2019 m. sausis

„Stiliaus“ inf. Daug vargo dėl meilės // Stilius. – 2019, Nr. 5, p.70-71
Žinutėje „Daug vargo dėl meilės“ pristatoma premjera – Donato Ulvydo komedija „Ir visi jų vyrai“. Greta – aktorių nuotraukos, tarp kurių ir mūsiškis Audrius Bružas.

Trimakas, Ramūnas. Būtasis kartotinis ateities laikas // Kultūros barai. – 2019, Nr. 1-2, p. 3-5
Rubrikoje „Nuomonės apie nuomones“ intelektuali „intelektualaus“ pasaulio apžvalga, kurioje didesnę dalį užima M. Ivaškevičiaus „Žali“, partizanai ir kiti… „Rašytojas, pademonstravęs, švelniai tariant, „originalų“ požiūrį į Lietuvos partizanus, matyt, džiugiai trina rankomis, nes dėl naujo skandalo su iš anksto aiškiu nugalėtoju jis tik dar labiau išpopuliarės. Būdamas iškilus Rusijos Federacijos kultūros veikėjas bei menininkas, produktyviai besidarbuojantis nuo Sankt Peterburgo iki Chabarovsko teatrų, Rusijos nacionalinės teatro premijos „Auksinė kaukė“ laurėtas, pjesės „Rusiškas romanas“ autorius, be abejo, turi ir daugiau įvairių nuopelnų…“

„Žaliojo pasaulio“ inf. Konkurso „Gamtos fotografija – 2018“ rezultatai // Žaliasis pasaulis. – 2019, saus. 31, p.8
Informacijoje pranešama, jog konkursui buvo pateikta per 600 fotografijų ir tik nedidelė dalis publikuota. Tarp daugybės autorių, pelniusiųjų padėką, minima ir Jolanta Liubeckaitė iš Molėtų.

Jakimauskienė, Rūta. Aktorius Daumantas Ciunis nesitikėjo Clestakovo vaidmens // Lietuvos žinios. – 2019, saus. 30, p.17
Pokalbis su aktoriumi Daumantu Ciuniu, kuriam režisierius Rimas Tuminas patikėjo Vilniaus mažajame teatre, atnaujinęs vieną ilgaamžiškiausių savo spektaklių, vaidintą jau 17 metų, pagrindinį Chlestakovo vaidmenį, spektaklyje pagal N. Gogolį „Revizorius“. „Yra buvę, kad po spektaklio kažkur ėjau, sustojau prie sankryžos. Tada girdžiu, kaip moteris telefonu kažkam pasakoja apie ką tik matytą spektaklį, ir suvokiu, jog apie tą, kuriame pats ką tik vaidinau. Pamenu jos pokalbio fragmentus: “Ir supranti, tada ten įėjo toks raumenų kalnas…“ Tai buvo apie mane. O tuo metu svėriau viso labo 62 kilogramus. Stoviu toks kūdas šalia jos, klausau, ir galvoju, kaip kartais tave palaiko visai ne tuo, kas esi iš tikrųjų.“ – taip atsako aktorius į klausimą, ar teko gyvenime patirti tokių situacijų, kaip Chlestakovui.

Grinius, Mindaugas. Šaukštas deguto nesugadino gero renginio // Valstiečių laikraštis. – 2019, saus. 30, p. 11-12
Straipsnis – pamąstymui: kaip rengtis šaltuoju metų laiku, kai renginys vyksta lauke, kaip jį stebėti, kokį miestą pasirinkti, o visi atsakymai siejasi su „Winter Rally“ vykusiu Molėtuose ir Utenoje. „Per 13 kartą organizuojamą žiemos ralį praėjusį savaitgalį nutiko labai keistas dalykas – ketvirtas greičio ruožas, vykęs penktadienio vakarą, buvo nutrauktas dėl šalia trasos kilusių žiūrovų muštynių. Vienam žiūrovui prireikė medikų pagalbos, į trasą išvažiavo greitosios pagalbos bei policijos automobiliai ir greičio ruožas dėl to buvo nutrauktas. Netrukus tarp kitų žiūrovų nuvilnijo gandas, kad nukentėjusiam muštynėse buvo prakirsta galva. Ši informacija nebuvo patvirtinta.
Šis incidentas tiek į Molėtus suvažiavusiems ralio gerbėjams, tiek organizatoriams tapo itin nemalonus, nes pastaraisiais metais žiemos ralyje vyrauja visiškai priešingos nuotaikos – vis mažėja neblaivių žiūrovų prie trasos ir tokių, kurie lenktynes suvokia kaip progą tiesiog pagerti gamtoje, užsikūrus laužą ir klausant pro šalį burzgiančių lenktyninių automobilių variklių.“

Kazela, Vytautas. Laisvės gurkšnis // Utenis. – 2019, saus. 30, p. 4
„Mūsų gyvenimo spalvose“ – keturi aktualijų aspektai: horoskopai ir žvaigždės prieš artėjančius rinkimus, Marius Ivaškevičius, Jonas Mekas ir Pasaulio lietuvių bendruomenės prašymas Venesuelos lietuvius perkelti į Lietuvą. Kadangi, anot autoriaus, politiką ir kūrybą globoja ta pati žvaigždė, tai ir pacituosiu jo mintis apie M. Ivaškevičių. „Kai rašytojas Marius Ivaškevičius gavo Nacionalinę premiją, mano krūtinę užliejo pasididžiavimas. Jis – mano kraštietis. Paskui prieš jį prasidėjo neregėto masto puolimas. Už knygą „Žali“, parašytą prieš 17 metų. Netiesa. Nėra ten jokio partizanų niekinimo. Taip, jie nėra idealizuojami, o parodyti kaip sudėtingos asmenybės. Ir pats laikotarpis – sudėtingas. Tada buvo visko. Mūsų, visų lietuvių, bėda, kad dažnai gyvename savo susikurtame iliuzijų pasaulyje. Žmones ir įvykius matome taip, kaip norime matyti. O priešais tampa tie, kurie mano kitaip. Paskaitykite Bibliją .ir pamatysite, kad net ten vaizduojami šventieji, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, nebuvo šventi. Žmogus visada yra tik žmogus. Ir jam būti žmogumi leido pats Sutvėrėjas. Pagal duotą programą gali dirbti tik mašina, bet ir ji sulūžta. Nereikalaukime iš žmogaus, kad jis būtų mašina. Sugebėkime atskirti skirtingus dalykus. Ir dar vienas prašymas: nedėkime lygybės ženklo tarp Vanagaitės ir Ivaškevičiaus. Tai – visai skirtingi dalykai. Yra kūrėjo laisvė. Aišku, neperžengiant tam tikrų ribų.“

Nenėnas, Andrius. Lietuviui iki pergalės pritrūko 10 sekundžių // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 30, p. 1-3
Fotoreportažas iš savaitgalį Utenos ir Molėtų rajonuose priūžusio tradicinio ralio „Winter Rally“. “Po trumpo prisistatymo Utenoje startas raliui šiemet buvo duotas Molėtuose. Čia po trijų naktinių greičio ruožų tarp lyderių įsiveržė ir 35,4 sek., varžovus aplenkė Vaidoto Žalos ir Andrio Malniekso ekipažas. Jam įkandin finišavo svečiai iš Čekijos – Jaroslavas Orsakas ir Antonimas Tlustakas, o tokia pat tvarka pirmieji trys dėl nugalėtojo titulo kovoję lenktynininkai išsirikiavo kovai antrąją varžybų dieną.“

„Utenio“ inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2019, saus. 30, p.7
Iš 9 pranešimų – 5 iš Molėtų rajono. Inturkės s. buvo užpulti ir sumušti metaliniais strypais bei lazdomis du vyrai, o iš mašinos pagrobti du mobiliojo ryšio telefonai. Molėtuose (Inturkės g) kilo gaisras gyvenamosios paskirties name, įtariamas padegimas. Levaniškiuose kilo gaisras medžio apdirbimo įmonėje „Ramastalis“. Giedraičių seniūnijoje, Ridvoniškių k. prie iškasto tvenkinio rastas nuskendusios moters kūnas (g. 1945 m.), o Masiūliškių k. buvo rastas gulinčio ant kelio vyro (g.1976 m) kūnas be išorinių smurto žymių.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Plėšimas // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 30, p. 4
Žinutėje aprašomas Molėtų rajone, netoli Inturkės įvykęs vyrų užpuolimas, jų sužalojimas, apiplėšimas ir patirti kūno sužalojimai.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Turto sunaikinimas ir sugadinimas // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 30, p. 4
Žinutėje aprašomi du gaisrai: Molėtuose ir Levaniškiuose.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Praėjusių metų pabaigoje – net triskart kviesta protezuoti dantų // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 30, p. 4
Informacija apie situaciją Panevėžio teritorinės ligonių kasos veiklos zonoje dėl kvietimų protezuoti dantis. „Džiaugiamės, kad ilgosios eilės mūsų veiklos zonos savivaldybėse pagaliau ėmė trumpėti. Pavyzdžiui, Panevėžio miesto savivaldybėje dantų protezavimo paslaugos laukimo trukmė per dvejus metus sutrumpėjo trim metais, Panevėžio rajono savivaldybėje – dviem metais, Utenos rajono savivaldybėje – pusantrų metų, Biržų, Pasvalio, Rokiškio, Kupiškio, Ignalinos, Molėtų rajono ir Visagino miesto savivaldybėse – maždaug metais. Laukiančiųjų dantų protezavimo paslaugos eilių trumpinimas išlieka ir 2019 metų prioritete“, – teigia Panevėžio TLK direktorius Jonas Narbutas. Iš viso per 2018m. šiam tikslui Panevėžio TLK biudžete skirta daugiau kaip 4 mln. Eur.“ Nuo 2018 m. lapkričio mėn. iki 2019 m. sausio pradžios molėtiškiams išsiųsta 303 kvietimai laukiantiems eilėje dėl protezavimo.

