Lietuvybės gynėjus prisimenant

Kovo 16-ąją minima Knygnešio diena, kurios metu prisimenami maždaug prieš 150 metų vykę įvykiai.

Po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos, kuriai priklausė ir Lietuva, valdžiai uždraudus leisti ir platinti knygas lietuvių kalba, drąsūs vyrai ir moterys pasipriešino tam. Keturis dešimtmečius apie 2000 knygnešių, nebodami kalėjimų, trėmimų į Sibirą ir kitų taikytų bausmių, nelegaliai gabeno į Lietuvą užsienyje spausdinamus lietuviškus leidinius ir platino juos.

Prisimindami knygnešių drąsą, pagerbdami jų unikalią, pasaulyje atitikmenų neturinčią veiklą, Knygnešio dieną minėjo ir skudutiškiečiai.

Renginio pradžioje kultūros vadybininkė Rita pakvietė į nuolatinę, jos globojamą vietos šviesuolio Broniaus Rakausko ekspoziciją. Čia buvo prisimintas jau vėlesnės kartos  XX a. lietuvybės puoselėtojas, kuris skleidė lietuvišką žodį plinkinių kaimų gyventojams skolindamas jiems savo prenumeruojamus laikraščius ir žurnalus, įsigytas knygas, organizavęs kilnojamąją kaimo bibliotekėlę, rinkęs tautosaką, įvairius to laikotarpio eksponatus, užrašinėjęs kraštiečių atsiminimus.

Vėliau renginys persikėlė į Skudutiškio biblioteką, kur buvo skaitomi knygnešiams skirti prozos ir eiliuoti kūrinėliai, žiūrimi knygnešystę pristatantys edukaciniai filmai.

Renginio dalyvius džiugino įvairus ir vaizdingas lietuvybės išsaugojimui reikšmingo laikotarpio pristatymas bei smagus pasibuvimas drauge prie arbatos puodelio.

Bibliotekininkė Irena

Skudutiškio biblioteka

Verified by MonsterInsights