepavičius, Povilas Andrius. Knygų mugė // Naujasis židinys-Aidai. – 2018, Nr. 3, p. 78
Autorius rašo komentarą- informaciją apie Giedroyc Jerzy, Czeslaw Milosz knygą „Laiškai 1973-2000″ – trečiąjį – paskutinį dviejų Lenkijos grandų korespondencijos tomą. „Knygoje esantys 378 laiškai leis ne tik pamatyti ir pajusti tikrai įdomios, nors kartais ir labai sudėtingos draugystės pavyzdį, bet ir pakeliauti laiku po vieną įspūdingiausių laikotarpių politikos ir kultūros prasme.”

„Utenio” inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2018, geg. 23, p.7
Iš 14 pranešimų – 4 iš Molėtų rajono. Molėtuose neblaivus sūnus grasino motinai peiliu ir susprogdinsiąs namus. Kelyje Molėtai- Kaltanėnai- Ignalina sulaikytas neblaivus keturračio vairuotojas, gyvenantis Čiulėnų seniūnijos Stacijavos kaime. Giedraičių seniūnijos Šiaudiškių k. pelkėje rastas dingusios moters kūnas. Vyras, gyvenantis Giedraičių s. Tumenčiznos k. kreipėsi dėl dingusių pinigų iš jo banko sąskaitos.

„Utenos apskrities žinių” inf. Palikuonis // Utenos apskrities žinios. – 2018,geg. 23, p.1
Žinutėje informuojama apie tai, jog birželio 2 d. 12 val. Videniškiuose į kunigaikščių Giedraičių kriptą „amžinam poilsiui bus iškilmingai palydėta urna su šios kunigaikščių palikuonio, Molėtų rajono garbės piliečio Mykolo Jono Henriko Giedraičio pelenais.”

„Utenos apskrities žinių” inf. Sugrąžino // Utenos apskrities žinios. – 2018, geg. 23, p. 1
Informacija skelbia, jog Molėtų rajono meras Stasys Žvinys sugrąžintas į Tėvynės sąjungos –Lietuvos krikščionių demokratų (TS- LKD) partijos Molėtų rajono skyrių. „Pasak Priežiūros komiteto pirmininko Valdo Benkausko, komitetas nustatė, kad TS-LKD Molėtų skyriaus taryba pažeidė privalomas taisykles kviesti svarstomą narį į posėdį, suteikiant teisę pasisakyti.”

Mičiulienė, Jūratė. Karaliaus sugrįžimas į Merkinę // Lietuvos žinios. – 2018, geg. 22, p. 13
Straipsnis pristato istorinę Dainavos sostinę – Merkinę ir joje pastatytą paminklą Vladislovui IV Vazai (1595-1648) – Lietuvos didžiajam kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui, Švedijos karaliaus Jono III Vazos ir Kotrynos Jogailaitės anūkui. Straipsnyje minima, jog paminklo atidengimo proga į Merkinę buvo atvykusi Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska, kuri padėjo gėlių vainiką ir nusilenkė Abiejų Tautų Respublikos karaliui. „Vainiko nuo Lietuvos valdžios atstovų šia proga karalius nesulaukė. „Ne tiek daug paminklų savo valdovams turime. Tai, kiek žinau, pirmasis paminklas Abiejų Tautų Respublikos karaliui Lietuvoje. Mums belieka tik apgailestauti, kad nepasirodė garbūs svečiai iš Vilniaus”, – sakė Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro direktorius Algimantas Černiauskas.”

Genienė, Virginija. Vaiva Mainelytė: „Iki šio gyvenu aktorės gyvenimą” // Valstiečių laikraštis. – 2018, geg. 19, p. 1-3
Pasakojimas apie kino legendą Vaivą Mainelytę, kuriai teko išgyventi ne tik šlovės akimirkas, „bet ir nedarbą, kai buvo išmesta iš teatro, skaudžias artimųjų netektis, sunkią ligą, aktorė stebina vidine stiprybe, gerumu, ramybe ir grožiu.”
Straipsnyje minimi mūsų kraštiečio aktoriaus ir režisieriaus Balio Bratkausko režisuoti TV filmai, kuriuose vaidino Vaiva Mainelytė: „Tadas Blinda” (Morta), „Endhauzo paslaptis” (Frederika). Taip pat minimas ir pirmasis lietuviškas miuziklas „Velnio nuotaka”, kur V. Mainelytės įkūnytos Jurgos mylimąjį vaidino Regimantas Adomaitis – vasaros molėtiškis.

„Laisvalaikio” inf. Įteikta dešimtoji Sauliaus Mykolaičio vardo premija // Laisvalaikis. – 2018, geg. 19, p. 10
Informacija skelbia, jog premija atiteko už geriausią metų debiutą šiemet Respublikiniame moksleivių dainuojamosios poezijos konkurse užėmusiam pirmąją vietą jaunam atlikėjui iš Kėdainių – Valentinui Abariui. Tačiau „sausakimšoje Bistrampolio dvaro salėje, stebint Saulių Mykolaitį iš ekrano, prisiminimais dalijosi menininko bičiulis Alvydas Šlepikas. Anot jo, Saulius buvo tas žmogus, kuris iš savęs reikalavo itin daug, ir, jeigu turimų vidinių resursų neužtekdavo, labai dėl to nerimaudavo.”
Nuo 2020 metų ši premija bus teikiama Anykščiuose, Nacionalinio bardų festivalio „Purpurinis vakaras” metu.