„Utenos dienos“ inf. Dienos ir naktys Utenos krašte // Utenos diena. – 2019, saus. 30, p. 13
Žinutėje „Pavertė pirkėju“ pranešama, jog vieno sugintiškio vardu Kauno mieste „galimai suklastota automobilio OPEL VECTRA pirkimo-pardavimo sutartis“.

„Valstiečių laikraščio“ inf. Nemokami muziejai – karą per mėnesį // Valstiečių laikraštis. – 2019, saus. 30, p.14
Informacija apie tai, kad Lietuvos kultūros ministerijai pavaldžiuose muziejuose paskutinį mėnesio sekmadienį galima lankytis nemokamai visiems Tarp 16 muziejų yra ir Lietuvos etnokosmologijos muziejus.

„Stiliaus“ inf. Premjera pulsavo romantika // Stilius. – 2019, Nr. 4, p. 50
Žinutėje ir nuotraukose – informacija apie kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ vykusią naujausios Donato Ulvydo romantinės komedijos „Ir visi jų vyrai“ premjerą. Įvertinti šio kūrinio buvo sugužėję daug svečių, tarp jų ir aktorius Audrius Bružas su mylimąja – modeliu Aiste Andrijauskaite.

Indrašius, Vytautas. Reginos Abukauskienės „Praeities versmelės“ // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 26, p. 14
Straipsnis apie autorę ir jos knygelę. „Vos sausiui pervirtus į antrąją pusę, išleista Užpalių seniūnijoje, Kaniūkų kaime, gyvenančios pedagogės ir kraštotyrininkės Reginos Tamošiūnaitės-Abukauskienės nauja knyga „Praeities versmelės“. Tačiau šį kartą pasirodė ne eilėraščių, kuriuos Regina puikiai rašo, o sakmių, pasakų ir pasakojimų knyga.“ Straipsnyje minima, jog Regina mokytojavo Molėtuose.

„Laisvalaikio“ inf. „Ir visi jų vyrai“ // Laisvalaikis. – 2019, saus. 26, p. 13
Reklaminė informacija apie lietuvišką režisieriaus Donato Ulvydo komediją, kuri Lietuvos kino teatruose rodoma nuo šių metų sausio 22 d. Vaidina: Inga Jankauskaitė, Kristina Kazlauskaitė, Audrius Bružas ir kiti.

„Lietuvos ryto“ inf. Pagerbė pirmąjį nacionalinį mecenatą // Lietuvos rytas.- 2019, saus. 26, p. 11
Informacija apie tai, jog Valdovų rūmuose bendrovės „Teltonika“ savininkui ir mūsų kraštiečiui Arvydui Paukščiui buvo įteiktas pirmasis nacionalinio mecenato ženklas – auksinė segė, sukurta juvelyro Tado Deksnio. Toks įvertinimas skiriamas tik tiems asmenims, kurie mecenavimo projektams išleidžia ne mažiau kaip milijoną eurų.

Ridikas, Vytautas. Pasaga ant nosies, arba cirkas atvažiavo // Utenos diena. – 2019, saus. 26, p. 3-5
Apžvalginis straipsnis apie Lietuvos kultūros tarybai teiktus kultūros ir meno sričių projektus, ir mintijimai, kodėl Utenos kultūros centras, pateikęs net penkis projektus, gavo lygiai nulį. Straipsnyje minimi ir Molėtų projektai. „Buvo įvertinti trys Molėtų kultūros centro parašyti projektai, kuriems skirta 19 880 Eur. Molėtų krašto muziejui – 2 530 Eur, Molėtų rajono tautodailininkų draugijai – 2 720 Eur, Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektui „Knygų koncertai Molėtų bibliotekoje“ – 1 570 Eur. Molėtai iš viso gavo 26 700 Eur.“

Šepetytė, Danutė. Mūsų žydas sako, kad gana keršyt // Respublika. – 2019, saus. 26, p. 3
Interviu su režisieriumi Raimundu Banioniu apie jo vaidybinį filmą pagal rašytojo F. Rozinerio apsakymą sukurtą kino dramą „Purpurinis rūkas“. Į žurnalistės klausimą apie rašytojo Mariaus Ivaškevičiaus scenarijų „Purpuriniai dūmai“ išleistą atskira knygute, režisierius atsakė: „Tai visai kita istorija. Ir kitas žanras. Ten greičiau trileris, o pas mus – drama. Gal prieš 20metų šitą medžiagą atrado mano tėvas, ją jam buvo pasiūliusi viena pažįstama rusų režisierė, pastačiusi pagal ją monospektaklį Ermitažo teatre. Prieš kiek metų mes teikėme paraišką filmui, tačiau tiek mūsų, tiek M. Ivaškevičiaus paraiškos buvo atmestos ir tik priartėjus valstybės atkūrimo šimtmečiui ekspertų komisija nusprendė, kad tokio filmo reikia. Scenarijų kūrėme su rašytoja Renata Šerelyte.“

„Utenio“ inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2019, saus. 26, p.11
Iš 6 pranešimų – 1 iš Molėtų rajono apie tai, jog Mindūnų kaime, kambaryje rastas moters, gimusios 1968 metais, kūnas be išorinių smurto žymių.

„Utenio“ inf. Utenos kultūroje – aukso amžius // Utenis. – 2019, saus. 26, p. 4
Pokalbis su Utenos kultūros centro direktoriumi Eriku Druskinu, anot publikacijos, paneigusiu visus mitus apie kultūrinę provinciją, nes į renginius Utenoje žmonės plūstą ir iš aplinkinių rajonų. „2018 metų pabaigoje renginių skaičių, palyginti su 2017 metais, padidinome du kartus. Tai – beprotiški skaičiai. Žiūrovų skaičius auga ne dienom, o valandom, nes ėmėme daryti tai, ko anksčiau Centras nedarydavo. Pasirodo, žiūrovams reikėjo kultūrinių siurprizų – spektaklių, koncertų, naujametinio renginio ir lauke , ir Centro viduje, ir renginių mikrorajonuose.
Lauko renginiuose dalyvauja nepalyginamai daugiau žmonių nei anksčiau. Kalėdinės eglutės įžiebimo šventėje per visą dieną apsilankė apie 8-10 tūkstančių žmonių. Šventėje sutikau ne vieną anyksštėną, rokiškėną, buvo atvažiavusiųjų iš Ignalinos, Molėtų.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Anykštėnų projektai susižėrė beveik pusę Utenos apskričiai skirtų kultūros lėšų // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 26, p. 6
Informacija apie paskirstytas lėšas kultūrininkams, kur iš pateiktų 53 projektų Anykščiuose gruodžio mėnesį posėdžiavusi Utenos apskrities regioninė kultūros taryba į finansuojamų projektų sąrašą įtraukė 32 projektus ir rekomendavo skirti 214 750 Eur. Anykščių rajono savivaldybės projektų vykdytojams skirta 106 350 Eur, Ignalinos – 12 060 Eur, Molėtų – 26 700 Eur, Utenos – 18 540 Eur, Visagino – 9 940 Eur, Zarasų – 41 160 Eur.

„Utenos dienos“ inf. Turistams siūloma keliauti žydų takais // Utenos diena. – 2019, saus. 26, p. 2
Informacija apie tai, kuo buvo viliojami lankytojai Vilniuje vykusioje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“. „Tarp daugybės dalyvių savo ekspoziciją pristato ir VšĮ Utenos turizmo informacijos centras, kuris kartu su Zarasais, Anykščiais, Ignalina ir Molėtais lankytojus vilioja unikaliu „Ežerų krašto“ stendu.“ Utena nustebino ir išleistu katalogu „Utenos gidas“, Utenos rajono turistiniu žemėlapiu bei žemėlapiu apie Utenos žydų paveldą.

Dumbliauskas, Vytautas. Dėlionės kaip spėlionės // Lietuvos žinios. – 2019, saus. 25, p. 2
Dienos temos komentare – artėjantys prezidento rinkimai ir kandidatai į juos bei „dėlionės – spėlionės“ kam ir kaip gali pasisekti. „Prieš penkerius metus už N. Puteikį balsavo beveik 125 tūkst. gyventojų. Tarkime, šiemet jį palaikys tiek pat rinkėjų. Aušra Maldeikienė ir Valentinas Mazuronis kartu gali surinkti 100 tūkst. balsų. Jei dalyvaus V. Andriukaitis, jis tikrai gaus kelias dešimtis tūkstančių balsų, o kartu su Arvydu Juozaičiu – gal ir 100 tūkstančių.“

Joteikaitė, Evelina. Aktorius Vladas Bagdonas – savo vaidmenų dirigentas // Lietuvos žinios. – 2019, saus. 25, p. 1-18-19
Straipsnis apie Nacionalinės premijos laureato aktoriaus Vlado Bagdono 70-etį, vykusį Lietuvos rusų dramos teatre, kur dėmesys buvo skiriamas teatrui, kinui ir muzikai – trims aktoriaus kūrybos mūzoms. Autorinė V. Bagdono daina „Žvilgsnis pro langą“ sulaukė ypatingo aktoriaus Rolando Kazlo dėmesio. „Pakilęs į sceną sveikinti kolegos, traukė jį per dantį. „Viena naujausių dainų?Ką reiškia žodžiai: „Žiūri sau pro langą, plutelę kramtai“? Manau, kad dažnas septyniasdešimtmetis plutelę nupjausto. Daugiau sumanumo ar liūdesio tose eilutėse? Subtili užuomina „Sodrai“?“ – nenurimo R. Kazlas. Galop prisiminęs neseniai pasirodžiusią publikaciją, kurioje V. Bagdonas prisipažino jaučiąs priklausomybę nuo moterų ir šokolado, tvirtino, kad šis pamiršęs dar vieną , nuo kurios neišgelbės joks priklausomybių centras, – priklausomybė nuo kūrybos!“

