Apie visavertę augalinę mitybą Arnionių bibliotekoje

Aplink stalą susėdę susitikimo dalyviai Arnionių bibliotekojeKetvirtadienio popietę Arnionių bibliotekoje lankėsi Molėtų bibliotekos darbuotoja Audra Girijotė, aktyviai besidominti augaline mityba, nuotoliniu būdu baigusi integralios mitybos sveikatos gido (angl. integrative nutrition health coach) programą Integralios mitybos institute JAV (Institute for Integrative nutrition ).

Žmonės keičia mitybą pagrinde dėl dviejų priežasčių –  dėl asmeninio noro maitintis sveikiau,  kitiems tokie mitybos apribojimai būtini dėl sveikatos. Daliai žmonių svarbi etika – noras kuo mažiau skausmo sukelti gyvūnams. Tačiau veganiška mityba nebūtinai yra visavertė, jeigu ji skurdi ir neįvairi.

Audra pateikė pagrindinę informaciją apie maistines medžiagas veganiškoje mityboje ir iš  savo asmeninės patirties pasakojo, kaip mityba gali būti susijusi su chroniškais uždegimais ir mus užklumpančiomis ligomis. Ji paragino keisti tarp žmonių paplitusį požiūrį, kad veganiška mityba negali užtikrinti reikiamų maistinių medžiagų. Audros teigimu, įvairi, maistinga augalinė mityba gali padėti ne tik pagerinti savijautą ir nuotaiką, bet ir apsaugoti, o kartais ir išsigelbėti nuo įvairių negalavimų. Darant kraujo tyrimus, verta atkreipti dėmesį į B12, jo ypač vyresniame amžiuje trūksta ne tik besimaitinantiems augalais, bet ir visavalgiams, tokiu atveju būtina vartoti papildus, nes B12 trūkumas turi rimtų pasekmių.

Susirinkusieji klausė – o ką valgyti žiemą, kai žalių augalų aplink nėra, o marinuotų kasdien valgyti nesinori? Audros teigimu, nepelnytai pamirštos šaknys – ropės, griežčiai, salierai, juodieji ridikai – ir ankštiniai žiemą tikrai praturtins ir paįvairins mitybą net tų, kurie laikosi nuostatos, jog valgis be mėsos tai ne valgis, taip pat nereikia pamiršti natūraliai raugintų daržovių, ypač kopūstų. „Padėkite savo kūnui mažinti perteklinį cholesterolį valgydami daugiau daržovių. Daržovėse yra mums ir mūsų žarnyno bakterijoms būtinos ląstelienos, o mėsoje jos nėra”, – sako Audra.

Kitą kartą sutarėme susitikti prie augalinio stalo.

Bibliotekininkė Rita

Verified by MonsterInsights