Nauji lietuvių autorių kūriniai/2019 vasara

Prezidentės nuotraukaDaiva Ulbinaitė

NUSTOKIM KRŪPČIOT. PREZIDENTĖ DALIA GRYBAUSKAITĖ

Dešimt metų kartu su Prezidente dirbusi knygos autorė – Prezidentės Spaudos tarnybos vadovė ir vyriausioji patarėja viešųjų ryšių ir komunikacijos klausimais D.Ulbinaitė knygoje „Nustokim krūpčiot” ne tik atveria politinio gyvenimo užkulisius, bet ir atskleidžia, kokia D. Grybauskaitė buvo kasdieniame gyvenime.

Knygoje „Nustokim krūpčiot” autorė atskleidžia, kas šiuo istoriniu 2009-2019 m. tarpsniu vyko mūsų valstybėje, kas yra grybauskaitiška politinė kultūra, kokios baimės kankino teisėsaugą ir ko neapskaičiavo energetikos oligarchai. Knygoje paaiškėja, už ką Plieninę magnoliją keikė V. Putinas ir gyrė D. Trumpas, kodėl nebuvo gerta šampano su B. Obama, kokių patarimų reikėjo A. Merkel, dėl ko Lietuvos Prezidentei skambindavo NATO generalinis sekretorius ir kokios asmeninės vertybės ir nuostatos suteikė Lietuvai svorio daugiau, nei leidžia mūsų šalies dydis. Įvairiomis aplinkybėmis knygoje atsiskleidžia ir kokia D.Grybauskaitė buvo kasdieniame gyvenime, kas ją graudino iki ašarų, kam skyrė žibuokles ir kodėl taip pamėgo karališkąją mėlyną spalvą.

Gyvenimas prie Grybauskaitės: netipiški sprendimai, nepaaiškintos aplinkybės, netikėtos atomazgos ir charakterio ypatumai, kitoks vadovavimo stilius ir retorika. Kas ir kaip vyko mūsų valstybėje, kokia Prezidentė buvo politikoje, kaip įgijo pasaulio galingųjų pagarbą ir kas padėjo atsilaikyti prieš korumpuotos oligarchinės sistemos kerštavimą.

Knygos pavadinimu tapo garsusis Prezidentės posakis „Nustokit krūpčiot”. Ši frazė virto gyvenimo filosofija, vertybių pamatu, paskatinusiu daugelį politinių ir žmogiškųjų sprendimų, ne vieną įkvėpė pasitikėti savimi ir netgi imtis to, kas, regis, neįmanoma. Ant knygos viršelio Prezidentės ranka užrašytas „Nustokim krūpčiot” yra kvietimas išdrįsti patiems imtis atsakomybės už save ir savo šalį.

R. Krupicko nuotraukaTURIU EITI: RIMANTAS KRUPICKAS

Rimantas Krupickas (1943–2009) – Lietuvos geografas, fizinių mokslų daktaras, pedagogas, žygeivių judėjimo Lietuvoje pradininkas, vienas iš Tautinio ąžuolyno iniciatorių, Jaunųjų geografų mokyklos įkūrėjas, pėsčiųjų maratonų sumanytojas bei daugelio kitų įdomių veiklų pradininkas ir puoselėtojas.

Ši knyga skirta Rimantui Krupickui atminti. Čia sugulė daugelio artimų žmonių apmąstymai ir prisiminimai, kupini linksmų nuotykių, istorijų, kelionių aprašymų ir mokslinių bei pedagoginių įžvalgų.

Skyriuje „turiu eiti” – Rimanto Krupicko sudarytų kelionių pėsčiomis keltąsų, kurias jis pradėjo, bet nebesuspėjo įveikti, aprašymai. Liko nebaigti dienoraščiai, jo sumanytų knygų apmatai…

Prisiminimais apie Mokytoją, kolegą, bendražygį pasidalijo per šimtą su juo bendravusių ir jį pamilusių žmonių.

zebro motyvas iš medžio šakųGabrielė Štaraitė

APIE AFRIKOS ŽMONES IR ŽVĖRIS

„Afrika – tai jausmas. Afrika – tai emocija. Afrika – tai vaikystėje skaitytų nuotykių knygų įsikūnijimas. Siurprizas, kuris laukia už posūkio. Netikėtumas”.

Gabrielė Štaraitė – egzotinių kelionių organizatoriaus „Travel Planet” bendraturtė ir vadovė, knygos “Į Aziją su meile” autorė – kviečia į pažintinę kelionę po lietuvių pamažu atrandamą Afriką.

