Grigorijus Kanovičius „Linksmos akys“

Rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus knyga „Linksmos akys“ – tai epigramų ir parodijų rinktinė, kurią sudaryti padėjo rašytojo sūnus.
2019 metais Grigorijui Kanovičiui sueis 90 metų, tiek pat būtų ir šaržus jo kūrybai piešusiam Stasiui Krasauskui. Būtent šiam dailininkui dedikuota naujai išleista rašytojo darbų rinktinė, kurią sudaro epigramos ir parodijos iš dar 1964 metais pasirodžiusios knygos „Linksma akim“ (šaržus kūrė Stasys Krasauskas) ir iš 1981 metais pasirodžiusios knygos „Nuogi Olimpe“ (šaržus piešė Andrius Cvirka).
Knygoje „Linksmos akys“ surinktos epigramos ir parodijos – ne tik šmaikščios, bet ir unikaliai taiklios, apibūdinančios sovietinės bohemos žvaigždes. Tai daugeliui pažįstami, girdėti žmonės, kuriuos šiandien vadiname literatūros, muzikos, dailės ir kino klasikais. Ši knyga visai netikėtai tampa savotiška lietuviškosios kultūros liudininke. Prie to ypač prisideda tai, jog šalia epigramų pateikiamos ir biogramos – trumpos epigramų herojų biografijos.
127-130 puslapiuose literatūros kritikas  Petras Bražėnas apie šią knygą „Iš dešimtmečių perspektyvos“. ..
„… O knyga iš tiesų išėjo įspūdingesnė, negu galėjau įsivaizduoti: čia jau reikia įvertinti leidėjo (ir dailininko) išmonę ir patirtį. Nežinau, kas iš leidėjų komandos yra biogramų idėjos autorius, bet – garbė jam. Tos biogramos suteikia knygai papildomo svorio, įprasmina ją ne tik kaip literatūros faktą, bet ir kaip istorinį, kultūrinį fenomeną…“



Verified by MonsterInsights