Norite šuniuko? Paskaičiuokite ir atsakykite į testo klausimus

Justina Medževeprytė skaito paskaitą apie gyvūnų gerovę bibliotekos Informacijos skaitykloje

Justina Medževeprytė

Balandžio 11 d. susitikimą su molėtiškiais, kuriems rūpi gyvūnų teisės ir gyvūnų gerovė, Molėtų bibliotekos Informacijos skaitykloje surengė bibliotekos savanorė Justina Medževeprytė.

Justina sako, kad mintis surengti tokį susitikimą jai kilo kai vaikų darželio teritorijoje vakare pamatė klaidžiojantį didžiulį šunį.

Besiblaškantys be priežiūros šunys Molėtuose – ne naujiena. Kartais taip atsitinka dėl mieste gyvenančių tų šunų šeimininkų aplaidumo, o kartais tai šunys, kuriuos į Molėtų apylinkes kas nors atvežė ir paleido arba šiaip išmetė kaip nereikalingus.

Šuo – ne daiktas

Dažniausiai žmonės turi paaiškinimą, kodėl staiga nusprendė gyvūno atsisakyti – tai šuns charakteris netiko, tai pagailo apgraužtų baldų, gal paaiškėjo, kad kažkas šeimoje alergiškas, gal vaikui, kuris norėjo žaisliuko, tas žaisliukas nebereikalingas, ir dabar jis nori naujos planšetės, gal praėjo noras kasryt keltis valandą anksčiau nei įprasta ir šunį vedžioti, o gal paaiškėjo, kad šuns maistas, priežiūra ir gydymas kainuoja daugiau, nei kišenė leidžia.

Kad taip neatsitiktų, Justina pataria iš anksto paskaičiuoti ir apgalvoti, kokio šuns norėtumėte, ne tik kokios išvaizdos, bet ir kokio charakterio, kokių savybių, kiek esate pasiruošę skirti jam  valandų per dieną, kaip jį maitinsite – pigiausio šunų maisto Justina net nevadina maistu, – kaip jo gyvenimui pritaikysite namus, kokią dalį savo biudžeto jam skirsite, įskaičiuojant ir šuns sveikatos priežiūrą bei įtraukiant punktą „nenumatytos išlaidos“, nes jų visada bus.

Šuo Kevinas bibliotekoje

„Gal kas nors klaidingai mano, kad mano vardas Kibinas, bet iš tikro aš esu Kevinas”

„Atsakinėju į testų klausimus internete“, – sako Justina, pasakodama, kaip ji pasitikrina, koks šuo geriausiai jaustųsi jų namuose. Yra šunų, kurie negali būti vieni, jie tikrai kankinsis paimti šeimininkų, kurie visą dieną būna darbe. Yra labai judrių šunų, su kuriais reikės ne vaikščioti, o bėgioti. Internete galima rasti testų, į kurių klausimus atsakę žinosite, kokie šunys gerai su jumis jausis. Kokį šunį beišsirinktumėte, pasiruoškite dirbti jam – valyti ausis ir karpyti nagus visą jo gyvenimą.

Gyvūno gerovė kainuoja

Justina kritiškai vertina kai kurių šeimininkų požiūrį, kad šuniui bus gerai viskas – esą, „mano šuo viską ėda“, užteks, ką gaus nuo stalo, ir dar košės dubenėlį ryte. Nuo stalo, Justinos požiūriu, šuo apskritai neturėtų gauti nieko, nes žmonių maistas, ypač saldumynai, gali smarkiai sužaloti šuns sveikatą.