Žurnalo „Žmonės“ inf. Žmonės 2019 // Žmonės. – 2019, Nr. 4, p. 18-23, 44-47
Fotoreportažas apie sausio 18-ąją Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vykusią iškilmingą apdovanojimų ceremoniją „Žmonės 2019“. „Svečiai ir žiūrovai galėjo ne tik pasinerti į pramogų ir muzikos pasaulio linksmybes, bet ir pagerbti kultūros, verslo bei mokslo pasiekimus.“ O ceremonijos liudininkais tapo aštuoni šimtai kviestinių svečių, susirinkusių gražiausiame Lietuvos teatre bei daugybė žmonių, stebėjusių transliaciją per LNK. Apdovanojimų šventėję dalyvavo ir pakliuvo į šventinį žurnalo numerį ir mūsų kraštietis – aktorius, režisierius, poetas Mindaugas Valiukas su žmona aktore Valda Bičkute, turintis molėtiškų šaknų dainininkas Alanas Chošnau su žmona Valda. O kraštietis aktorius Rimvydas Kazlas pelnė „Metų scenos žmogaus“ titulą. „Tiesiai iš spektaklio į renginį atvykęs Rolandas prisipažino širdyje numanęs, jog laimės: po spektaklio prie teatro durų jo laukė organizatorių atsiųstas „Maybach“ automobilis ir atgabeno į ceremoniją. „Paprastas nominantas tokios garbės turbūt nebūtų sulaukęs“, – pokštavo aktorius.“

Genienė, Virginija. Mūsų laikų Barbora Radvilaitė dirba bibliotekoje // Valstiečių laikraštis. – 2019, saus. 23, p.13-14
Laikraščio priede „Moters pasaulis“ pasakojama apie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Komplektavimo skyriaus darbuotojos Giedrės Strikulienės pomėgį Renesanso šokiams. Ji, anot straipsnio autorės – viena pirmųjų Lietuvoje senųjų šokių atlikėja ir mokytoja, Vilniaus miesto senosios muzikos ir šokio vaikų teatro „Puelli Vilnenses“ įkūrėja ir vadovė, viena organizatorių Vienos pokylio, o šokio teatre įkūnijo istorinę asmenybę – karalienę Barborą Radvilaitę. „Savo amžininkes ji lenkė išprusimu, tolerancija, moderniu požiūriu į gyvenimą. Jos dvaras garsėjo išskirtine elegancija, jame puoselėti menai. Nė viename Lietuvos didikų dvare nebuvo tiek daug mokamų muzikantų, kapelmeisterių. Tačiau tiesiogiai prisiliesti, pajusti, „pačiupinėti“ .to meto gyvenimą ir sužinoti, kaip ten iš tiesų buvo – neįmanoma. Belieka vadovautis istoriniais šaltiniais, ikonografija, tapytais paveikslais ir portretais. Be abejo, ir šiek tiek.. legendomis, knygomis, perskaitytomis apie šį laikotarpį, Barborą ir Žygimantą Augustą, jos aplinką“. – sakė Giedrė Strikulienė apie savo vaidmenį šokio teatre – Barborą Radvilaitę.

Kazela, Vytautas. Gyvenimas su pliuso ženklu // Utenis. – 2019, saus. 23, p. 4
Rubrikoje „Gyvenimo spalvos“ šįsyk V. Kazela pasirinko apžvelgti ir sugretinti dvi netektis: ilgamečio Gdansko mero, nužudyto per labdaros renginį ir verslininko Sauliaus Karoso mirtį. „Kokias mintis sukėlė šios dvi, atrodo, tarpusavyje nesusijusių žmonių mirtys? Taip – abu jie buvo turtingi žmonės. Abu juos jungė noras padėti, pagelbėti kitiems. Gdansko meras stengėsi padėti sergantiems vaikams, lietuvių milijonierius – jauniesiems menininkams.“

Ridikas, Vytautas. Apie surašytas praeities versmeles… // Utenos diena. – 2019, saus. 23, p. 2
Reportažas iš Utenos kraštotyros muziejaus, kur vyko sakmių, pasakų ir pasakojimų knygos „Praeities versmelės“ pristatymas bei jos autorės – Reginos Abukauskienės 65-erių metų sukakties paminėjimas. Ji yra „Verdenės“ klubo narė, buvusi mokytoja, mokytojavusi ir Molėtuose, kraštotyrininkė ir literatė. „Pradžios žodyje ji prisipažino, kad 2017-uoisus šalyje paskelbus Piliakalnių metais, susidomėjo savo gimtųjų vietų praeitimi, prisiminė vaikystėje girdėtas pasakas, įvairius keistus nutikimus bei paklausinėjo tėvo, mamos, kitų giminaičių, kaimynų ir viską surašė į knygą.“

Sakaitė, Kristina. Gydytojas Rimavičius – apie gero gyvenimo ligas ir kaip per naktį išmokti lietuviškai // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 23, p. 1-5
Priede „Šeimai ir namams“ pristatomas Gydytojas Rimavičius, įkūręs pirmąją privačią ambulatoriją Molėtų rajone, Giedraičiuose, o neseniai pelnęs ir Padėkos angelą – Molėtų r. savivaldybės apdovanojimą už dėmesingumą pacientams ir atsakingą darbą sergint šio krašto žmonių sveikatą. „Dabar prie ambulatorijos prisirašę 1200 gyventojų, dauguma – iš Giedraičių miestelio, taip pat aplinkinių kaimų, Bekupės, Dubingių, yra pavienių pacientų iš Vilniaus, Molėtų, viena pacientė gyvena Anglijoje. Čia besigydantys gauna tokią pačią pagalbą kaip ir bet kurioje poliklinikoje, Atliekame visus tyrimus, kurie daromi, net maisto toleravimo testą. Antradieniais ir ketvirtadieniais, kaip mes juokaujame, kraujasiurbių diena.“-aiškino gydytojas, kuo privati ambulatorija skiriasi nuo neprivačios.

„Utenio“ inf. Sąrašo pristatymas, arba kodėl reikia balsuoti už mus // Utenis. – 2019, saus. 23, p. 3
Reklaminė informacija, pristatanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Utenos skyriaus kandidatus į Utenos rajono savivaldybės tarybą. Tarp jų Nr 2 – Vytautas Kazela, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, leidėjas.

„Utenio“ inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2019, saus. 23, p. 8
Iš 7 pranešimų – 1 iš Molėtų rajono apie smurtaujantį vyrą Inturkės sen., Milašiškių kaime.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Nusikaltimai, nelaimės // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 23, p. 4
Žinutėje „Vyrai panoro nemokamos kavos“ pranešama apie Molėtų miesto parduotuvėje „Rūta“ pagrobtus du pakelius kavos, o kitoje žinutėje „Ieško dingusios šeimos“ – ieškoma dingusių be žinios tėvų ir trijų vaikų, kurių paskutinė žinoma faktinė gyvenamoji vieta buvo Molėtų r., Joniškio sen. Paprūdės k.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Turizmas // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 23, p. 1
Žinutė praneša, jog sausio 25-27 dienomis „Litexpo“ parodų centre Vilniuje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje ADVENTUR dalyvaus ir Utenos, Anykščių, Zarasų , Molėtų, Ignalinos turizmo informacijos centrai bendrame „Ežerų krašto“ stende.

„Utenos dienos“ inf. Tradicinis bėgimas // Utenos diena. – 2019, saus. 23, p. 1
Žinutė apie tradicinį bėgimą „Aplink Želvos ežerą“, minimi uteniškiai nugalėtojai. Nikolas Klimavičius (II vieta), Lukas Rimša (III vieta) .

