Nauji lietuvių autorių kūriniai/2019 vasara

ant kortos Petro I ir Jekaterinos I portretai

Kristina Sabaliauskaitė

PETRO IMPERATORĖ

Laikrodis muša devynias. Prasideda paskutinė imperatorės gyvenimo para. Iš mirštančio kūno realiuoju laiku ir pirmuoju asmeniu pasakojama Jos Istorija: kitokia nei vyrų rašytuose istorijos vadovėliuose.

Vos penkerių likusi našlaite, jaunystėje patyrusi tarnaitės, skalbėjos, karo belaisvės, sekso vergės dalią. Tapusi lietuvių kilmės favorito Aleksandro Menšikovo slapta mylimąja, vėliau – jo geriausio bičiulio Petro I meiluže bei žmona. Tarp dviejų lietuvių ir Rusijos caro nuo pat pradžių pulsuoja įtampos kupinas meilės ir draugystės trikampis, kuris kelia nuolatinę dvejonę: kas kuo manipuliuoja, kas yra auka, kas – suvedžiotojas, o kas sąvadautojas. Ir klausimą: kokią dalią lemia galia, kas tai – pasaka ar tragedija?

Tai pasakojimas apie Rytų ir Vakarų kultūrų, mentalitetų sandūrą vienoje toksiškoje santuokoje. Apie laiką ir prievartą. Apie psichologinę ir alkoholinę priklausomybę, skilusias ir save perkuriančias asmenybes, griaunantį karą ir nemarų grožį gimdančias svajones.

Menotyros mokslų daktarės rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės naujausias istorinis romanas „Petro imperatorė“ – pirma dilogijos knyga, paremta išsamiais epochos tyrimais, autentiškais šaltiniais, išlikusiais istorinių asmenybių laiškais ir atskleidžianti kultūrologinė mentalitetų istoriją.

knygos pavadinimas pilkame fone

Gediminas Kajėnas

33 PORTRETAI: pokalbiai su menininkais

Knygoje publikuojami 33 Lietuvos menininkų – fotografų, rašytojų, dailininkų, aktorių, skulptorių, muzikantų, kino kūrėjų – portretai, kuriuos rengė kultūros žurnalistas bei redaktorius Gediminas Kajėnas. Išsamiuose ir atviruose pokalbiuose veriasi unikalūs savojo laiko liudijimai, atsigręžiama į kūrybos ištakas, skirtingų kartų menininkai apmąsto vidines patirtis, lemtingus pasirinkimus bei atradimus. Taip unikalūs trisdešimt trys portretai tampa ir veidrodžiu skaitytojui, – o kai atsakymai kelia dar daugiau klausimų, dialogas tęsiamas. Šie pokalbiai praturtina mūsų kultūrinės žurnalistikos tradiciją, kartu ir kiekvieną meno sritį, kurios savitumą autentiškai apmąsto Lietuvos meno kūrėjai.

Knygos autoriaus dėmesį ypatingai traukia vyriausia, išeinanti Lietuvos menininkų karta. Tai bandymas išsaugoti asmeninius jų liudijimus, gyvenimo bei kūrybos apmąstymus, savojo laiko ir patirties įprasminimas. Per asmenines žmonių gyvenimo patirtis atskleidžiama ir Lietuvos istorija: pokalbiuose apmąstomos Antrojo pasaulinio karo trauminės patirtys, pokario dramatiškumas, sovietmečio pasirinkimai ir iššūkiai.

Portretas – išskirtinis pokalbio žanras, kuriame asmenybė atsiskleidžia per savo gyvenimo istorijos pasakojimą, autentišku balsu liudija santykį su savimi pačiu bei pasauliu.

Pokalbiuose atveriamos gyvenimiškosios ir – dar svarbiau – vidinės pašnekovų patirtys, aktualios ir svarbios ne tik jiems patiems bei jų amžininkams, tačiau, neabejotinai, vertingos ir intriguojančios jaunosioms kartoms, kaip pastanga atrasti savo unikalų gyvenimo kelią.

2014 metais išleista Gedimino Kajėno sudaryta knyga „Pasaulis yra gražus: pokalbiai apie kūrybą” už kurią autorius pagerbtas Vaižganto premija.

2017 metais už savo rengtus pokalbius autorius apdovanotas Kultūros ministerijos premija.

