Meilė, muzika ir maistas

 

Antrasis Knygų koncertas

Vilniečių Robertos Monikos ir Deivido Jakavičiaus (SYMBIOSIS) Knygų koncertas, surengtas Molėtų bibliotekos Abonemente, neįprastas jiems patiems.

„Šiaip tai mes grojam elektroniką, hiphopą“, – sako Roberta Monika, rankose laikydama boso gitarą, kuria groti specialiai ruošėsi vykdama į Molėtų biblioteką. Bet jei publika pageidauja akustinio koncerto – bus akustinis, beveik. Iš automobilio akimirksniu ištraukiami mikrofonai, stovai, laidai ir garso kolonėlė, o po pirmos dainos muzikinis ir šeimyninis duetas sėda pasikalbėti apie knygas su Daiva Šilinskaite.

Muzika ir knygos

„Mano gyvenime muzika ir poezija neatsiejamos“, – sako Roberta Monika. Vaikystėje ji mėgo kartu su mama klausytis iš magnetofono sklindančios muzikos ir dainuoti. Nuo penkerių lankė muzikos mokyklą, o gitaros, kurią pamatė būdama dar mažesnė draugų namuose, ir dabar negali pamiršti. Dabar ji ne tik muzikuoja, bet ir kuria dainas. Ką tik nusipirko trimitą.

Deividui muzika paauglystėje buvo vienas iš daugelio pasirinkimų, pagaliau nukonkuravęs kitus. Iš Yamahos mokyklos, kur jam trūko laisvės, pateko į orkestrą. „Natų nemokėjau skaityti, bet vadovas kantriai sėdėjo kartu ir motyvavo vis daugiau išmokti“.  Deividas iki šiol yra dėkingas savo boso mokytojui ir orkestro vadovui už atvertą muzikos pasaulį, o Robertai Monikai – už knygas. „Knygos atėjo gerokai vėliau, gal ir reikėjo, kad taip būtų, mokykloje grožinė literatūra buvo – ai, paskaitysiu ką nors iš sąrašo“.

Kas ten spėtų mokykloje skaityti, kai muzika taip įtraukusi. Deividas ir iš matematikos pamokų būdavo išprašomas, jeigu reikėdavo jo pagalbos renginiuose. Garsina renginius iki šiol, o tarp grupių, su kuriomis teko muzikuoti, yra Jama & W ir Kūjeliai.

Ką jie skaito? 

Knygos KAIP UŽAUGINTI ŽMOGŲ viršelisApie vaikų auklėjimą ir vaikų psichologiją. Nes augina dukrą.

Į Molėtus atsivežė ir visiems rekomenduoja Aušros Kurienės knygą „Kaip užauginti žmogų: mintys  iš vaikų psichologo smėlio dėžės“ (Alma littera, 2016).

Ar buvo tose knygose kas nors, dėl ko jie augindami vaiką elgiasi kitaip, nei jų tėvai?

„Jeigu reiktų išsirinkti vieną svarbiausią dalyką – būdami su vaiku bandome būti čia ir dabar“,  – sako Roberta Monika.

Taip pat skaito literatūrą apie dvasinį augimą. Per Knygų koncerto klausytojų rankas keliauja muzikantų atsivežtos Martyno Driuko (Trimurti) knygos. Dar viena iš didelę įtaką jiems padariusių knygų – Davido R. Hawkinso „Letting Go: The Pathway of Surrender“ (Hay House, 2014).

„Šis laikas mums – intensyvūs metai, gilinimosi į literatūrą ir stiprių išgyvenimų pilni metai“, – sako muzikantai.

O maistas?

Po regio, poezijos, vaikystės prisiminimų ir kalbų apie intencijų svarbą muzikantai pagrojo stipriai propagandinę dainą, po kurios išvengti pašnekesio apie mitybą nebebuvo įmanoma.

Augalinė mityba tiems, kas jos neišbandė, gali atrodyti kraštutinis sprendimas, bet, kaip sako Roberta Monika ir Deividas, ją pabandžius, paaiškėja, kad iki šiol gyventa nuobodžiai ir valgyta bet kas, o dabar prasideda įdomybės. Augalai dera tarpusavyje, o vaizduotė plečiasi su kiekvienu patiekalu.

Migdoliniai orinukaiJei abejojate, ar galima gaminti saldumynus be kiaušinių, pieno, sviesto, grietinės ir kitų gyvulinių ingredientų, užsukite feisbuke į @sirdisapsalo. Roberta Monika juokauja, kad norėdama išmokti gaminti veganiškus saldumynus gal iš puikybės pradėjo ne nuo pačių lengviausių, bet dabar jau gali konsultuoti kitus, kaip bet kokiomis sąlygomis, bet kuriuo metų laiku, esant bet kuriai temperatūrai ir oro drėgmei ir bet kokioje orkaitėje iškepti migdolinius orinukus (pranc. macaron) iš akvafabos, tai yra, vandens, kuriame virė avinžirniai, ir migdolų miltų.

Draugai, sužavėti ne tik konditerinių, bet ir kulinarinių eksperimentų, pataria Robertai Monikai ir Deividui atidaryti restoraną. „Mūsų gyvenime yra trys svarbios M: meilė, muzika ir maistas“, – sako Roberta Monika.

Robertos Monikos ir Deivido Jakavičiaus (SYMBIOSIS) Knygų koncertas buvo antrasis įvykęs Molėtų bibliotekos Abonemente. Dėkojame muzikantams už nuoširdžius pasidalinimus, o susirinkusiems už jaukumą ir dėmesingumą.

Knygų koncertas yra kamerinis renginys, kuriame muzikantai kalba apie jiems įtaką padariusias knygas ir groja akustiškai. Įėjimas laisvas.

Apie pirmąjį Knygų koncertą, vykusį spalį, skaitykite čia.

Verified by MonsterInsights