Žygelis, Dalius. Bubnys, Arūnas. Partizanai broliai Kemekliai // Karys. – 2019, Nr. 1, p, 46-53
Straipsnyje pasakojama apie Kemeklių šeimą, kilusią iš Rokiškio apskrities, Jūžintų valsčiaus, Šarkių kaimo, kur keturi broliai, palikę savo namus ir darbus, išėjo kovoti dėl ateities. Minimi Molėtų miškai, kuriuose turėjo vykti Vytauto apygardos vado Broniaus Kalyčio- Siaubo medžioklė. „Ištisą mėnesį jie klaidžiojo po Molėtų miškus, per ryšininkus siuntinėjo laiškus. Galiausiai gruodžio 20 d. A. Radzevičius, dabar jau MGB agentas smogikas „Alfa“ gavo Siaubo raštelį, kad galima susitikti Aveliškio kaime pas Joną Braukštų.“

Bartasevičius, Valdas. Žodžio laisvė kenkia tautai? // Lietuvos rytas. – 2019, saus. 22, p. 2
„Nuomonių“ puslapyje savo mintimis dalinasi žinomas žurnalistas apie tai, kas ir kodėl puola rašytoją Marių Ivaškevičių. „Kolegos rašytojai ilgokai tylėjo, nes, matyt, dabarties Lietuvoje vėl reikia drąsos ginti kūrėją, kuris maišomas su žemėmis už tai, kad rašo ne taip, kaip kai kurios visuomeninės organizacijos norėtų. Ypač jei jos skelbiasi patriotizmo tvirtovėmis.
Sunku prisiminti kitą atvejį per tris nepriklausomybės dešimtmečius, kad menininkas būtų buvęs taip aršiai puolamas kaip M. Ivaškevičius. Neva už tai, kad paniekino šventą partizanų kovą ir jų atminimą dar 2002 metais išspausdintame romane „Žali“.“

Ganžaitė, Gabrielė. Filmas ne norintiems būti gyviems, o norintiems gyventi // Pašvaistė. – 2019, Nr. 1, p. 23-24
Žurnalo puslapiuose apie kiną įspūdį pasakoja jauna žiūrovė, apsilankiusi kino teatre ir pažiūrėjusi lietuvišką filmą „Širdys“. „Šis filmas – jautrioms, mylinčioms laiminga ir nelaiminga meile širdims, apie sveikas ir sergančias, įskaudintas ir išbandymų užgrūdintas širdis. Širdys, be daugybės perteiktų pamokų, tokių kaip: meilės už jokis pinigus nenupirksime ir širdžiai neįsakysime, įžiebė vilties dėl lietuviško kino mano kiek skeptiškoje širdyje ir labai maloniai nustebino.“
Apie aktorių Rolandą Kazlą, įkūnijusį sanatorijos auklėtoją Andrių, žiūrovė rašo, jog „šio herojaus lūpomis beriama išmintis kliudo giliai ir įtikinamai Jei atvirai, seniai buvau taip įtikinta lietuviško vaidybinio filmo. Kiekvienas herojaus sakinys – tiesiai į dešimtuką, apie mus visus ir mus vienijančius bendražmogiškuosius dalykus – sąžiningumą, atvirumą, drąsą būti savimi.“

Klusas, Mindaugas. Saulius Vaitiekūnas: iš laimės akmenėlių surinktas menininkas // Lietuvos žinios. – 2019, saus. 22, p. 16
Straipsnis pristato Vilniaus dailės akademijos parodų salėse atidarytą menininko Sauliaus Vaitiekūno autorinę parodą „XXI amžiaus muziejus“, kur pristatomos „chrestomatinės instaliacijos, šiuolaikinio meno klasika tapę objektai. Subtiliai ir intelektualiai, ironiškai ir kritiškai menininkas komentuoja politinius, socialinius, kultūrinius įvykius, ekologinės katastrofos ir emigracijos pamėkles.“ Anot parodos kuratoriaus Vido Poškaus – „autorius pagrįstai laikomas vienu pirmųjų konceptualistų Lietuvos meno scenoje. Be to, tai „nesisteminis“ menininkas. Jo nevaržo jokie stereotipai, akademijose įkaltos tiesos“.

Kubiliūtė, Saulė. Kas sutrukdė moderniems ketinimams? // Pašvaistė. – 2019, Nr.1, p. 25-28
Recenzija apie režisieriaus Justino Krisiūno filmą „Širdys“. „Galbūt Rolandui Kazlui būčiau skyrusi kitą vaidmenį. Tokie aktoriai dažniausiai yra vaidmenys patys savaime ir žiūrovų itin sunku nustebinti. Neabejotinai toks veidas – didelis pranašumas reklamuojant filmą, o plakate dažniausiai puikuojasi herojus-gerietis. Tačiau kiek įdomiau būtų buvę žiūrėti, jei Rolandas Kazlas būtų vaidinęs ne save – dvasingą, bet ir itin laiku ir vietoje pašmaikštauti mokantį Andrių, o būtų atsidūręs, kad ir to paties Vyto vaidmenyje.“

Daškevičiūtė, Dalia. Neužimta niša // Laisvalaikis. – 2019, saus. 19, p. 2
Informacija, reklamuojanti trijų dainininkių – Vaidos Genytės, Neringos Nekrašiūtės, Renatos Norvilės projektą. Susibūrusios į grupę „La Forza“, jos dainuoja populiariąją klasiką, o praėjusią savaitę pristatė naujausią savo dainą „Leisk tave paguosti“ ir jos vaizdo klipą, o sausio 26 d. žinomos atlikėjos su šia daina dalyvaus ir „Eurovizijos“ konkurse. „Dvejus metus trise – Renata, Deivis ir aš – džiuginome savo klausytojus kalėdiniuose koncertuose. Tuo metu, kai Deivis vienas dainuodavo ant scenos, o mes su Renata užkulisiuose laukėme savo pasirodymų, ji vis prasitardavo: „Žinai, mums būtinai reikia dainuoti kartu“. Vienais metais palinksėjome, kad taip – reikia, antrais palinksėjome, o tuomet Renata ėmė ir man paskambino, pasakė, kad turi dainą, kurią jai sukūrė Deivis, ir ją nori įrašyti. Taip viskas ir prasidėjo“, – apie grupės susikūrimą pasakojo V. Genytė.“

Genienė, Virginija. Žoliaregės kūryboje dera baltiški ir krikščioniški simboliai // Valstiečių laikraštis. – 2019, saus. 19, p. 17-18
Straipsnis pasakoja apie menininkės Viktorijos Bitinaitės- Stankevičienės gyvenimą ir kūrybą.
„Tikiu Dievą, jaučiu ryšį su aukštesniąja jėga, o sielos palaimą galiu pajausti ne tik bažnyčioje, bet ir pievoje rinkdama žoles, miške, o ypač – savo sodyboje Molėtų rajone, netoli Luokesos, Raupiškio kaime. Šalia du ežeriukai – Ilgio ir Ežerės, – pasakoja menininkė. – Tai buvo labai apleistas vienkiemis, aplink kerojo tikros džiunglės, bet kasmet po truputį tvarkomės ir įsimylime tą vietą. Išmokau daug naujų darbų: dėlioti lauko akmenukų mozaikas, mūryti, betonuoti, glaistyti.“

Minutkienė, Birutė. Išmokę laisvę ginti gimtąja kalba // Utenis. – 2019, saus. 19, p. 10-11
Pasakojimas apie Užpalių kultūros centre puoselėjamą tradiciją pirmajame metų renginyje išsakyti mintis apie gimtąją šalį bei artimiau susipažinti su savo krašto kūrėju. „Niekam nedalijami išankstiniai tekstai – galima pasakoti asmeninę patirtį, skaityti savo kūrybą ar remtis kitų užrašytomis įžvalgomis, literatūriniu žodžiu.“ Renginyje dalyvavo ir Regina Abukauskienė. Pasidžiaugta jos penktąja knyga „Praeities versmelės“

Peršonytė, Rūta. Kovotojai už laisvę mulkino kagėbistus // TV antena. – 2019, Nr. 3, p. 6-7
Pokalbis su istorinio TV serialo „Laisvės kaina. Disidentai“ režisieriumi Alvydu Šlepiku. Į klausimą – ar nekilo noras seriale įsiamžinti kaip aktoriui, jis atsakė: „Šiaip aš jau beveik nebe aktorius. Esu rašytojas, kartais režisierius, bet sukūriau vaidmenėlį.
Šiame seriale buvo daug svarbių, bet trumpų scenų. Ne visada norisi prašyti aktoriaus, kad jis ateitų nusifilmuoti mažame epizode. Aš įkūnijau KGB viršininką ir turėjau tiksliai išpyškinti netrumpą tekstą.“

„Respublikos“ inf. Savaitės citatos // Respublika. – 2019, saus. 19, p.20
Paskutinio puslapio citatose yra ir kategoriška Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarės Zitos Šličytės mintis, kad iš partizanų išsityčiojusiam rašytojui Mariui Ivaškevičiui Nacionalinė premija paskirta nepelnytai. „Galima rašyti romaniūkščius apie meilę, bet jei rašoma apie istorinį faktą, žinomus žmones, tai reikia prisiimti ir atsakomybę.“

„Respublikos“ inf. Signatarai prieš Nacionalinės kultūros ir meno premijos diskreditavimą // Respublika. – 2019, saus. 19, p. 4
Viliaus Baldišio, Vidmanto Povilionio, Eimanto Grakausko, dr. Zitos Šličytės, Vlado Terlecko, Rimvydo R. Survilos, Eugenijaus Petrovo – Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarų pareiškimas dėl Mariui Ivaškevičiui nepelnytai paskirtos Nacionalinės kultūros ir meno premijos. „Nacionalinės kultūros ir meno premijų komisijos (toliau – Komisijos) beprecedentinis sprendimas, skirti premiją M. Ivaškevičiui, įžeidė Laisvės kovotojus, jų rėmėjus, pilietiškus Lietuvos žmones, pagrįstai sukėlė jų protestus ir suskaldė visuomenę. Šis sprendimas apnuogino situaciją, kai Lietuvos politinė valdžia neturi politikos gairių ir principų: viena ranka LLKS ir partizanams duodama Laisvės premija, o kita ranka – Nacionalinė premija (ir daug didesnė pinigų suma) antipartizaninio ir postmodernistinio opuso kūrėjui M. Ivaškevičiui, Didesnį absurdą sunku sugalvoti!“

Sakaitė, Kristina. Ugnegiasiai gelbėtojai iš ekečių traukia ir skubančius, ir savižudžius // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 19, p. 1-2
Apžvelgiami įvykiai, į kuriuos buvo kviečiami ugniagesių gelbėtojų narų komandos bei primenama atsargumo priemonės. Minimi atvejai Molėtų rajone, kai ugniagesiai narai skubėjo į Golbos kaimą ieškoti Gulbio ežere nuskendusio vyro bei praėjusių metų pavasarį Luokesos seniūnijoje rastą skenduolį. „Jeigu ledo storis siekia 7 cm, per jį gali eiti vienas žmogus. Didesnė grupė žmonių gali saugiai eiti per ledą, kai jo storis siekia bent jau 12 cm. Ledas tvirtas, kai jo atspalvis mėlynas arba žalias, o lipti ant matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledo – pavojinga.“

