Pirmoji lietuviška gastronominė knyga pristatyta Alantoje

Knygos pristatymo dalyviaiBalandžio 11 d. Alantoje vyko paskaita –  Liudvikos Didžiulienės-Žmonos knygos „Lietuvos gaspadinė arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ pristatymas.

Knyga papildyta istorikų Anželikos Laužikienės ir Rimvydo Laužiko komentarais, kurie sudaro pusę šios knygos.  Knygą susirinkusiems pristatė A. Laužikienė.

Liudvika Didžiulienė gimė Rokiškio rajone Roblių kaime. Tėvai samdydavo mokytojus, ji pati labai daug savarankiškai mokėsi, skaitydama labai daug knygų. Vėliau Liudvika nutekėjo į Anykščių raj. Griežionėlių kaimą. Su vyru augino 8 vaikus.

Kai vaikams atėjo laikas eiti į gimnaziją, Liudvika Didžiulienė ji su vaikais išvažiavo į Mintaują (dabartinę Jelgavą) ir ten įkūrė pensioną. Pensione ji gamindavo valgyti, prižiūrėdavo, kad vaikai paruoštų pamokas. Vėliau ji išvyko į Krymą, iš kurio grįžo 1907 metais.

Visą tą laiką Liudvika Didžiulienė rašė kulinarinius receptus. Ji išleido knygą „Lietuvos gaspadinė“, kurioje yra daug receptų. Knyga išleista 1893 metais. Tai pirmoji žinoma gastronominė knyga lietuvių kalba.

Kadangi knyga išleista lietuviškos spaudos draudimo metais, autorė negalėjo pasirašyti savo tikruoju vardu ir pavarde, tai pasirašė „Žmonos“ slapyvardžiu.

Istorikė Anželika LaužikienėKnygoje yra daug grybų, mėsos, miltinių patiekalų, bet mažai patiekalų iš žuvies.  Bulvių patiekalų knygoje nėra. Liudvika Didžiulienė rašė, kad visus produktus  naudoja iš savo ūkio, tik pipirus, druską ir cukrų perka.

Knygoje yra baronkų- beigelių, „čokoliadinio torto“  receptai. Taip pat knygoje pristatomi sriubų, skilandžių, dešrų, šaltanosių receptai.

Knygoje aprašyta kaip „akuratnai“ reikia palaikyti švarą virtuvėje.

Liudvika Didžiulienė mirė sulaukusi 69 metų, palaidota Padvarninkų  kaimo kapinaitėse.

Visi popietės dalyviai susidomėję klausėsi A.Laužikienės ir žadėjo išbandyti receptus iš šios knygos. Popietę organizavo Alantos bibliotekininkė Jūratė Sabaliauskienė ir Molėtų TAU Alantos fakulteto dekanė Jolanta Drazdauskienė.

Bibliotekininkė Jūratė

Verified by MonsterInsights