Susitikimas su šiauriete, keliautoja, golbolo teisėja Vilma Venckutonyte

„Kai pirmą kartą autostopu keliavau po Šiaurę, grįžusi parašiau straipsnių, tada mane bibliotekos kvietėsi, kad papasakočiau vaikams apie saugų keliavimą“, – prisimena studijų laikų keliones Vilma Venckutonytė, šią vasarą Norvegiją pasiekusi su dviem savo vyresniaisiais vaikais.

Šiaurės šalių literatūros savaitės Sutemų valandą lapkričio 12 d. Molėtų bibliotekos Abonemente  pradėjo aktorius Rimvydas Antanas Kalvelis, paskaitęs ištrauką iš islandų rašytojo Einaro Máro Guðmundssono knygos „Islandijos karaliai”.

Skatymas garsiai ir bendras klausymas – Šiaurės  šalių literatūros savaitės tradicija. „Taip gera buvo klausytis”, – įspūdžiais dalinosi Vilma, pati nuolatos skaitanti knygas savo vaikams. 

Vilma yra talentinga autorė, viešosios komunikacijos specialistė, golbolo (aklųjų ir silpnaregių riedulio) teisėja, teisėjavusi Londono ir Pekino parolimpinėse žaidynėse,  tarptautinio Trakų golbolo turnyro organizatorė, trijų vaikų mama.

Tarp daugybės Vilmos darbų ir pasiekimų – trys apdovanojimai už Lietuvos parolimpinės rinktinės pasirodymo Rio parolimpinėse žaidynėse viešinimą.

Kelionė į Šiaurę studijų laikais Vilmai buvo kelionė į vidinę laisvę. Išmokusi norvegų kalbą ir laimėjusi stipendijas ji vėliau studijavo Lilehameryje ir Osle. „Mano kurso draugai buvo įvairaus amžiaus, nuo 18 metų iki 80“, – prisimena Vilma, iki šiol išlaikanti ryšius su draugais, kurie ją ir toliau įkvepia. Teisėjaudama golbolo varžybose į Skandinaviją ji keliauja keletą kartų per metus.

„Norvegijoje labai graži gamta ir daug erdvės. Atrodo, kad dėl to kiekvienas žmogus ten turi daug erdvės savo mąstymui”, – sako Vilma.

Molėtų bibliotekai Vilma atvežė dovanų iš leidyklos „Tyto alba” – du Peter Høeg knygos „Panelės Smilos sniego jausmas“ egzempliorius.

Dėkojame fotografui Algimantui Pečiukaičiui už pagautas vakaro akimirkas. Visą albumą galite peržiūrėti feisbuko paskyroje.
Verified by MonsterInsights