Šepetytė, Danutė. Artėjame tikros komedijos link // Respublika. – 2019, saus. 19, p. 6
Interviu su režisieriumi Rimu Tuminu apie jo trumpalaikį pabuvimą Lietuvoje ir tolimesnius didžiulius darbus Maskvoje su jo vadovaujamu Jevgenijaus Vachtangovo dramos teatru bei nuomonė įvairiais klausimais. „Taip, mes mažiukai, bet mažiukai gali būti dideli savo orumu, savo drąsa, savo nuomone, o mes nuomonės neturim, užsienio direktyvas vykdom. Mes pamynėm savo krikščionybę, mes aiškiau nei aišku tapome priklausomi. Mes nebeturim stuburo. Daugiau nieko nepasakysiu: tai mažiukų žmonių, bailių ir netalentingų, baimė. Tai prisitaikėliai prie gyvenimo situacijos, Europos, bevaliai žmonės. Man gaila parlamentarų, Vyriausybės, visų tų, kurie kapstosi savo virtuvėje be savo nuomonės…“

Trainys, Vygandas. Pradingo šeima // Lietuvos rytas. – 2019, .saus. 19, p. 5
Išplėstinė informacija apie Molėtų rajone mįslingai dingusią šeimą su trimis mažamečiais (devynerių, septynerių, vienerių metų) vaikais. Manoma, kad tėvai slepia savo atžalas nuo vaiko teisių sergėtojų. „Greičiausiai tėvai mėto pėdsakus. Jie neleidžia vaikų į mokyklą – pavyzdžiui, berniukas turėtų lankyti trečiąją klasę, bet jis nėra baigęs net pirmosios“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Joniškio seniūnas Rimantas Verbaitis.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Renginiai apskrityje // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 19, p. 10
Reklama, informuojanti apie didesnius apskrities renginius. Molėtuose: sausio 19 d. tradicinį, jau 29-ąjį bėgimą „Aplink Želvos ežerą“ Suginčiuose, o sausio 25 d. 18.30 val. WINTER RALLY “Iššūkis Molėtuose“.

„Valstiečių laikraščio“ inf. S. Skvernelis apsisprendė // Valstiečių laikraštis. – 2019, saus. 19, p. 5
Informacija apie tai, kad besilankydamas Rusnėje premjeras Saulius Skvernelis paskelbė apie savo dalyvavimą Lietuvos prezidento rinkimuose. Informacijoje minimas ir Valentinas Mazuronis.

Kochanskytė, Virginija.Tėvynei atidavęs savo turtus, darbus ir gyvenimą // Muzikos barai. – 2018, Nr. 12 (2019, saus. 18), p. 36-37
Rubrikoje „Konkursai“ informuojama ir apžvelgiama III tarptautinis kamerinės muzikos festivalis- konkursas „Mykolo Kleopo Oginskio kūrybos perlai“, vykęs spalio 26-28 dienomis Rietave.
„Po konkurso mokytojai ir mokiniai dėkojo organizatoriams ne tik už pakilias muzikavimo akimirkas, bet ir už puikiai praleistas dienas Rietave. Visi prisimins įdomų muziejaus direktoriaus V. Rutkausko pasakojimą apie kilnią kunigaikščių Oginskių dinastiją ir jų darbus tėvynei Lietuvai, pasivaikščiojimus po parką, šaunias bendrystės akimirkas.“

Rakauskaitė, Diana.Žiema – bokštų lankymo metas // Žaliasis pasaulis. – 2019, saus. 17, p.6
Reklaminis-pažintinis straipsnis, parašytas Valstybės saugomų teritorijų tarnybos viešųjų ryšių specialistės, kuri viliojančiai kviečia apsilankyti saugomose teritorijoje ir pasigrožėti iš viršaus į apsnigtą kraštovaizdį bei dalyvauti kelionių žaidime, apsilankant prie visų dešimties bokštų Dzūkijos, Aukštaitijos ir Žemaitijos kryptimis. Labanoro regioninis parkas – Labanoro (Mindūnų) apžvalgos bokštas pažymėtas Nr. 8

Tracevičiūtė, Roberta. Ramelienė, Raimonda.Prezidentės lenktynėse – trys favoritai
Nors oficiali rinkimų kampanija dar neprasidėjo, bet, anot straipsnio autorių, pretendentai į prezidento postą jau aktyviai konkuruoja, o tą konkurenciją joms padėjo apžvelgti Vytauto Didžiojo universiteto prof. Algis Krupavičius, dėstytoja Rima Urbonaitė, viešųjų ryšių ekspertas Linas Kontrimas. „Prie nepriklausomų kandidatų ekspertas priskyrė. A. Juozaitį ir N. Puteikį. Į šią grupę galima įtraukti ir A. Maldeikienę. Tiesa, pastaruoju metu ji kiek nutilusi ir „atvėsusi“. P. Auštrevičius ir V. Mazuronis, L. Kontrimo vertinimu, kol kas niekaip nėra atsiskleidę. „Nerimauti verčia tai, jog formuojasi labai keista diskusija tarp dviejų dešinės kandidatų – G. Nausėdos ir I. Šimonytės. Net kyla tam tikras įtarimas, kad jų kampanija kažkur giliai yra koordinuojama vos ne iš vieno centro. Neturiu sąmokslo teorijų, tiesiog keliu klausimą“, – dėstė L. Kontrimas.“

Kazela, Vytautas. Tautos vertybių samprata // Utenis. – 2019, saus. 16, p. 3
Tradicinėje rubrikoje „Mūsų gyvenimo spalvos“ autorius ieško tautos vertybių sampratos pagal asmeninį potyrį, Seimo ir Konstitucinio Teismo darbą. „Vieni vienaip, kiti kitaip paminėję Sausio 13-ąją vėl pasineriame į kasdienybės rutiną. Kuo labiau tolsta ši data, tuo daugiau netikrų liudytojų. :Aš ten buvau, apgyniau, iškovojau“, – skamba iš jų lūpų. Nenumaldomai artėja Prezidento rinkimai, ir man būtų labai gera, kad bent vienas iš kandidatų būtų išėjęs ir pasakęs: „1991 metų Sausio 13-ąją prie Aukščiausiosios Tarybos ir televizijos bokšto buvo visa tauta.“ Ir tai būtų mus visus jungianti, sušildanti tiesa. „

„Utenio“ inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2019, saus 16, p. 7
Iš 15 pranešimų– 5 iš Molėtų: Janonio g. iš namų išėjo vyras ir negrįžo; Šilo g. įsibrauta į namus, kas pavogta – nenustatyta; Vilniaus g. sulaikytas 2,21 prom. girtumo vairuotojas. Dubingiuose sulaikytas girtas (1,65 prom.) vairuotojas, Suginčiuose „motina (g. 1966 m.) žarstekliu vieną kartą trenkė į galvos sritį savo dukrai (g. 1987 m.), taip sukeldama jai fizinį skausmą.“
Tame pačiame puslapyje prašoma gyventojų pagalbos dėl paveikslo vagystės iš sodybos Molėtų rajone.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Kelių eismo taisyklių pažeidimai // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 16, p. 2
Pateikiami 4 pažeidimai, vienas jų iš Dubingių miestelio apie sulaikytą neblaivų vairuotoją.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Molėtų gatvėmis skries „Winter Rally“ ekipažai // Utenos apskrities žinios. -2019, saus. 16, p. 4
Informacija apie pirmą kartą vyksiantį „Winter Rally“ miesto gatvėmis. „ „Iššūkis Molėtuose“ – taip pavadintas renginys, žiūrovus ir dalyvius sukviesiantis sausio 25 dieną 18. 30 val. prie starto linijos, šalia savivaldybės aikštės. Žiūrovai turės galimybę ne tik pamatyti, kaip startuoja ir finišuoja ralio dalyviai, bet ir susipažinti su pilotais, jų istorijomis, pasiklausyti grupės „Drovuoliai“ dainų, užkąsti ir pasišildyti karšta kava ar arbata.“

„Utenos dienos“ inf. Apskrities naujienos // Utenos diena. – 2019, saus. 16, p. 7
Informacija „Molėtuose“ skelbia apie tai, kad sausio 8 d. rajono savivaldybės salėje „ prisistatė naujas Molėtų rajono policijos komisariato viršininkas Vitalis Kutkauskas, anksčiau vadovavęs Zarasų rajono policijos komisariatui.“ Greta minima ir kita informacija apie tai, jog rajono meras Stasys Žvinys perdavė Vaidai Keršienei 1660 eurų, surinktų savivaldybės mero padėkos vakare, ir 640 eurų, kuriuos šeimai paaukojo Daiva Gerojimaitė ir Iveta Svilainytė.