„Į Afriką – tą, kuri yra už Sacharos ir kurią taip pat dar galima vadinti juodąja Afrika, – pirmą kartą nuvykau kone atsitiktinai – ne dėl to, kad būčiau labai norėjusi. Važiavau be didelių lūkesčių ir nesitikėjau, kad kelionė labai skirsis nuo kelionių po Aziją ar Lotynų Ameriką. Bet skyrėsi. Nors mano pirmoji pamatyta šalis – Etiopija – yra daugiausia kultūrinė ir istorinė kryptis, tačiau jau pirmosios kad ir negausiai sutiktos antilopės, taip pat zebrai, krokodilai ir beždžionės pažadino didelį norą pamatyti kuo daugiau laukinių gyvūnų. Tada jau viena Afrikos šalis keitė kitą: Botsvana ir Namibija, Madagaskaras ir Uganda, Svazilandas (Esvatinis) ir Pietų Afrikos Respublika, Tanzanija ir Kenija – visos jos gali pasirodyti panašios, nes kas gi gali skirtis safariuose ar pravažiuojamų kaimų lūšnelėse? Bet skiriasi. Afrikoje kasdien junti nuotykio skonį: vis nauji susitikimai ir dar nematyti gyvūnai. Skiriasi net brūzgynai ir žemės spalva. Skiriasi namų formos ir genčių charakteriai. Tik šypsenos tokios panašios. Ir panašus džiaugsmas pažįstant skirtingą Afriką.

Šią knygą rašiau todėl, kad man nepatinka, kaip Afrikos žemynas yra nuvertinamas. Kad nurašomas ten net neapsilankius, nepasidomėjus. Tad skaitykite ir važiuokite. Pažinkite ir tik tada pasakykite, ką galvojate”.

—————

„Pradėjęs skaityti „Apie Afrikos žmones ir žvėris” užsisvajojau – prisiminiau visoje Afrikoje tvyrantį medžio anglių dūmų kvapą, mėlynus palisandramedžių žiedus ir žirafos siluetą besileidžiančios saulės šešėlyje. Jau metus nebuvau, pagalvojau. Man vėl laikas į Afriką.

Išsamesnės knygos lietuviškai apie Afriką tiesiog nėra ir mažai lietuvių pažįsta šį žemyną geriau už Gabrielę. Nuo istorijos ir politikos iki genčių, regionų ir gyvūnų – knyga kupina įdomiausių istorijų, tikslių įžvalgų ir puikių praktinių patarimų. Tai nėra nei standartinis kelionių vadovas, nei nuobodi monografija – tai nuostabus pasakojimas, surašytas Afriką labai gerai pažįstančio ir labai mylinčio žmogaus”.

Liudvikas Andriulis, telekomunikacijų verslo ekspertas ir influenceris

padidinimo stiklasArvydas Augas

ŠIURPI NUSIKALTIMŲ KASDIENYBĖ

Ši, jau trečia, Arvydo Augo knyga „Šiurpi nusikaltimo kasdienybė: kriminalisto užrašai” skirta plačiajai visuomenei, besidominčiai policijos darbu: patruliais, kurie pirmieji atvyksta į įvykio vietą; kriminalistais, visapusiškai tiriančiais nužudymus ir kitus įvykius; kriminalistinių tyrimų specialistais, ieškančiais įrodymų įvykio vietose; kitais darbuotojais, užtikrinančiais sklandų policijos darbą, tiriant nusikaltimus.

Knyga „Šiurpi nusikaltimų kasdienybė: kriminalisto užrašai” padės sužinoti apie kruvinų nusikaltimų tyrimo subtilybes, pareigūnų psichologinę būklę, išvydus kraują stingdantį vaizdą, galiausiai pažvelgti į morgo užkulisius.

mamos ranka perduoda vaikui širdelęVilma Mažeikienė

KAI SUNKU AUGTI

Vilma Mažeikienė, psichologė-psichoterapeutė. 1994 m. Klaipėdos universtitete baigė pedagoginės psichologijos studijas ir įgijo psichologijos magistro laipsnį, o 2002 m., baigusi Humanistinės ir egzistencinės psichologijos institutą, įgijo psichoterapeuto kvalifikaciją. Jau 25 metus sėkmingai dirba psichologe-psichoterapeute, konsultuoja vaikus, paauglius bei jų tėvus įvairiais psichologiniais auklėjimo klausimais. Pastaruoju metu daugiau dirba su sunkiais paaugliais, turinčiais elgesio bei emocijų sutrikimų, ir moterimis, patyrusiomis smurtą.

Vaikystėje ir paauglystėje norėjau vieno – būti tėvų mylima, pastebėta, pripažinta, gerbiama. Bet šeimoje, kurioje augau, negalėjau to gauti – tėtis nuolat girtavo, o mama daug dirbo. Ji visad būdavo pikta ir pavargusi nuo savo rūpesčių. Mums, vaikams, jai neužteko nei laiko, nei dvasinių, fizinių jėgų. Savo namuose jaučiausi niekam neįdomi ir nereikalinga ir nesupratau – kodėl? už ką?

