Marijos Smirnovaitės langas į Juozo Erlicko kūrybą

Marija Smirnovaitė

Molėtų bibliotekoje spalio mėnesį skaitytojai galėjo apžiūrėti Marijos Smirnovaitės iliustracijų Juozo Erlicko knygai „Bijau varlės“ parodą.

Iliustracijose M. Smirnovaitė įkomponavo ir paties autoriaus piešinius.

Bibliotekoje apsilankiusi dailininkė pasakojo apie savo kūrybą ir santykį su J. Erlicko tekstais.

Naujausiame J. Erlicko rinkinyje „Bijau varlės“ – geriausi Nacionalinės premijos laureato eilėraščiai, su kuriais užaugo ne viena karta, kurie tapo ir puikiai žinomomis dainomis. Šį kartą tekstai atgimsta naujai – knygos iliustruotoja Marija Smirnovaitė labai subtiliai ir originaliai pažvelgė į J. Erlicko tekstus.

„J. Erlickas – absoliutus filosofas. Jo tekstuose viskas ne tik per dantį pertraukta, bet ir per širdį“, – sako dailininkė M. Smirnovaitė, – „J. Erlicko eilėraščiuose viskas labai atvira. Visos metaforos labai tiesios ir šviesios, o jei tamsios – taip pat tiesios. Paskaičiusi labai greitai atradau ryšį. Vėliau, jau iliustruojant, net reikėjo save stabdyti, labai daug visokių idėjų turėjau. Iliustruotų vietų knygoje dabar dvigubai daugiau, nei planavau. Tiesiog nenorėjau sustoti. Tiesą pasakius, ir nesistengiau sustoti.“

M. Smirnovaitė – puikiai pažįstama ir mylima vaikiškų knygų dailininkė. Ji yra iliustravusi lietuviškų pasakų, eilėraščių knygas, klasikos kūrinius, taip pat Kęstučio Navako, Ilonos Bumblauskienės, Vaivos Būgaitės, Dianos Lekevičienės ir kitų autorių vaikų pamėgtas knygas. M. Smirnovaitės iliustruota Ingridos Vizbaraitės „Karžygiuko istorija“ 2013 m. išrinkta Metų knyga vaikams. K. Navako „Udo ir Dra niekaip nesusikalba“ 2013 m. IBBY Lietuvos skyriaus buvo išrinkta geriausia knyga mažiausiems skaitytojams.

Iš Molėtų paroda iškeliavo į Birštoną.

Verified by MonsterInsights