Paskaita apie A. Gaudi Alantoje

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Lapkričio 5 d. 13 val. alantiškiai rinkosi į Alantos biblioteką, kur vyko paskaita apie garsųjį katalonų architektą Antonio Gaudi. Paskaitą skaitė Aušra Narbutaitė- Jorgensen.

Antonio tėvas buvo aštuntos kartos kalvis. Jo sūnus Antonio gimė 1852 m. labai silpnos sveikatos, sirgo artritu. Kai penkerių metų berniuką mama nusivedė į bažnyčią, jam atėjo į galvą mintis, kad Dievas ne veltui jį laiko šioje žemėje tokios silpnos sveikatos, turbūt jis apdovanotas kokiu nors talentu.

Kai A. Gaudi baigė architektų mokyklą, jam pasakė, kad jis yra genijus. A. Gaudi nemėgo tiesių linijų ir sakė, kad gamtoje jų nėra.

Žavėjomės jo pastatyta Šv. Šeimynos (Sagrada Familia) bažnyčia (1883-2026?), kurios pagrindinis bokštas yra 170 m.  aukščio. A. Gaudi sivaizdavo, kad kolonos bažnyčios viduje – tai miško medžiai, per kurių šakas matosi žvaigždės. Bažnyčios languose yra vitražai, kurie šviečiant saulei spindi įvairiomis spalvomis. Šios bažnyčios architektas nebaigė, bet silpstant sveikatai nubraižė eskizus, ji statyta pagal juos ir iki šiol dar yra nebaigta.

A. Gaudi pastatė šv. Teresės koledžą, kurio visi dūmtraukiai ir ventiliacinės angos labai dailiai išlankstyti iš metalo. Ant namų langų jis padarė medines žaliuzes, kurios kabėjo namo išorėje.

Jo suprojektuotas Batlijo namas (Casa Batllo, 1904-1906) įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Šis namas vadinamas drakono namu, nes stogas yra drakono formos. Dar A. Gaudis pastatė Milos namą (Casa Mila, 1906-1910) ir įkūrė Guelio parką (1900-1914), kuriame yra 100 dorėninių kolonų ir vingiuotų formų suolai. Architektas mirė 1926 metais, pastatęs 20 labai originalių pastatų.

Renginį organizavo Alantos Trečiojo amžiaus universitetas (TAU) ir Alantos biblioteka.

Bibliotekininkė Jūratė

Alantos biblioteka

Verified by MonsterInsights