Paveldas ir kosmosas

Gegužės 17 d. Dubingių pradinio ugdymo mokinukai su bibliotekininke V. Vaikutiene bei mokytojomis M. Gudėniene ir J. Kuncevičiene vyko į kelionę. Vykome į A. ir M. Miškinių literatūrinę etnografinę sodybą prisiliesti prie praeities. Čia vaikai dalyvavo pamokoje prieš 100 metų, skaitė iš 1918 m. elementoriaus, rašė su kalakuto plunksna, rašė ant senovinių lentelių, minė mįsles, o savanoriai pabandė atlikti bausmę – paklūpėti ant žirnių. Pasibaigus pamokai, ėjome į gryčią paklausyti gidės pasakojimų apie Miškinių šeimos gyvenimą. Buvo smagu ir įdomu klausytis ir patiems dalyvauti veiksme, o kai kurie sakė, kad norėtų tokioje aplinkoje gyventi.

Atsisveikinome su praeitimi ir, mokytojos Jolitos vedini, patraukėme į Lietuvos Etnokosmologijos muziejų, esantį Kulionių k., Molėtų raj. Čia buvome šiltai sutikti, žiūrėjome filmą apie Hablo teleskopą, kuris skrieja 600 km. aukštyje ir mums siunčia nuostabiausius vaizdus į Žemę. Sužinojome, kad žvaigždės ne tik miršta, bet ir gimsta, pamatėme, kaip dirba astronautai. Po filmo peržiūros visi pakilome apžiūrėti stiklo skulptūrų parodos ir susipažinti su teleskopu. Manau, kad visi vaikai grįžo pilni įspūdžių ir ilgai vakare mąstė apie visatos paslaptingumą.

Nuoširdžiai dėkoju tėveliams, mokytojoms ir Giedraičių A. Jaroševičiaus gimnazijos direktorei V. Petkūnienei už suteiktą galimybę išvykti.

Bibliotekininkė Vanda

Nuotr. Jolitos Kuncevičienės

Verified by MonsterInsights