„Utenos dienos“ inf. Maloniai kviečiame dalyvauti // Utenos diena. – 2019, saus. 16, p. 15
Kvietimas į Reginos Abukauskienės knygos „Praeities versmelės“ pristatymą Utenos kraštotyros muziejuje sausio 19 d. 12 val. „Tai sakmės, pasakojimai, pasakos iš Daugailių, Užpalių apylinkių.“

„Utenos dienos“ inf. Policija prašo pagalbos // Utenos diena. – 2019, saus. 16, p. 2
Žinutė informuoja, jog Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriuje atliekamas tyrimas dėl paveikslo vagystės iš sodybos Molėtų rajone. „Paveikslas susideda iš dviejų dalių, sudarančių bendrą vaizdą – lauką su gėlėmis.“ Turinčių informacijos prašoma pranešti vyresniajam tyrėjui Algirdui Vilkauskui telefonu arba el. paštu. algirdas.vilkauskas@policija.lt

Žurnalo „Žmonės” inf. 100 000 žingsnių su kunigu // Žmonės. – 2019, Nr. 3, p. 110
Interviu- knygos „Kelyje. 100 000 žingsnių su kunigu Algirdu Toliatu” pristatymas, pasakojantis apie įspūdingą Saksonijos piligriminį kelią, kuriuo keliavo trys skirtingos asmenybės: rašytoja Lina Ever, fotografas Algimantas Aleksandravičius ir kunigas Algirdas Toliatas.
“Kelionėje supratau, kam žmogui reikalinga bažnyčia, kad į ją reikia ateiti kaip į svečius pas gerą draugą. Kad per Kalėdas ten reikia eiti ne dėl gražių lempučių, o todėl, kad tavo geram draugui gimė sūnus. Irk ad išpažintis near nesąmonė. Tai atviras pokalbis su draugu, kuris nori ne bausti, o patarti tau. Ir tuomet, kai užmezgi tą ryšį, jau gali su juo kalbėtis kur panorėjęs be tarpininkų.”

ELTOS inf. Paskirstyta likusi limito dalis // Valstiečių laikraštis. – 2019, saus. 12, p. 8
Informacija apie vilkų medžioklės sezoną (nuo spalio 15 d. iki balandžio 1 d.), kuris dar tik įpusėjo, o aplinkos ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas paskirstė ir likusią limito dalį, leisdamas sumedžioti dar 45 vilkus, iš kurių 12 jau yra sumedžiota. „Atsižvelgus į vilkų daromą žalą, juos medžioti dar leista 15 savivaldybių.(…) Be to, šis sąrašas dėl didelės rugsėjo-spalio mėnesiais vilkų padarytos žalos papildytas 7 savivaldybėmis – Biržų, Klaipėdos, Lazdijų, Molėtų, Prienų, Rokiškio, ir Šilutės rajonų.“

Kazela, Vytautas. Minint Lietuvos Nepriklausomybės šimtmetį – dėmesys tų laikų paminklams“ Utenis. – 2019, saus. 12, p. 4
Straipsnis apie Utenos rajono savivaldybės paminklotvarkos 2018-2020 metų programą, kuriai rajono savivaldybės taryba skyrė 50000 eurų, ir ką pavyko už tiek pinigų nuveikti. Apie tai pasakoja Utenos rajono savivaldybės paminklotvarkininkas Arvydas Mitalas.

Krasauskas, Darius. Vilkus išdavė sniegas // Lietuvos rytas. – 2019, saus. 12, p. 16
Informacija apie sėkmingą Skiemonių būrelio medžioklę ties Anykščių, Molėtų ir Utenos rajonų riba. „Medžiotojai pėdsakus aptiko Baltušavos miške, netoli Skiemonių (Anykščių r.). Paaiškėjo, kad du vilkai patraukė į Molėtų rajoną, tačiau trečias liko Anykščių krašte.“

Narčienė, Lina. Žingsnis atgal: kokie praėję metai buvo uteniškiams? // Utenos diena. – 2019, saus. 12, p. 4-5
Statistiniai duomenys apie Utenos rajono gyventojus per 2018-uosius metus. O straipsnio autorei juos padeda komentuoti Utenos rajono savivaldybės administracijos Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gintarė Jackūnienė. „10 santuokų įregistruota užsienio šalyse, o Mendelsono maršas Utenoje skambėjo 155 poroms. Santuokų įrašų skaičius galėtų šiek tiek išaugti, jei Utena turėtų tokių vietovių , kokias turi kaimyniniai Molėtai. „Penkis kartus teko vykti sutuokti jaunavedžius į sodybas „Bebrų kalnas“, „Pečiurkiemis“ ir kitas ištaigingas vietas. Jeigu Utenoje būtų tokių vietovių ir prašmatnių sodybų kaip Molėtuose, neabejoju, jog santuokų skaičius būtų didesnis. Juk uteniškiai mielai renkasi vestuves Molėtų rajone todėl, kad ten nepaprastai gražu“, – savo nuomonę išsakė G. Jackūnienė.“

Sakaitė, Kristina. Utenos regione vairuotojus mirtis dažniausiai šienavo Molėtų apylinkėse // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 12, p. 1-2
Informacija – analizė apie žuvusiųjų eismo įvykius 1998-2018 metais pagal Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenis. Pernai Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 170 žmonių. „Toks žuvusiųjų eismo įvykiuose Lietuvoje skaičius yra mažiausias per du pastaruosius dešimtmečius. Palyginimui: 1998-aisiais mūsų šalies keliuose eismo įvykiuose žuvo 829 žmonės.
2018 m. Utenos apskrityje taip pat neišvengta tragiškų įvykių keliuose, daugiausia žūčių – šešios – užregistruota Molėtų rajone.“

Savickaitė, Dalia. Goštautų palikuonys buriasi Lietuvoje // Respublika. – 2019, saus. 12, p. 8
Straipsnio autorė pasakoja apie Goštautų giminę, pradėdama nuo garsiausio giminės atstovo – Alberto Goštauto, Vilniaus vaivados ir LDK kanclerio, I-ojo Lietuvos statyto sudarytojo, faktinio Lietuvos valdytojo karalienės Bonos laikais. Narplioja tolimesnes giminių paieškas. „Lietuvoje Goštautus primins Krakės – miestelis Kėdainių rajone. Už 2 km. – Milvydai. Miestelį galime vadinti jų tėvonija, nors „Vikipedija“ tarp įžymių ten gyvenusių žmonių Goštautų palikuonių nemini. Ten 2000 m. giminės atminimui iš viso pasaulio susirinkę Goštautų palikuonys pastatė kryžių. Yra žinoma, kad šiaurrytinis Lietuvos pakraštys taip pat buvo Goštautų žemės, netoli Ceikinėlių minimas Barboros Radvilaitės (pirmoje santuokoje – Goštautienės) brukas, Daugėliškyje – bažnyčia (Ignalinos r.), tuoj už IAE, net Baltarusijoje, taip pat jų buvusios valdos.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Renginiai apskrityje // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 12, p. 10
Reklaminė informacija. „Sausio 12 d. 17.15 val. Molėtų Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje Laisvės gynėjų dienos minėjimas.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Keičiasi Zarasų, Molėtų ir Ignalinos policijos komisariatų viršininkai // Utenos apskrities žinios.- 2019, saus. 12, p. 4
Informacija apie pasikeitusius policijos komisariatų vadovus. „Praėjusį antradienį Zarasų rajono policijos komisariato kolektyvui pristatytas naujasis rajono policijos komisariato viršininkas Dainius Šidlauskas. Dėl rotacijos postą palikęs ankstesnis viršininkas Vitalis Kutkauskas dabar vadovaus Molėtų rajono policijos komisariatui, o buvęs Molėtų komisaras Algis Masevičius perėjo dirbti Ignalinos rajono PK viršininku.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Molėtų rajone rastas didelis kiekis neteisėtų žvejybos įrankių // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 12, p. 4
Rubrikoje „Nusikaltimai, nelaimės“ pagal Aplinkos apsaugos departamento duomenis, informuojama apie Molėtų rajone rastą didelį kiekį neteisėtai laikomų ne mėgėjų žvejybos įrankių. „Pliešiškių kaime aplinkos apsaugos pareigūnai gyvenamajame name rado laikomus nustatyta tvarka nepaženklintus ir neregistruotus 7 statomus tinklus ir 3 ežerines gaudykles. Be to, netoliese esančios apleistos, negyvenamos ir niekam nepriklausančios sodybos ūkiniuose pastatuose buvo rasta dar 14 statomų tinklų ir 12 ežerinių gaudyklių.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Vaizdingų vietovių miško valdose Molėtuose – neteisėtos tvoros ir statybos // Utenos apskrities žinios.- 2019, saus. 12, p. 4
Informacija apie Aplinkos ministerijos iniciatyva vasarą atliktą miško naudojimo ir būklės vertinimą Molėtų rajone, atskleidusį daugybę pažeidimų. „Ištyrus 25 privataus miško valdas pradėta 13 administracinių tyrimų dėl galimai neteisėtai sunaikintų miškų, pastatų statybos miško žemėje, dirbtinių vandens telkinių įrengimo ir kt.“

Vaiškūnas, Jonas. Sausio danguje susitiks ryškiausi šviesuliai ir įvyks supermėnulio užtemimas // Utenis. – 2019, saus. 12, p. 11
Informacija apie žvaigždėtą žiemos dangų ir įvyksiantį visišką mėnulio užtemimą sausio 21 d. rytą. “Supermėnuliu vadinama Mėnulio pilnatis, įvyksianti Mėnuliui būnant arčiau Žemės (perihelyje). Tuomet jis atrodo kiek didesnis, nei įprasta. Žemės šešėlis Mėnulio kraštą palies 5:33 val. Tuo metu pilnatis svirs vakarų horizonto link švytėdama tarp Vėžio ir Dvynių žvaigždynų. Visiškai Mėnulis užtems 7:12 val. ryto. Mėnulis nusileis 8:30 val. dar nespėjus Žemės šešėliui nuo jo nuslinkti.“

Kazokaitė, Deimantė. Dienos ir naktys Utenos krašte // Utenos diena. – 2019, saus. 9 (10), p. 13
Iš 26 žinučių tik viena sietina su Molėtais – muštynės prie „Abuvos“, kur gruodžio 24 d. buvo sumuštas Molėtų rajone gyvenantis vyras, gimęs 1995 metais.

