Romano rašymo mėnuo: patarimai ir įkvėpimas

Pirmą kartą Molėtų biblioteka kartu su skaitytojais ir rašytojais jungiasi prie TaRoRaMė – Tarptautinio romano rašymo mėnesio. Pasaulinės iniciatyvos ištakos – Nacionalinis romano rašymo mėnuo (National Novel Writing Month, NaNoWriMo) JAV. Tarptautinu virtusio rašymo mėnesio puslapis rodo, jog Lietuvoje romaną šiuo metu bando parašyti mažiausiai 70 žmonių.

Tarptautinio romano rašymo mėnesio pasaulio žemėlapis

NaNoWriMo puslapis rodo, kad lapkričiautojai jau parašė beveik 30 milijonų žodžių

Mūsų bibliotekos svetainėje visą mėnesį rasite patarimų, kaip sėkmingiau išnaudoti laiką, kurį skiriame rašymui.

Kviečiame dalintis patirtimi ir įkvėpimu.

Rašymo mėnuo – ne konkursas, bet už nuoseklų darbą turi būti atlyginta. Tų, kurie rašys kasdien ir mėnesio pabaigoje turės novelės rankrašti, laukia dovana – pietūs Vilniuje su 2017 Metų knygos „Pietinia kronikas“ autoriumi Rimantu KMITA.

#TaRoRaMė patarimas nr. 1: RAŠYKITE KIEKVIENĄ DIENĄ. Akivaizdu, kad romanas – ne eilėraštis, per dieną jo neparašysi. Nutarkite, kiek žodžių per dieną norėtumėte ir galėtumėte parašyti. Neužsibrėžkite per daug – vieną dieną parašę iki pervargimo galite kitą dieną jau nebenorėti sėsti prie teksto. Bet ir nenuolaidžiaukite sau – jei nutarsite, kiek turite parašyti, tai ir parašykite, kad ir kas tą dieną beatsitiktų. Tegul rašymas šį mėnesį tampa tokiu ritualu, kaip dantų valymas. Romanas – ne trumpos distancijos bėgimas, tai maratonas, todėl paskirstykite jėgas, kad jų užtektų kiekvienai dienai visą mėnesį. E. Hemingvėjus rašydavo 500 žodžių per dieną. S. Kingas – 2000, abu jie rašytojai.  Jei parašysite 700 žodžių kasdien, mėnesio pabaigoje turėsite 21 000 žodžių.

 

 

Verified by MonsterInsights