Taigi rašiau šią knygą žinodama iš asmeninės patirties, kaip jaučiasi vaikas ir paauglys, kurio nuomonės tėvai nepaiso ir negerbia, ant kurio nuolat šaukiama, kuris baudžiamas už menkiausią prasižengimą ir dėl visų šeimoje kylančių suaugusiųjų konfliktus bei nesėkmių kaltina save, jausdamasis nusivylęs, sutrikęs, bejėgis. Dėl to vaikui kyla įvairių psichologinių problemų. Tad šioje knygoje norėjau parodyti, kokia didelė šeimos įtaka vaiko asmenybės formavimuisi, kaip svarbu laiku išgirsti ir suprasti savo vaiko bėdas.

Mylėkit. Mylėkit dabar, kol vaikas šalia, kol jis laukia.

Autorė

mama ir tėtis veda vaikąJolanta Sondaitė

MYLIU IR MAMĄ, IR TĖTĮ

Skyrybos – krizinė patirtis ir suaugusiųjų, ir mažųjų gyvenime. Patekę į skyrybų situaciją tėvai, o neretai ir kiti artimieji dvejoja, kas yra geriausia vaikui, kaip su juo tinkamai kalbėtis apie artėjančius arba ištikusius pokyčius, kaip galime vieni kitiems pagelbėti ieškodami priimtiniausių ir mažiausią žalą darančių sprendimų.

Psichologė ir šeimos mediatorė Jolanta Sondaitė šioje knygoje derina teorines žinias su praktinėmis įžvalgomis ir atsako į svarbiausius su skyrybomis susijusius klausimus:

  • kokios yra ir gali būti vaikų reakcijos į tėvų skyrybas;
    • kokie yra vaikų poreikiai skyrybų situacijoje;
    • kaip atpažinti, ar nesutriko vaiko ir tėvų ryšys, ir ką daryti, jei taip nutiko;
    • kokie gali būti tėvystės planai ir modeliai gyvenant atskirose šeimose;
    • kas yra mediacija ir kodėl verta ieškoti draugiškų ginčo sprendimo būdų.

Jautriai ir paprastai parašyta knyga yra lengvai skaitoma ir bus naudinga visiems, kurie išgyvena skyrybas ar nori palaikyti jas patiriančius žmones: tėvams, seneliams, pedagogams, psichologams ir kt.

„Ši knyga – tai svarią praktinę patirtį turinčios autorės parengta skyrybų abėcėlė, kurią turi mokėti ne tik besiruošiančios skirtis poros, bet ir specialistai. Aiškiai ir nuosekliai pateikiama itin aktuali informacija padeda geriau suprasti vaiko savijautos dinamiką vykstant skyrybų procesui, emocinių vaiko poreikių patenkinimo ir bendratėvystės svarbą. Kartu tai ir rinkinys naudingų patarimų, kaip lengviau vaikui ir tėvams išgyventi skyrybas, išlaikyti visavertį vaiko ryšį su abiem tėvais, priimti susitarimus. Ir, svarbiausia, ką pasirinkti – mediaciją ar teismų mėsmalę.”

Valija Šap, psichologė

baltas senas automobilis, apsikabinusi pora...Gabija Kristė

VASARA, KAI PASAULIS ŠOKO TVISTĄ

Nedidelis, iš pirmo žvilgsnio ramus Lietuvos miestelis iš praeito amžiaus septintojo dešimtmečio. Gūdus sovietmetis – lozungų laikai, kai oficialiai gyvenama be meilės, be sekso, be nusikaltimų ir savižudybių. Tačiau žmonės vis tiek myli, mylisi, neapkenčia ir kenčia, gyvena ir miršta. Tai laikmetis, kai parduotuvėse retsykiais pasirodo pamėlusios vištos, o nomenklatūrininkų šaldytuvai sprogsta nuo gėrybių. Kai lentynose rikiuojasi tik kaliošai, o pilietės iš vykdomojo kaukši zomšiniais bateliais. Laikas, kai peržengtas bažnyčios slenkstis sužlugdo karjerą. Gyvenimas slenka apatiškai, sąmoningų piliečių ramybę saugo partija ir vyrai pilkais kostiumais iš atitinkamų institucijų. O kažkur pasaulyje skamba „Bitlai“, Vietname dega napalmas…
Savo istoriją mums pasakoja septyniolikmetė Liucija, gera mergaitė, komjaunuolė, kuri aistringai įsimyli blogą berniuką Remį. Liucijos tėvai priklauso sovietinei nomenklatūrai, gauna prekes pagal blatą, valgo rūkytas dešras ir turi namų tvarkytoją. Deja, teisingas ir tvarkingas Liucijos pasaulėlis pasmerktas, nes realybė daug žiauresnė nei vaizduoja knygos – dingsta žmonės, kurių niekas nepasigenda, taikiu metu į tarnybą pašaukti kariai grįžta cinkuotuose karstuose, vyksta nelegalios lenktynės…

Verified by MonsterInsights