Linkevičiūtė, Aušra. Potyriai Labanoro girioje // Žaliasis pasaulis. – 2019, saus. 10, p.4
Informacija apie tai, kaip Panevėžio „Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai – jaunųjų miško bičiulio būrelio „Miško meistreliai“ nariai vyko į Labanoro girią, kur juos pasitiko gamtininkas A. Gaidamavičius.
„Jaunųjų miško bičiulių nenuvargino pasivaikščiojimai Labanoro girios takais ir Baltųjų Lakajų pakrantėmis.
Trumpų sustojimų metu kelionės vadovas įdomiai pasakojo apie girios medžius, žolinius augalus. Visiems patiko ieškoti, surasti, atpažinti ir bent kelis metrus nueiti kiškio, voverės, stirnos ar stirnino (jų pėdsakai, pasirodo, skiriasi) pėdsakais…“

Srėbalienė, Audrė. Išvaikščiojo miškus paežerėse – namukams teks virsti griuvėsiais // Lietuvos rytas. – 2019, saus. 10, p. 9
Straipsnis pasakoja apie Molėtų rajono miškuose atliktą Aplinkos ministerijai pavaldžių tarnybų patikrą, ir tai, kokių pažeidimų buvo rasta. „Ežeringas Molėtų rajonas – viena patraukliausių vietų poilsiui. Ir viena rizikingiausių. Mūsų .specialistai pažiūrėjo ortografines miškingų vietovių, esančių greta vandens telkinių , nuotraukas. Kilo įtarimų, kad jose yra pridygę nelegalių statinių. Štai todėl ir buvo sumanyta tai patikrinti“, – sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas.“

„Utenos dienos“ inf. Po rajoną pasižvalgius // Utenos diena. – 2019, saus. 9 (10), p. 7
Apžvelgiami svarbiausi 2018 metų rajono įvykiai, tarp kurių ir žinutė: „Paminėtas nenugalėtas ir neužmirštas partizanas Antanas Kraujelis“.

Kazela, Vytautas. Kai užgęsta švenčių fejerverkai // Utenis. – 2019, saus.9, p. 3
Rubrikoje „Mūsų gyvenimo spalvos“ autorius apžvelgia Lietuvos ir pasaulio įvykius šventiniu laikotarpiu, nevengdamas asmenybių ir savos patirties. „Ar tai buvo dienos su Kristumi? Dienos su savo šeima, nes anksčiau, dar aš ir pats atsimenu, į svečius nebuvo einama nei šv. Kūčių, nei pirmąją šv. Kalėdų dieną. Šv. Kūčių vakarą prie stalo susėsdavo visa šeima ir jei būdavo kas nors svetimas, tai tik vienišas kaimo senukas ar močiutė. Tarp šv. Kūčių patiekalų nestovėdavo vyno ar degtinės butelis. Lauždami iš tėvo ar motinos rankų kalėdaitį pajusdavome užplūstant jaukią šilumą, o mama sakydavo: Kristus yra tarp mūsų. O aš vaikas nesuprasdavau, kaip tasai, kuris yra „ir kelias, ir šviesa“, gali ateiti ir atsisėsti prie ganėtinai skurdaus mūsų švenčių stalo. Tik praėjus daugeliui metų supratau, kad Jis iš tikrųjų būdavo tarp mūsų. Tada Jis neaplenkdavo nė vienų namų, kuriuose buvo laukiamas.“

„Utenio“ inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2019, saus. 9, p. 7
Iš 12 pranešimų – 1 iš Molėtų rajono, kur Alantoje buvo sulaikyti du vyrai, vienas iš Miežonių k., kitas iš Molėtų, o automobilyje „VW Passat“ „priekinių dešinės pusės durelių daiktadėžėje rasta galimai narkotinės medžiagos – kanapių.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Metams baigiantis pagerbti Molėtų krašto garsintojai // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 9, p. 4
Informacija apie prieš Naujuosius metus Alantos technologijos ir verslo mokykloje vykusį Molėtų rajono savivaldybės padėkos ir labdaros vakarą, kuriame buvo pagerbti ryškiausi, aktyviausi, pilietiškiausi, versliausi, darbščiausi, dosniausi, kuriantys gėrį ir grožį rajono gyventojai. Iškilmingiausioje vakaro dalyje buvo Molėtų rajono garbės piliečių vardų regalijų įteikimas. „Šiais metais savivaldybės taryba Molėtų rajono garbės piliečių vardus suteikė menotyrininkei Aurelijai Rusteikienei ir verslininkui Aurelijui Rusteikai už Dubingių bažnyčios atstatymo iniciatyvą, didžiausią mecenatystės projektą Molėtų krašte, istorinio Dubingių miestelio gaivinimą ir itin svarų indėlį kuriant Molėtų rajono gyventojų kultūrinę, socialinę bei dvasinę gerovę. Padėkos vakaro metu garbės piliečiams įteiktos regalijos ir austos vardinės juostos.
Meras įteikė 13 Padėkos angelų Molėtų kraštą kuriantiems ir puoselėjantiems žmonėms.“

Žurauskienė, Jolita. Aviena skinasi kelią Lietuvoje // Valstiečių laikraštis. – 2019, saus. 9, p.
Priede „Ūkininkų žinios“ apie žemės ūkį, ekonomiką, rinką – pasakojama apie avininkystės pokyčius, kai smulkieji ūkininkai mažina avių bandas, o stambieji, sumažėjus eksportui, avieną stengiasi realizuoti vietos rinkoje. „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje buvo laikoma per 180 tūkst. avių, o 2017 metais – daugiau nei 190 tūkst. Daugiausia avių registruota Alytaus, Anykščių, Vilniaus ir Molėtų rajonų savivaldybėse. Trečdalį jų laiko smulkieji ūkininkai.“

„Lietuvos ryto“ inf. Dairėsi Molėtų rajone // Lietuvos rytas. – 2019, saus.8, p. 3
Žinutė praneša apie Aplinkos ministerijos iniciatyva atliktą miško naudojimą ir būklės vertinimą Molėtų rajone. „Ištyrus 25 privataus miško valdas pradėta 13 administracinių tyrimų, iš jų – 4 dėl lankymosi miške ribojimo, 9 – dėl statinių miško žemėje, po 2 – dėl dirbtinių vandens telkinių įrengimo ir neteisėtų miško kirtimų.“

Valantiejūtė, Lina. Knygų mugė: du lietuvių literatūros dešimtmečiai // Lietuvos žinios. – 2019, saus. 8, p. 17
Straipsnio autorė informuoja apie artėjančią dvidešimtąją knygų mugę (vasario 21-24 dienomis) ir apžvelgia leidyklų bei skaitytojų tendencijas, meta žvilgsnį į literatūros ritmą pasaulyje bei Lietuvoje, remdamasi leidyklos „Tyto alba“ vadovės Lolitos Varanavičienės ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vadovo Sauliaus Repečkos mintimis. „Rašytojai, suspindėję per pastaruosius 15-20 metų ir be kurių dabar neįsivaizduojame lietuvių literatūros, ko gero, būtų Rimantas Kmita, Valdas Papievis, Sigitas Parulskis, Giedra Radvilavičiūtė, Undinė Radzevičiūtė, Kristina Sabaliauskaitė, Alvydas Šlepikas. Tai autoriai, kuriuos skaitytojai labai myli, noriai skaito. Taip pat nereikia pamiršti ir tų, kurie per visą šį laiką sugebėjo išlikti kūrybiški ir vertinami skaitytojų. Tai ir Juozas Erlickas, Antanas A. Jonynas, Herkus Kunčius, Violeta Palčinskaitė“, – ryškiausius pastarųjų dešimtmečių Lietuvos rašytojus vardija L. Varanavičienė.“

Žurnalo „Artuma“ inf. „Ši tauta turi tvirtą sielą“ // Artuma. – 2019, Nr. 1, p. 13-15
Tęsiama popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje aptarimų tema: į ką Šventasis Tėvas norėjo atkreipti mūsų dėmesį? Aptarime dalyvauja dr. Irena Eglė Laumenskaitė, dr. Vygantas Malinauskas, kun. Algirdas Akelaitis, diakonas Darius Chmieliauskas. Pasak kun. A. Akelaičio – „reikšminga tai, kad popiežius mums pacitavo mūsų valstybės himno eilutę: “Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia“. Ką jis nori mums šiais žodžiais pasakyti? Pavyzdžiui, įsakymas gerbti tėvą ir motiną yra įsakymas ir tėvams – perduoti vaikams tikėjimą, kad jie pažintų, kaip gyventi pagal Sandorą. Tikrai nemanau, kad „šaknis“, apie kurias popiežius tiek daug kalbėjo, galima nukelti į nostalgišką praeitį, nes tai yra susieję su tuo, ką mes, kaip nacija ir tauta, perduodame kitai kartai.“

Babkauskienė, Irena. Partizanų niekintojui – nacionalinė premija // Respublika. – 2019, saus. 5, p. 7
Publikacija apie tai, ar teisinga skirti Mariui Ivaškevičiui nacionalinę premiją, kai 2019-ieji metai yra paskelbti partizanų vado generolo Jono Žemaičio-Vytauto metais. Skelbiami filosofo Vytauto Radžvilo ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinės direktorės Teresės Birutės Burauskaitės komentarai bei interviu su Nacionalinės kultūros ir meno premijos komisijos pirmininke prof. Viktorija Daujotyte-Pakeriene. „Dabar visai griežtai pasakysiu,- viena iš meno priedermių, ir yra žeisti mus. Šiaip jau dabar sakoma, kad provokuoti. Aš sakau gal truputį švelniau – žeisti, netgi įžeisti mūsų sąmonę, priversti ją iš naujo permąstyti, apsispręsti, galvoti. Mes negalime gyventi duotybių pasaulyje, tiesiog neįmanoma – mes nuolat turime apsispręsti. Aš tikėčiau, kad tokia situacija, kuri dabar susidaro, daugelį žmonių sutvirtins jų pozicijose, jie greižčiau spręs, vertins, galvos, mąstys, o kita dalis galbūt kitaip elgsis. Mes turime gyventi šitame prieštaravimų pasaulyje.“ – sakė komisijos pirmininkė.

