Palietėme lietuvių kalbą

Molėtų bibliotekos Informacijos skaitykloje veikė Lietuvių kalbos instituto edukacinė paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“. Kilnojamoji ekspozicija aktyviai keliauja po Lietuvos ir užsienio mokyklas, kultūros centrus bei renginius. Paroda žaismingai pristato svarbiausius lituanistikos ir kalbotyros pasiekimus, supažindina su lietuvių kalbos istorija, atskleidžia lietuvių kalbos išskirtinumą ir vietą pasaulio kalbų kontekste.

Kabindami vaisius ant kalbų medžių susipažinome su gausia indoeuropiečių kalbų įvairove, pamatėme, kurių medžių šakas sveria daugiausiai spalvingų vaisių, o kurie turi daugiausiai rudų – tos kalbos jau yra išnykusios.

Bedėliodami šviečiančius eksponatus – įvairių kalbų žodžius reiškiančius akį ir musę – ilgai diskutavome. Pasirodo, moskitas ir musė, nors skirtingi gyviai, bet kalbiškai artimi.

Simbolinis žodynas leido sužinoti žodžių autorius ir kilmę –  ar jie buvo paveldėti, pasiskolinti iš kaimynų, o gal sukurti žymių asmenybių, kaip, pavyzdžiui, „laikrodis“, sugalvotas Simono Daukanto.

Žaidėme su interaktyvia abėcėle, kuri leido pamatyti, iš kur ateina lietuviškos raidės – vienų kilmė lotyniška, kitų – čekiška, o yra ir originalių, padarytų pagal lenkų kalbos analogiją.

Magnetinis žemėlapis supažindino su žodžiais, kuriuos paskolinome kitoms kalboms.

Lietuvių kalbos instituto ir Molėtų bibliotekos info.

 

Verified by MonsterInsights