A. Žilėno knygos „Parubežys ir parubežiniai“ pristatymas Joniškyje

Gražią rudens dieną, spalio 18-ąją, Joniškio bibliotekoje lankėsi Antanas Žilėnas ir pristatė savo naująją knygą „Parubežys ir parubežiniai“.

Knygą „Parubežys ir parubežiniai“ A. Žilėnas skyrė Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo šimtmečiui ir Pasienio policijos 95 metų sukakčiai paminėti. Pasak A. Žilėno, knygoje daugiausiai dėmesio skirta Pietryčių Lietuvos (Utenos baro) parubežio apsaugos istorijai, pasieniečiams, garbingai saugojusiems administracinę liniją su Lenkija.

Surinkta daug duomenų bei prisiminimų apie žemiečius, saugojusius sieną ne tik Utenos baro ruože, bet ir kituose Lietuvos pasienio baruose, apie jų likimus per visų okupacijų metus.

Knygoje pateikti 219 pasieniečių biografiniai duomenys. Autorius nuoširdžiai dėkojo pasieniečių vaikams ir anūkams bei visiems prisidėjusiems rengiant šią knygą – kas nuotraukomis iš asmeninių šeimos archyvų, kas pasakojimais ir prisiminimais – ir perskaitė pavardes jam padėjusių žmonių, sąrašas buvo didžiulis. A. Žilėnas dėkojo ir joniškiečiams, bibliotekininkei papasakojusiems apie gyvenimą parubežyje, padėjusiems surasti bei susisiekti su pasieniečių palikuonimis ir giminėmis, negailėjusiems pasidalinti savo asmeninėmis  nuotraukomis. Pakvietė į susitikimą, kuris vyks kiekvienais metais  pirmąjį gegužės šeštadienį Linkmenyse Ignalinos r., prie paminklo  pasieniečiams.

Bibliotekininkė Virginija

Joniškio biblioteka

Verified by MonsterInsights