Literatūriniai tiltai Alantos krašte

Projekto „Molėtų rajono literatūriniai tiltai” pažintinė kelionė šį kartą tęsėsi Alantos krašte, turtingame literatūriniais lobiais, tokiais kaip rašytojas, archeologas, mokytojas Petras Tarasenka, varpininkas, daktaras Jonas Gaidamavičius-Gaidys, poetas, vertėjas Valerijonas Ažukalnis (Zagurskis), poetas Vytautas Skripka ar publicistas Vladislovas Telksnys.

Vos atvykę į Alantą, keliautojai stabtelėjo prie akmens miestelio centre, 2016 metais vietos bendruomenės iniciatyva įamžinusio miestelio vardą, ir pasuko Alantos gimnazijos link. Čia „lobių ieškotojus” pasitiko mokyklos direktorė D. Skebienė, atskleidusi mokytojo M. Šeduikio muziejuje saugomą vietos krašto kultūrinę ir istorinę dvasią (muziejuje saugomi ir poeto Vytauto Skripkos asmeniniai daiktai). Vėliau kilome ir į aukštąją Alantos bažnyčią, kur mokytoja V. Žygelienė pasakojo bažnyčios istoriją, pristatė bažnyčios muziejaus eksponatus. Kelionėje aplankyti ir žymiausių Alantos krašto žmonių – M. Šeduikio, J. Gaidžio-Gaidamavičiaus kapai. Čia, nuo kapinių kalno, atsiveria ir P. Tarasenkos aprašyto gimtojo miestelio vaizdai. Keliatuojai užsuko ir į Laičių kaimo kapinaitės, priglaudusias P. Tarasenkos knygų pasakotoją ir herojų – senelį Ylą, poeto Vyt. Skripkos tėvus ir prosenelius. Nepraleista proga aplankyti ir Alantos sinagogą, dar bylojančią tą laikotarpį, kada žydai sudarė daugumą Alantos miestelio gyventojų, su Molėtų krašto žydų atminimo ekspozicija, kurią inicijavo dailininkas Vaidotas Žukas. Na, o tikrų lobių paieškoti buvo galima Alantos dvare. Po ekskursijos alantiškė N. Šeikinienė teigė, kad pasak „Užburtų lobių” autoriaus „Žmogus – užburtas lobis.” Juk mes lobių ieškome visą gyvenimą.

Tad linkime visiems ieškoti ir surasti savo lobius, nušviečiančius gyvenimo ir pažinimo kelią. Dėkojame visiems Alantos bendruomenės nariams, pasidalinusiems turtinga ir paslaptinga Aluntos krašto praeitimi.

Nuotraukos N. Stančikienės, A. Pivorės ir R. Krivičienės

Molėtų literatūrinių tilto logo   Kultūros tarybos logo

Verified by MonsterInsights