„Laisvalaikio“ inf. Netikėti sveikinimai 2019-iesiems metams // Laisvalaikis. – 2019, saus. 5, p. 6
Reklaminė informacija apie profesionalų improvizacijos teatrą „Kitas kampas“, kuris žiūrovus kviečia į šiuos metus žengti dar garsiau, juokingiau ir ryškiau. „Gero humoro dozę“ jau gavo vilniečiai, o sausio 15-ąją gaus kauniečiai. Teatro aktoriai, tarp kurių yra mūsų kraštietis Audrius Bružas „Facebook“ paskyroje dalijasi 19 netikėtų vaizdo sveikinimų 2019-iems metams. „A. Bružas, vilkėdamas trumpikėmis, žiūrovams Naujaisiais metais linki mėgautis kiekviena gyvenimo akimirka.“

Leišienė, Vaiva. Apie tikėjimą, viltį ir meilę // Utenis. – 2019, saus. 5, p. 4
Straipsnis apie Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekoje vykusį vakarą – naujausios Vytauto Kazielos poezijos knygos „Alyvmedžiai“ sutiktuves. Renginyje dalyvavo knygos leidėjas, redaktorius Viktoras Rudžianskas, filosofijos mokslų daktarė Ieva Rudžianskaitė, dainų autorė ir atlikėja, bardė Virginija Skeirienė bei poetas Vytautas Kaziela. „Labai gera klausytis, kaip protingi, išsilavinę žmonės kalba apie tavo poeziją, tarsi tai būtų į viską žiūrėjimas svetimo akimis. Rašydamas aš negalvoju apie tai, ką rašau. Kartais atrodo, kad esu tik instrumentas, tik tošelė prie kažkieno lūpų. Ir kokia išeis melodija – nežinai. Aš viso labo rašau apie tai, apie ką rašo visų amžių poetai, – apie tikėjimą, viltį ir meilę.“ – sakė autorius.

Žurnalo „Mano namai“ inf. Muzikinės naujienos // Mano namai. – 2019, saus. 5, p. 10
Reklaminė žinutė informuoja, jog Lietuvos stilingo ir komfortiško miego rinkos lyderiai LONAS Vilniuje atidarė naują saloną LONO NAMAI, įrengtą per 2 aukštus. „Interjere akį traukia „muzikinės“ LONO lovų kolekcijos naujienos – JAZZ, OPERA, RONDO. Ne mažiau stebina ir dar vienas interjero akcentas – juodas minkštas marmuras, pagamintas iš perdirbto porolono likučių, nes atliekų mažinimas – vienas didžiausių LONO gamybos technologijos tikslų, sėkmingai įgyvendintų visose LONO grupės įmonėse. Sukurti ir įgyvendinti LONO šeimos įkūrėjų Jakučių sumanymą į LONO NAMUS investuota beveik 100 tūkstančių eurų.“

„Utenio“ inf. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2019, saus. 5, p. 11
Iš 16 pranešimų – 3 iš Molėtų rajono. Luokesos s. neblaivus vyras smurtavo prieš sūnėną, Suginčių s., Padvarnių k. iš namų išėjo ir negrįžo vyras, gimęs 1994 metais. Neblaivus Giedraičių s. gyventojas, kelyje Luokesa – Žalvariai – Žvyrinka, nesuvaldęs automobilio, atsitrenkė į kitą transporto priemonę.

„Utenos apskrities žinių“ inf. Paaukojo // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 5, p. 1
Informacija apie žmonių gerumą, kuris pavirto taip reikalingais eurais V. ir E. Kešių šeimai, sergant jų sūneliui. „Sausio 2 dieną Molėtų r. savivaldybės meras Stasys Žvinys perdavė Vaidai Kešienei 1660 eurų, surinktų Savivaldybės padėkos vakare ir 640 eurų, kuriuos Vaidos ir Edmundo Kešių šeimai paaukojo Daiva Gerojimaitė ir Iveta Svilainytė.“

„Utenos apskrities žinių“ inf. Pastatyti brakonierių tinklai užšalo po ledu // Utenos apskrities žinios. – 2019, saus. 5, p. 12
Informacija apie tai, kad Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Utenos valdybos Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai prie Juodųjų Lakajų ežero sulaikė tris Molėtų rajono gyventojus, neteisėtai žvejojusius statomais tinklais. „Vienas iš piliečių vienu statomu tinklu buvo sugavęs 2 lydekas, 1 karšį, 7 kg kuojų ir 5 kg ešerių. Kita valtimi plaukę du jo bendrininkai sugavo dar 2 lydekas ir 1 raudę.“

Algimantas ir Mindaugas Čęrniauskai. „Juk tokių dalykų šiaip nedarai“ // Tautodailės metraštis. – 2019 (2018), Nr. 35, p. 60-63
Kryždirbystės paveldą nagrinėjantys ir patys prie to prisidedantys broliai Černiauskai šiame straipsnyje pasakoja apie Dzūkijos krašto kryždirbystės tradicijas, jų saugojimą ir prikėlimą naujam gyvenimui, o pagrindine tema tampa rugsėjo viduryje surengtos kūrybinės stovyklos „Meistrai ir pameistriai. Kryždirbystė Dzūkijoje“ tema. „Neliko užmirštos ir dzūkiškos apžadų prijuostelės, rišamos ant kryžių. Jas stovyklos metu kūrė Alytaus kraštotyros muziejaus darbuotoja, tautodailininkė Gintarė Markevičienė. Tarsi prijuostelės siūlus ji audė, glaudė vienas prie kito žodžius apie savo darbą. „Prijuosčių siuvimas šiame plenere buvo savita maldos forma. Iš balto audinio išaugantis mažytis sakralus padarėlis skirtas liestis su dideliu aukštu kryžiumi – tarsi kažkokia anapusine gyvastimi. Tai buvo galimybė pajusti kryžiaus prasmę kitaip. Teko jį liesti, apkabinti matuojant, rišant prijuostėlę. Tokių dalykų gi šiaip nedarai… Rengiame save, savo vaikus. O čia… kryžius, dangų siekiantis, perkūnytas medžio pavidalas su moteriškos dvasios prijuostėle. Su baltu baltutėliu audiniu rankose, žalios gamtos apsuptyje, krentant pirmiesiems rudens lapams praleistas laikas buvo dovana, padėka GYVENIMUI.“ Ir kyla įtarimas, kad tuos žodžius , tarsi maldą, galvodamos apie savo giminę, gyvenimo prasmę, darbus ir lūkesčius, šnabždėjo kaimo moterys jau šimtus metų, tik Gintarė juos kažkaip išgirdo, pagavo skriejančius link dangaus karalystės ir sudėliojo : padėka GYVENIMUI. Prijuostėlės bus užrištos pašventinus kryžius, o tai artimiausiu laiku padarys Merkinės parapijos dekanas kunigas Robertas Rumšas.“

Žurnalo „Laimė“ inf. Kalėdų laukimas: kuo daugiau bruzdesio, tuo geriau // Laimė. – 2019, Nr. 1, p. 146-148
Kaip ruošėsi šventėms pasakoja grupės „Skamp“ narys Vilius Alesius su žmona aktore Egle Driukaite – Alesiene, mūsų kraštiete bei jų vaikais: mažyliu Vakariu ir šešiamete Emile.
„Mums švenčių laukimas ir yra tas malonus bruzdesys, kai galvojame apie artimuosius, renkame jiems dovanas. Suaugusiems dažniausiai tai būna smulkmenos, tačiau vis tiek visus prisimename. Kalėdų laukimas – ir namų dekoravimas, pasisėdėjimas žvakių šviesoje, kartais – tiesiog ramus žybsinčių lempučių stebėjimas“, – teigia Eglė.
Anot Viliaus, taip pat tai – susitikimų metas, ypač su senais draugais. “Dažnai susitinkame su mani mama, kuri gyvena Vilniuje, ir su uošviais Molėtų rajone, tačiau per šventes ir ten, ir ten visuomet traukia . Mums labai pasisekė, kad artimieji nėra išsivažinėję po užsienius, tad susirenkame visi artimiausi ir gerai praleidžiame laiką. Kalėdas paminime ir su „skempais“, – sakė žinomas atlikėjas.“

Žurnalo „Žmonės“ inf. Trumpai // Žmonės. – 2019, Nr. 1, p. 12
Žinutėje „Kurdas“, pranešama, jog dainininkas Alanas Chošnau su šeima sutikti Naujųjų vyksta į Irakui priklausančią Kurdistano teritoriją pas tėvą Ibrahimą Chošnau. „Kurdų Naujieji metai vyks pavasarį, kovo 20 dieną, – tai puiki proga 2019 metus švęsti antrą kartą“ – portalas „Delfi“ cituoja atlikėją Alaną Chošnau.“

 

 

Verified by MonsterInsights