„Lietuvos ryto” inf. Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio // Lietuvos rytas. – 2018, geg. 19, p. 12
Rubrikoje „Krašto žinios” žinutėje „Kirneilė” iš Molėtų rajono pateikta liūdna žinia, kad „kelio Molėtai¬Pabradė vingiuotoje nuokalnėje, kelio ruože, kur leistinas 50kilometrų per valandą greitis, krovininis automobilis „Mercedes-Benz Actros 1832″, vairuojamas 30 metų vyro, įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su kitu krovininiu automobiliu MAN 8.113, vairuojamas 44 metų vyro.
Eismo įvykio metu 44 metų vyras, vairavęs automobilį MAN, žuvo.”

Narčienė, Lina. Teisėja Irena Stacevičienė visą gyvenimą siekia teisingumo // Utenos diena. – 2018, geg. 19, p.4-6
Straipsnyje pristatoma Utenos apylinkės teismo Utenos rūmų teisėja Irena Stacevičienė, pelniusi teisingumo herojės vardą. Kovo mėn. Lietuvos teismuose startavęs projektas „Suteik teisingumui veidą – rink savo teisingumo herojų” , teismų bendruomenes ir paskatino tai padaryti. „Nuo mažų dienų ji buvo atkakli kovotoja už teisybę net ir vaikų žaidimų aikštelėse. Aukštais pažymiais baigusi mokyklą, būsimoji teisėja iš pirmo karto įstojo į Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Teisininkės diplomą turinti jauna teisėja pradėjo dirbti juriste tuomečiame Molėtų rajkooperatyve, po kelerių metų gyvenimo kelias atvedė į Uteną, kur buvo pakviesta dirbti į Utenos rajkoopsąjungą.”

Šnurova, Genovaitė. Teisėjos gyvenimo credo– teisingumas visada ir visur // Utenis. – 2018, geg.19, p.1-4
Interviu su Utenos apylinkės teismo Utenos rūmų teisėja Irena Stacevičiene, Teisėja ir čia mini pirmąją savo darbo vietą – Molėtų rajono kooperatyvo juristė. „Gimiau Utenos rajone, Vyžuonose, pasak meteorologės Audronės Galvonaitės, pačią šalčiausią 1956 m. vasario 14-ąją, kai oro temperatūra buvo 35 laipsniai šalčio. O tai, pasirodo, buvo pati šalčiausia biso XX a. vasario 14-oji…Žinoma, jokių Valentino dienų tada dar niekas nešventė… Vėliau gyvenome ir Anykščių rajone, ir Molėtų. O Utena man buvo svajonių miestas.”

Treinytė, Nida. Nevėžio vingiuose // Utenos apskrities žinios. – 2018, geg. 19, p. 5-6
Autorė savo straipsniu masina visus skaitytojus keliauti ir pažinti savąjį – Lietuvos kraštą, pradedant nuo Pašilių stumbryno, Krekenavos regioninio parko, Nevėžio užtvankos ties Slabados kaimu, traukiant link Kėdainių. O Kėdainiuose – renesanso stiliaus rotušėje galima aplankyti ir paminklą „Skrynia”. Jis – „skirtas kunigaikščiui Jonušui Radvilai atminti.”

Treinytė, Nida. Seniūno rūpesčiai: nuo vilkų ligi emigracijos // Utenos apskrities žinios. – 2018, geg. 19, p. 1-6
Pristatomas daugiau nei mėnesį Kuktiškių seniūnu dirbantis Aistis Kukutis, kurio rūpesčiu tampa ir keliai. „Pagal galimybes stengiamės juos patvarkyti patys. Pavasarį ir vasaros metu greideriuojame, žiemą – valome sniegą. Tikimės, kad gavę didesnį finansavimą kelių priežiūrai sulauksime ir asfaltuotų atkarpų iš Kuktiškių į Molėtus bei Biliakiemį.”

„Utenio” inf. Utenos apskrities vyriausiosjo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. -2018, geg. 19, p. 11
Iš 12 pranešimų – du iš Molėtų rajono. Vienas apie eismo įvykyje žuvusį vyrą, kitas – apie dingusią merginą, kuri (g. 2002 m.) „niekam nieko nesakiusi įsėdo į atvažiavusį prie namų oranžinės spalvos automobilį ir išvažiavo nežinoma kryptimi.”

„Utenos apskrities žinių” inf. Renginiai apskrityje // Utenos apskrities žinios. – 2018, geg. 19, p. 10
Informacija apie gegužės mėnesio renginius Molėtų bibliotekoje ir Kultūros centre

Čiuladaitė, Gintarė. G. Grajauskas – apie poetą raudonu fiatu // Lietuvos žinios. -2018, geg. 18, p. 13
Straipsnis, susitikus su klaipėdiečiu poetu, dramaturgu ir muzikantu Gintaru Grajausku, atvykusiu į „Poezijos pavasario” festivalį Vilniaus universiteto auditorijoje. “Rugsėjį įvyks naujausios G. Grajausko pjesės „Kas prieš mus” premjera. Spektaklį Klaipėdos dramos teatre stato režisierius, kurio vardas dar laikomas paslaptyje. Anksčiau pagal Gintaro kūrybą yra kūrę Oskaras Koršunovas, Jonas Vaitkus. Dabar, jau žinoma, pagrindinį vaidmenį spektaklyje atliks Rolandas Kazlas.” Pjesė – apie italų poetą Gabriele d’ Annunzio.

Verified by MonsterInsights