Kalbinamų menininkų sąrašas:

Fotografija

Algimantas Kunčius, Romualdas Rakauskas, Antanas Miežanskas, Algimantas Aleksandravičius, Algimantas ir Mindaugas Černiauskai, Stanislovas Žvirgždas, Dmitrijus Matvejevas, Julijus Vaicekauskas.

Kinas

Kino operatorius Algimantas Mockus, kino montuotojas Danielius Kokanauskis

Vaizduojamieji menai

Skulptorius Leonas Strioga, keramikė Elvyra Teresė Petraitienė, skulptorius Saulius Vaitiekūnas, medžio meistras, kryždirbys Adolfas Teresius, dailininkas ir muzikantas Artūras Šlipavičius-Šlipas, ikonografė Eglė Jurevičė, skulptorius Edvardas Racevičius, puodžius Vytautas Valiušis.

Scenos menas

Akorius ir bardas Gediminas Storpirštis, aktorius Remigijus Vilkaitis, aktorius Rimgaudas Karvelis.

Muzika

Kompozitorius Kęstutis Antanėlis, etnomuzikologas Evaldas Vyčinas, džiazo atlikėjas, kompozitorius Liudas Mockūnas,

karilionininkas, kompozitorius Raimundas Eimontas, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis.

šeima ir Trakų pilis

Vytautas Kandrotas

PO LIETUVĄ SU ŠEIMA

„Po Lietuvą su šeima” – kelionių vadovas keliaujantiems su savo šeimos nariais ir artimaisiais. Žinyne pateikiami 25 įdomiausių kelionių maršrutai po Lietuvą pėsčiomis, dviračiais ir automobiliu, aplankant vertingiausius šalies objektus ir visiems kartu gerai praleidžiant laiką.

Kelionių maršrutai pritaikyti keliaujant su vaikais – pateikiami įdomiausi muziejai, edukacinės programos, aktyvios pramogos, parkai, žaidimų aikštelės gamtoje. Kad ir mažiesiems smalsuoliams keliauti nebūtų nuobodu! Vadovas iliustruotas nuotraukomis, žemėlapiais, papildoma ir naudinga informacija.

Keliaukime su šeima po Lietuvą – atraskime ir pramogaukime visi drauge!

ekspedicijos nariai jachtoje

Selemonas Paltanavičius

DNIEPRU PER UKRAINĄ

„Dniepru per Ukrainą” – tai trečioji knyga, parengta pagal LRT televizijos projektą „Nacionalinė ekspedicija”. Joje aprašomi ekspedicijos dalyvių – gamtininko, rašytojo Selemono Paltanavičiaus, istorijos profesoriaus Alfredo Bumblausko, žurnalisto, prodiuserio Edmundo Jakilaičio, žurnalistės, laidų vedėjos ir prodiuserės Editos Mildažytės, atlikėjo Gabrieliaus Liaudansko-Svaro, lenktynininko Benedikto Vanago bei kitų žymių Lietuvos žmonių įspūdžiai keliaujant Dniepru ir ieškant Lietuvos istorijos pėdsakų Ukrainoje. Knyga supažindina su LDK laikus menančia, sudėtinga, daug bendrumų turinčia Lietuvos ir Ukrainos istorija, įdomia šalies gamta ir nuoširdžiais žmonėmis.

Ukrainos dydį ir didybę gali suvokti tik pamatęs ją visą – nuo Karpatų kalnų iki Juodosios jūros. Šioje kelionėje – tiek istorijos, kultūros, gamtos objektų, tiek daug Lietuvai artimų žmonių, kad vis atrandi naujų vertybių. Keliaukite kartu su nacionaline ekspedicija ir visa tai patirkite patys!

afrikietiška atributika

Eglė Šimkevičiūtė-Kulvelis

TIGRAS TAI NE KATINAS

Tai knyga tiems, kurie išsiruošė į Vietnamą ar Tailandą, bet kelionių vadovuose nerado atsakymų į kai kuriuos klausimus. Kiek vietnamiečių gali tilpti ant vieno motorolerio? Kodėl tajai šypsosi net tada, kai pyksta? Kokios kavos būtina paragauti Vietname? Kodėl užsienietis, į žmonas išsirinkęs gražuolę taję, drauge „veda” ir visą jos giminę? Kurioje Vietnamo vietoje gražiausi saulėtekiai?

Tai knyga tiems, kurie ryžosi iššūkiui keletą metų gyventi ir dirbti Azijoje. Kodėl taip svarbu niekada „neprarasti veido”? Kaip patogiai numigti darbo vietoje? Kodėl tajai taip dažnai keičia darbą ir kodėl iš savo vadovo tikisi „tėviškos globos”?