Kiek kainuoja mėnesiui šuns maistas? Kad sužinotumėte, reikės pradėti skaityti parduotuvės lentynoje esančio šunų maisto etiketes, kokia jo sudėtis, ar jūs apskritai norite jį pirkti? 4 proc. mėsos ir didžiąją dalį pigaus ėdalo sudarantys grūdai, Justinos požiūriu, nėra maistas, kurio šeimininkas galėtų palinkėti savo šuniui. Greta brangesnių, bet kokybiškesnių produktų yra dar BARF mityba, kurią ir patys galite susikomplektuoti (70 proc. mėsos, 10 proc. ėdamų kaulų, 5 proc. kepenų, 5 proc. kitų organų, 6 proc. daržovių, 2 proc. sėklų, 2 proc. vaisių ir uogų). Šios šunų šėrimo strategijos šalininkai sako, kad atsižvelgiant į laukinių šunų giminaičių įpročius augalinio maisto dalis neturėtų sudaryti daugiau nei 10 proc. dienos normos.

Taip pat kritiškai Justina vertina ir šemininkus, kurie šunis visą jų gyvenimą laiko pririštus grandine ar voljere. Šuo ir kariamas pripranta, bet kam jį kankinti – visi šunys yra iš prigimties aktyvūs gyvūnai, jiems reikia kasdienio pasivaikščiojimo, pabėgiojimo. Justinos namuose naktį šunys leidžia dideliuose narvuose. „Namai šunims yra poilsio vieta”, – sako Justina.

             Prieglaudos, daugintojai ir veisėjai

Justina Medževeprytė ir auditorija

Justinos energija!

Prieglaudos, Justinos požiūriu, šuns gerovės klausimo nesprendžia, jos tik trumpam laikui apsaugo kritinėse situacijose atsidūrusius gyvūnus nuo žūties gatvėje, bet ilgą laiką prieglaudoje gyvenantis šuo stokoja žmogaus meilės ir patiria papildomą stresą. „Jei galėčiau, pasiimčiau visus senus šunis iš prieglaudų”, – sako Justina, kartu su draugu Karoliu paėmusi iš prieglaudos šunį, kurio niekas nenorėjo imti ne tik dėl amžiaus, bet dar ir dėl to, kad jis sunkiai matė ir buvo praradęs klausą.

Justina sako suprantanti, kad yra žmonių, kurie nenori šuns iš prieglaudos, nes baiminasi, kad jis gali turėti fizinių ar psichologinių problemų. Tokiu atveju Justina pataria rinktis šunį ne pas daugintojus, kuriems rūpi tik pinigai, bet ne gyvūno sveikata, o pas atsakingus veisėjus. Nors daugelis mano, jog geriausia pasiimti mažą šuniuką, bet Justina pataria iš anksto pasiruošti, kad su mažu šuniuku reikės daug dirbti.

Justina pasidalino patirtimi, kaip saugosi nuo erkių, papasakojo ir apie sunkumus, su kuriais ji ir Karolis susidūrė prižiūrėdami savo augintinius, jie tapo pamokomis. Šiuo metu namuose gyvena trijulė – Kevinas, kuris maloniai sutiko apsilankyti bibliotekoje, Juka ir neseniai priglaustas haskio mišrūnas Monas, kuris Molėtų krašte atsirado dėl to, kad ankstesnieji jo savininkai pamokų neišmoko. Didelio aktyvumo ir stipraus charakterio jauną šunį priglaudę Justina ir Karolis sako, jog šeimininkų jam ieškos ypač atsakingų.

Susitikimo metu beveik vieningai nutarta, kad Molėtams reikia gyvūnų prieglaudos.

Ketvirtadienis bibliotekoje buvo Justinos diena – prieš paskaitą apie gyvūnus ji Informacijos skaitykloje dar vedė elektroninės muzikos užsiėmimą. Jeigu norėtumėte išmokti kurti elektroninę muziką, kviečiame registruotis austeja.biblioteka@gmail.com, užsiėmimai nemokami, vyksta ketvirtadieniais, muzikinis išsilavinimas nėra būtinas, daug išmoksite kartu su Justina ir kitais kūrėjais. Jeigu norėtumėte tapti bibliotekos savanoriu ar surengti pasidalinimą savo žiniomis – parašykite arba užeikite. Molėtų biblioteka – Jūsų biblioteka!

 

Verified by MonsterInsights