Tai knyga ir tiems, kurie nori palikti komforto zoną, pažinti naująjį „aš” ir svetimą kultūrą. Tiems, kurie nori išbandyti santykius ir patikrinti, ar drauge su partneriu žiūri viena kryptimi.

„Azijos avantiūra buvo kaip tigro narvas. Jaudinausi ir bijojau prieš atidarydama to narvo duris, bet įėjau ir ne tik gavau progą paglostyti šį įdomų, pavojingą katiną, bet ir įsidrąsinusi prisiglaudžiau prie jo ir pajutau švelniąją plėšrūno pusę.
Gyvenimas Azijoje patvirtino, kad verta lįsti tigrui į nasrus.
Juk visada yra galimybė, kad jis tavęs nesuės!”

Eglė Šimkevičiūtė-Kulvelis (g. 1986 m.) – teatro ir renginių režisierė, dramos mokytoja, keliautoja ir rašytoja. 2011-aisiais drauge su būsimu vyru išvyko į Vietnamą tvirtai tikėdama, kad pabus ten metus ir grįš, tačiau negrįžo. Vietnamas, vėliau ir Tailandas, įsuko juos į karščio, kvapų ir nesusipratimų sūkurį.
Ketverius metus Eglė mokė vaikus dramos vietinėse ir tarptautinėse mokyklose, statė spektaklius su geriausiais Bankoko teatro aktoriais, rašė straipsnius intriguojančiomis temomis ir keliaudama po Pietryčių Aziją nesidrovėjo užeiti į vietinių namus. Kasdieniniai kuriozai ne tik atskleidė sudėtingą rytietišką kultūrą, bet ir padėjo geriau pažinti save bei priimti drąsiausius gyvenimo sprendimus.
Pastaruosius trejus metus Eglė su šeima – dukrelėmis Ona Dite ir Uršule bei vyru Aurimu – gyvena Naujojoje Zelandijoje.

„Nors niekada ilgai negyvenau Azijoje, skaitydama iš karto atpažinau visus jos aprašomus personažus ir kuriozines situacijas. Eglė sugeba pasijuokti iš savęs, ir tai bus itin artima pirmą kartą į Aziją važiuojančiam žmogui, jis jausis ten toks pat priblokštas ar sutrikęs. Mane itin džiugina iš knygos spinduliuojanti meilė. Net kai Eglė rašo apie skaudžias Tailando gyvenimo puses, vis tiek jauti meilę ir bandymą suprasti priežastis, o ne smerkti. Toks ir yra kiekvieno keliautojo tikslas – suprasti ir išmokti, tad knygą būtina perskaityti prieš keliaujant.”

Gabrielė Štaraitė

„Eglės Pietryčių Azija užburia tikrais kvapais, spalvomis ir istorijomis. Ji smagiai, lengva ranka, jautriai, negailėdama tirštų detalių ir faktų pasakoja apie pasaulį, kuris iš esmės pakeitė ją pačią. Eglė yra iš tų, kurios išeina į gatvę, prisėda prie vietinių, įsipila kavos ir įsilieja į tikrą, nepagražintą jų kasdienybę. Knygą perskaičiau vienu ypu ir, nors nemažai laiko gyvenau Vietname, dar kartą atradau šią neišsemiamą šalį, kiekvienam vis kitokią. Ir vėl panorau ten atsidurti.”

Vita Vilimaitė Lefebvre Delattre

merginos veidas virš miesto

Donata Kontenienė

KAŽKAS NAUJO,ARBA 47A

„Knygos – lengviausias būdas keliauti. Kad atsidurtumėte atogrąžų kaitra alsuojančiose džiunglėse ar toli už poliarinio rato, jums neprireiks krautis lagaminų. Neteks pakęsti pikto kaimyno lėktuve ar knarkiančio dėdės traukinio kupė. Net zyziantys vaikai netrukdys, nes į šią kelionę jūs leisitės viena. Įsitaisiusi ant minkštos sofos ar saulėtoje terasoje. Su puodeliu žemuogių arbatos ar taure vėsaus vyno rankoje.
Taip, žinote, apie ką aš kalbu, todėl leiskite jus pakviesti į tolimąją Ameriką. Į Niujorką, kur prasideda nauja, tik jums skirta istorija…”

Donata Kontenienė

Milijonieriui Danieliui Silveriui pabodo aukštuomenės gyvenimas, prabangos teikiami malonumai ir perkamos moterys. Jis norėtų ko nors visiškai naujo. Tik – ko? Atsakymu į šį klausimą netikėtai tampa ugniaplaukė Juma iš Arizonos.

Galbūt kada nors Juma bus garsi menininkė. O kol kas ji ieško padavėjos darbo, kad galėtų sumokėti už mažo butuko Brukline nuomą ir savo vaikino alų. Ji nuoširdi, paprasta, nesugadinta… Būtent tokia, kokios išlepęs milijonierius dar nebuvo sutikęs.

Ir Danielis Silveris sukurpia tobulą planą, kaip gauti tai, ko nori.

Tačiau tobulame savo plane jis kai ko nenumatė…
Donata Kontenienė: „Tikriausiai nuskambės banaliai, bet daugiau ar mažiau kūriau visą gyvenimą. Vaikystėje, kuri prabėgo Klaipėdoje, buvau užsibrėžusi tikslą siekti dailininkės karjeros. Bet kai išmokau rašyti, mano mintys ir fantazijos popieriaus lape gulė jau nebe vaizdais, o žodžiais, tad spalvotas kreideles visiems laikams pakeitė plunksnakotis. Pirmąjį romaną pamėginau rašyti būdama vos keturiolikos. Žinoma, jis išėjo vaikiškai naivus ir juokingas, bet kaip talismaną saugau iki šiol.

2007-aisiais teko atsisveikinti su jūra dvelkiančiu miestu ir persikraustyti į greta esantį Dovilų miestelį. Ištekėjusi kuriam laikui pamiršau rašymą, nes jį pakeitė… skaičiai. Tėvų įmonėje pradėjau dirbti buhaltere.

Metams bėgant, mano meilė knygoms augo ir skaitymas tapo vienu iš didžiausių pomėgių. Jis puikiai derėjo su žvejyba ir laisvalaikiu gamtoje, bet viskas pasikeitė, o gal teisingiau būtų sakyti – grįžo į vėžes vieną 2014-ųjų rudens vakarą, kai vyro paskatinta pradėjau rašyti pirmąjį TIKRĄ savo romaną „Septynetas”. Po metų parašiau tęsinį „Septynetas. Amžinai tavo”. Prabėgus dar dvejiems, skaitytojas pradžiugino ir trečioji mano knyga „Barakuda”.

Aš nevaldau istorijų ar personažų. Tai jie valdo mane. Jie ateina pas mane su savo vardais, tautybėmis ir charakterio savybėmis norėdami išpasakoti savo istoriją ir aš jiems leidžiu. Šį kartą jų dėka nukeliavau į Ameriką, kurioje iš tiesų nesu buvusi…”

lėkštėje- sveikas maistas

Toma Dvelytė, Indrė Kazėnaitė

VALGYTI NEGALIMA SUSILAIKYTI

Aš Indrė. Intuityvi valgytoja, estetė ir maisto fotografė.

„Ar nepabosta valgyti vien augalinį maistą?”

Dažnai šis klausimas pakimba ore, kuriuo kvėpuoju. Neketinu bandyti paneigti mitus ar kurti pasakas. Noriu dalytis tuo, ką kasdien sukuriu sau ir savo šeimai iš paprastų šakninių daržovių, žolelių ir kruopų.
Knygoje rasi visą šimtą įvairių būdų, kaip ruošti patiekalus vien iš augalinių produktų. Kviečiu drąsiai laužyti valgio gaminimo taisykles ir leistis į kulinarinį žaidimą, kur viskas dera – sūru, saldu, aštru, rūgštu ir net kartu.

Dar cepelinai! Ir daug gėlių. Į sveikatą.

Aš Toma. Sveikatos mokslų magistrė ir tinklaraščio nomnom.lt kūrėja.

Knygoje dalijuosi savo asmenine patirtimi. Kalbu apie aistrą pokyčiams, apžvelgiu emocinį persivalgymą, naktinį ir intuityvų valgymą. Patariu, kaip formuoti naujus įpročius ir tikslus. Sutelkdami dėmesį į fizinį aktyvumą, sakydami „taip” alkiui, skatindami kūno, proto ir dvasios vienovę, žingsnis po žingsnio išmoksime rūpintis savimi ir tai darysime kasdien.

Verified by MonsterInsights